Președintele SUA, Donald Trump, ar dori să-l demită pe șeful Băncii Federale de Rezerve a SUA, fiind enervat de decizia instituției de a crește rata dobânzii. Banca Federală de Rezerve a SUA este o bancă privată, creată în 1913, care împrumută cu bani Guvernul SUA

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Donald Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe preşedintele Băncii centrale, agasat de decizia de miercuri a instituţiei de a creştere rata dobânzii, relatează sâmbătă media americane, citând surse apropiate preşedintelui, relatează AFP, relatează Agerpres

Rezerva Federală Americană (FED) nu a putut fi contactată pentru a comenta această informaţie şi pentru a preciza dacă un astfel de demers are un fundament juridic.


Canalul de informaţii CNN, care citează persoane informate despre aceste discuţii, indică faptul că Donald Trump ar fi început să-şi consulte consilierii în ceea ce priveşte legalitatea unui astfel de demers, care ar provoca fără îndoială agitaţie pe pieţele financiare din lumea întreagă.

Wall Street a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din 2008, declanşată de creşterea ratei dobânzii, ameninţarea blocajului parţial al serviciilor guvernului – care s-a concretizat sâmbătă -, precum şi de războiul comercial şi de perspectiva unei încetiniri economice a SUA.


Liderul de la Casa Albă a criticat tot timpul FED, ieşind din rezerva obişnuită a preşedinţilor de a nu comenta deciziile instituţiei pentru a-i respecta independenţa.

În această săptămână, el a declarat că dacă Banca centrală ar creştere rata dobânzii, ar fi o “greşeală”. Însă comitetul monetar a sfidat presiunile şi avertismentele preşedintelui, luând o decizie în acest sens.

O tentativă a de pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi cu totul neobişnuită şi ar reprezenta un atac direct asupra independenţei puternicei Bănci centrale, care joacă un rol major pentru prima economie a planetei.

Înfiinţată în urmă cu peste 100 de ani, FED este Banca centrală cea mai puternică din lume şi are dubla misiune de a controla inflaţia şi de a combate şomajul.

În octombrie, Donald Trump a dat asigurări că nu mai vrea să-l demită pe Jerome Powell, însă în noiembrie criticile sale au fost şi mai intense decât în trecut. El a declarat atunci că este “mai mult decât nemulţumit” pentru că l-a nominalizat pentru înlocuirea lui Janet Yellen.”[1]

SURSE

  1. https://www.stiripesurse.ro/donald-trump-ar-fi-discutat-in-privat-posibilitatea-de-a-l-demite-pe-presedintele-bancii-centrale-agasat-de-decizia-institutiei-de-a-crestere-rata-dobanzii_1313322.html
  2. Foto: deesillustration.com

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...