Presa rusă anchetată de serviciile secrete americane

Distribuie!

„Serviciile secrete din Statelor Unite alocă resurse guvernamentale substanțiale pentru a întocmi un raport „secret” despre agențiile de presă rusești – chiar dacă agențiile difuzează către public informații 24 ore din 24 și nu au nimic de ascuns.

Yahoo News a obținut joi o sinteză declasificată a unui nou raport întocmit de biroul directorului serviciilor secrete americane, James Clapper, informează Sputniknews.com. În raport, agențiile RT și Sputnik sunt descrise ca niște canale media agitatoare și provocatoare.


„… RT și Sputnik s-au orientat către diverse grupuri de activiști pentru a-și atrage audiența, printre acești activiști fiind ecologiști, activiști pentru drepturile civile, minorități, elemente de extremă dreapta și de extremă stânga din Europa”, se precizează în raport.

În timp ce Clapper încearcă să prezinte ambele agenții ca pe niște instituții diabolice care urmăresc să atragă de partea lor grupări extremiste doritoare să provoace revoluții violente, RT și Sputnik sunt și mereu au fost deschise cu privire la scopul lor: acela de a fi o voce pentru elemente ale societății care nu sunt reprezentate în mass-media principală, ceea ce, evident, irită guvernul SUA.


De asemenea, raportul susține că „RT invită adesea la canalul său personalități politice care sunt considerate controversate în Europa”. Aceasta vrea să însemne că opiniile — fie ele și controversate — ar trebui să fie cenzurate? Cum poate cineva echivala transmiterea de către un canal media a unor opinii care nu sunt împărtășite de guvernul SUA cu un atac împotriva guvernelor occidentale?

Heather Conley, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a spus pentru Yahoo că agențiile se bazează pe tehnici specifice „războiului informațional” pentru a „slăbi [SUA] din interior”. „Războiul informațional” este, în acest caz, o etichetă aplicată pentru a discredita puncte de vedere alternative care sunt incomode pentru guvernul SUA.

Însă serviciile secrete americane nu au întocmit rapoarte secrete și cu privire la CNN, New York Times sau BBC — agenția străină finanțată de guvern. Interesul special pentru RT și Sputnik pare să coincidă cu valul recent de rusofobie, inclusiv cu acuzațiile nefondate privind implicarea Kremlinului în cazul scurgerii de emailuri din interiorul Comitetului Național Democrat și presupusa influență a Moscovei în înclinarea balanței electorale în favoarea candidatului republican Donald Trump, scrie Sputniknews.com.

operatiunea-mockingbird-cia-mass-media

Mai mult, la începutul acestei luni, jurnalista americană Julia Ioffe a încercat să se folosească de faptul că Rusia a interzis recent site-ul pornografic PornHub pentru a-i avertiza pe susținătorii lui Trump din SUA. Este acesta, după definitia lui Clapper, un atac informațional? Însă aspectul cel mai bizar al raportului este că acesta este confidențial. Sputnik și RT nu au nimic de ascuns poporului american și pot fi accesate de către public 24 de ore din 24.”[1]

Operațiunea Mockingbird – infiltrarea CIA în Mass-Media pentru controlul informațiilor

„Operațiunea „Mockingbird” („Mierloiul”) a fost demarată în 1951, odată cu înființarea Oficiului pentru Proiecte Speciale, ulterior redenumit Oficiul pentru Coordonarea Politicilor și alipit CIA. Printre urmările acțiunilor desfășurate în secret, se numără loviturile de stat din Guatemala și Iran și Invazia din Golful Porcilor.

În timpul anilor ’50, OPC (Office of Policy Coordination), devenită ramura paramilitară secretă a CIA, a mituit și a recrutat pe ascuns cei mai buni jurnaliști și editori americani, formând o rețea care să servească intereselor Agenției. Au fost finanțate numeroase ziare, reviste și organizații studențești, iar, în scurt timp, influența lor s-a extins la nivel internațional.

Principala direcție urmată de publicațiile subordonate era instigarea populației împotriva Comunismului.
Întreaga operațiune era finanțată cu bani din Planul Marshall, creat pentru reconstruirea Europei după cel De-al Doilea Război Mondial. În scurt timp, peste 3.000 de persoane erau implicate în propaganda anti-sovietică și pro-americană.

Se consideră că Operațiunea „Mockingbird” a stat în spatele loviturii de stat din Iran din 1953 (Operațiunea Ajax), împotriva prim-ministrului Mohammad Mosaddegh și din Guatemala din 1954 (Operațiunea PBSUCCESS), împotriva locotenentului Jacobo Guzman. De asemenea, implicarea sa este una important și în timpul Invaziei din Golful Porcilor, când un grup paramilitar american a încercat, fără succes, răsturnarea guvernului de stânga condus de Fidel Castro.

În 1954, CIA a finanțat cu 300.000 de dolari filmul de animație „Animal Farm”, ecranizare după legendara alegorie semnată de George Orwell și a influențat modul în care au fost transpuse ideile scriitorului britanic. Inițial, Agenția a încercat să îl racoleze pe celebrul Walt Disney, dar acesta, deși anti-comunist, a refuzat din cauza mesajului prea puternic și sumbru și a lipsei unui happy-end.

Operatiunea Mickingbird CIA Mass-Media

Conform unor surse, Operațiunea „Mockingbird” ar fi resposabilă pentru aproape jumătate dintre evenimentele internaționale din anii ’50-’70.”[2]

SURSE

  1. http://ro.sputnik.md/society/20160930/9254651/Raport-servicii-secrete-SUA-Sputnik-RT.html
  2. http://www.impactnews.ro
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...