Proces istoric: Doi psihologi care au ajutat la conceperea programului de interogatorii al CIA, la judecată

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Doi psihologi care au ajutat la conceperea programului de interogatorii al Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA după 11 septembrie 2001 vor fi judecați în septembrie pentru că au încurajat utilizarea unor metode de tortură precum simularea înecului (”waterboarding”), înfometarea sau agățarea deținuților în poziții dureroase, transmite marți AFP.

Un tribunal federal din statul american Washington a autorizat luni desfășurarea unui proces în numele a foști trei prizonieri, dintre care unul a decedat într-o închisoare a CIA în urma interogatoriilor deosebit de dure.


Instanța a respins tentativele guvernului american de a obține o înțelegere negociată care să evite un proces public. Guvernul invoca necesitatea protejării unor informații clasificate.

Procesul, ce va fi purtat în numele celor trei victime de ACLU, cea mai mare organizație americană de apărarea a libertăților cetățenești, va fi primul cu privire la metodele de tortură utilizate de autoritățile americane în ”războiul împotriva terorismului”.


Cei doi psihologi vizați sunt James Mitchell și Bruce Jessen, recrutați de CIA în 2002 pentru a concepe metode de tortură și a ajuta la interogarea unor suspecți capturați în Afganistan sau în alte locuri.

Ei au primit 80 de milioane de dolari pentru activitatea depusă, care a implicat inclusiv interogatoriile la care au fost supuși Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, și Abu Zubaydah, și el cu rang înalt în rețeaua Al-Qaida.

ACLU afirmă că Jessen și Mitchell sunt responsabili și au profitat financiar de pe urma torturilor la care au fost supuși tanzanianul Suaniman Abdullah Salim, libianul Mohamed Ahmed Ben Soud și afganul Gul Rahman.

Primii doi au fost puși în libertate după mai mulți ani de detenție, în timp ce Gul Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a CIA în noiembrie 2002, după două săptămâni de ceea ce ACLU a numit ”tortură brutală”.

”Este o zi istorică pentru clienții noștri și pentru toți cei care cer ca responsabilii pentru tortură să răspundă pentru faptele lor”, a declarat avocatul ACLU, Dror Ladin, într-un comunicat.

”Decizia tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, persoanele responsabile pentru programul brutal și ilegal de tortură al CIA vor fi confruntate cu consecințele judiciare ale faptelor lor”, a adăugat el.”[1]

SURSE

  1. http://www.flux24.ro/proces-istoric-doi-psihologi-care-au-ajutat-la-conceperea-programului-de-interogatorii-al-cia-la-judecata/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...