Presiunile pentru boicotarea produselor şi investiţiilor din Israel câştigă teren

by “Campania ‘Boycott, désinvestissement, sanctions’ (BDS – ‘Boicot, renunţare la investiţii, sancţiuni’) începe să afecteze lent, dar sigur, Israelul. Din 2005, circa 200 de asociaţii palestiniene încearcă să pedepsească Israelul pentru ‘politica sa de ocupaţie, colonii, îngrădire şi discriminare rasială împotriva arabilor’, notează unul din promotorii săi, Omar Barghouti, citat […]
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Campania ‘Boycott, désinvestissement, sanctions’ (BDS – ‘Boicot, renunţare la investiţii, sancţiuni’) începe să afecteze lent, dar sigur, Israelul. Din 2005, circa 200 de asociaţii palestiniene încearcă să pedepsească Israelul pentru ‘politica sa de ocupaţie, colonii, îngrădire şi discriminare rasială împotriva arabilor’, notează unul din promotorii săi, Omar Barghouti, citat marţi de ziarul El Pais.

Promotorii campaniei au avut însă şi alte succese. Casa de economii şi pensii PGGM din Olanda a decis să renunţe să mai investească, ‘din motive etice’, în cele cinci bănci israeliene cu care colaborează, pentru că partenerii lor au sucursale în coloniile din Cisiordania.


Din 2007, BDS estimează că a reuşit să blocheze contracte sau proiecte în valoare de zeci de miliarde de euro. Israelul nu a oferit nicio cifră privind aceste pagube şi încearcă să aplaneze euforia opozanţilor săi. Totuşi, Consiliul de miniştri a introdus acest subiect pe agenda sa de lucru.

Consiliul este divizat între cei care vor o contraofensivă – ministrul de informaţii – şi cei care susţin că acest lucru ar face jocurile unei mişcări minoritare – ministrul de externe. În 2011 a fost aprobată o lege care prevede sancţiuni pentru cei care promovează boicotul.


Potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu, este vorba deja de o ameninţare strategică. În acelaşi timp, analistul Ben Caspit crede că este vorba de ‘un avertisment’ care arată că BDS nu mai este o minoritate de stânga şi că se extinde şi în alte sectoare.

De remarcat şi preocuparea Uniunii Europene, care a aprobat o directivă ce împiedică colaborarea cu persoane sau instituţii având legătură cu coloniile evreieşti şi care blochează 700 de milioane de euro în investiţii şi cercetare.Potrivit asociaţiilor palestiniene, în ultimul an a fost blocată în Europa deschiderea magazinelor de cosmetice Ahava şi au fost anulate cereri din partea firmei private de securitate G4S.

Presiunea a ajuns şi la companiile internaţionale, care oferă servicii în coloniile unde rezidă circa 600.000 de persoane. Astfel, firma franceză Veolia a pierdut contracte în valoare de 5,4 miliarde de euro într-un singur an.

În cazul boicotului academic, Curtis Marez, preşedintele American Studies Association, precizează că s-a luat măsura pentru ‘impactul pe care îl are ocupaţia asupra academicienilor şi studenţilor palestinieni’. Acest pas – criticat de Asociaţia Universităţilor sau a Profesorilor din SUA (62 de campusuri, peste 48.000 de membri) – este controversat, explică Manuel Trajtenberg, profesor la Universitatea Tel Aviv, pentru că este ‘un afront’ la ‘fluxul liber de idei şi toleranţei de opinii, conform cărora cadrul academic şi discuţiile deschise şi fără prejudecăţi sunt vehiculul potrivit pentru a face faţă problemelor de acest tip’.

Potrivit profesorului, acest pas este împotriva esenţei academice proprii, ‘negând fundamentele universale’ ale acestei lumi, în condiţiile în care aulele universitare sunt locul în care ‘înfloreşte critica’. ‘Noi să fim cei boicotaţi? Noi, care suntem critici?’ Reacţia care va apărea – avertizează el – va fi cea contrară, de strângere a rândurilor.”[1]

Israel - Palestina

SURSE

  1. http://epochtimes-romania.com/news/presiunile-pentru-boicotarea-produselor-si-investitiilor-din-israel-castiga-teren—211702
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Cum ne spionează Google
Catalonia, Lombardia, Veneția. Separatismul se extinde în Europa
SUA l-au ucis pe generalul iranian, Qassem Soleimani, susținând că acesta a organizat atacul împotriva ambasadei SUA din Irak și că a plănuit atacuri împotriva americanilor, fără a prezenta dovezi. De-a lungul deceniilor, SUA s-au folosit de minciuni pentru a ataca diverse țări
Cenzură în Marea Britanie: Marea Britanie a blocat conturile bancare ale canalului media Russia Today
Coincidențe "Steag Fals": Atentatele din Nisa și Munchen filmate de același jurnalist a cărui soție este locotenent în rezervă al forțelor speciale israeliene
Zbigniew Brzezinski, membru al Comisiei Trilaterale, al grupului Bilderberg și al Comitetului celor 300, a afirmat în 1970: "Nu mă îndoiesc de faptul că Guvernul Mondial va fi instaurat în timpul vieții noastre! Cerința necesară pentru globalizarea finală și, totodată, cea adevărată este includerea tuturor teritoriilor planetei în supra-regiuni, pentru că în felul acesta putem să ne orientăm spre un mecanism stabil de conducere centralizată"
Foreign Policy: "În Ucraina guvernul și oligarhii fură banii trimiși de FMI și occidentali"
Zece tehnologii viitoare care vor fi folosite cu scopul de a controla populația lumii
Statuia Libertății a fost arestată de către FBI - colabora cu teroriștii ISIS și Al Qaeda
Polonia: ”Șefii serviciilor erau o amenințare mai mare decât cele care vin din afară”
Val de proteste în SUA orchestrate de ONG-urile lui George Soros, după victoria lui Donald Trump
SUA și-au retras militarii din Siria pentru a se ocupa organizarea loviturii de stat din Venezuela
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro