Proiect al PSD pentru repatrierea rezervei de aur a României din Marea Britanie. Repatrierea rezervei de aur a României înseamnă suveranitate și independență. Ungaria, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveția, Turcia, Venezuela, țări care își repatriază aurul

Distribuie!

„Șerban Nicolae explică de ce vrea repatrierea rezervei de aur a României: Nu mai produce niciun venit. Plătim 300.000 euro chirie pentru depozitarea ei. Trebuie să arătăm că suntem o țară care își poate gestiona propriile resurse

ACTUALIZARE 28.02/ 14:34 Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat initiativa legislativa depusa impreună cu Liviu Dragnea, prin care se dorește repatrierea aurului românesc din Marea Britanie, menționând că România plătește 300.000 de euro chirie anual pentru depozitarea acestei valori. Parlamentarul  a mai precizat că nu au fost discuții oficiale pe acest subiect cu ALDE și BNR, în condițiile în care Mugur Isărescu a exprimat deja o poziție publică diferită referitoare la acest subiect.
„Din ce știu și eu, rezerva de aur a României constituită până atunci a fost transferată la banca Angliei pe parcursul anului 1999, începând de atunci. Inițial, această rezervă avea o dublă funcțiune, era o garanție de stabilitate a unei rezerve , o zona sigură pentru o ipoteză nedorita, pe de alta parte pentru a produce venituri. Aceasta rezervă nu mai produce niciun venit, România plătește 300.000 euro chirie pentru depozitarea acestei valori. Spre exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur. Nu spunem să aducem aurul în țară să-l folosim la ceva, ci doar legat de faptul că nu se mai justifică să ținem rezerva de aur în străinătate, mai ales când nu produce venituri, ci ne costă.
România nu mai e o țară vulnerabilă din perspectiva propriei rezerve de aur. România trebuie să arate că o țară care își poate gestiona propriile resurse. Am văzut tot felul de reacții că vrem să ducem rezerva la Moscova. Nu pot să răspund la aberații. Nu e nimic necurat în această propunere. România trebuie să arate ca o țară membră a UE, a NATO responsabilă, stabilă”, a declarat Șerban Nicolae la Digi24.
Știrea inițială
PSD vrea să oblige Banca Națională a României să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută la Banca Angliei. Cel puțin  așa prevede un proiect inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul social-democrat Nicolae Șerban, care modifică statutul BNR, scrie romaniatv.net.
Dragnea și senatorul Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgență, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naționale a României, prin care stabilesc aducerea în țară a rezervelor de aur ale BNR.
Proiectul prevede că BNR urmărește menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.
„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, prevede proiectul legislativ.
„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un alt articol al proiectului.
Potrivit expunerii de motive, „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale”. Dragnea și Nicolae susțin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.
„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice”.
În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.”[1]

„Ungaria își aduce aurul din Marea Britanie acasă! Pe când și România?


Banca Națională a Ungariei readuce din Londra 100.000 de uncii de aur, menționând temerile legate de o „criza geopolitică” viitoare. Valoarea totală a celor 3 tone de aur se ridică la 33 miliarde forinți maghiari (92 milioane de lire sterline).

Potrivit băncii centrale din Ungaria, această mișcare a fost motivată de îngrijorarea cu privire la crizele geopolitice viitoare și faptul că stocarea aurului în afară țării este considerată din ce în ce mai riscantă. Referirea la „crizele geopolitice” ar putea să se refere la Rusia. „Aurul nu este doar un produs de investiții pentru băncile centrale, ci este un instrument strategic care favorizează încrederea în țara, atât pe plan intern cât și în străinătate”, a afirmat banca într-un comunicat de presă, adăugând, „A venit timpul să aducem acasă rezervele de aur ale țării”.


Se crede că și Rusia se preocupă, de asemenea, de lingouri și alte active deținute la Londra. În cazul în care criza dintre cele două puteri se înrăutățește, Marea Britanie riscă să rămână în frig datorită dependenței sale de gazul rusesc.

Noutatea este că Rusia și China, deja angajate într-o alianță, își îmbină experiența și mijloacele militare. Aceasta nu este o veste bună pentru Uniunea Europeană, în special pentru Marea Britanie.

Marea Britanie, fiind o națiune insulară, este departe de a fi îndestulată. De fapt, Regatul Unit este dependent 92% de importuri, iar țara este în impas comercial. În cazul izbucnirii unor ostilități, Marea Britanie este deja izolată între ape și pusă la colț – fără să se tragă un singur glonț în direcția ei.

Sursa: https://europeansworldwide.wordpress.com/2018/04/04/hungary-snatches-its-gold-assets-from-britain/„[2]

„Şi Turcia îşi repatriază aurul! Ce face România?

România care are peste jumătate din aur în afara ţării, în cea mai mare parte la Londra?

După VenezuelaGermaniaAustriaOlanda, şi, recent, Ungaria, care şi-au repatriat o mare parte, sau chiar tot aurul păstrat la NY Fed, sau în alte bănci centrale occidentale, Turcia a anunţat şi ea, în 21 aprilie, că a decis să-şi aducă acasă tot aurul stocat în US Federal Reserve şi să-l depună la Bursa de mărfuri din Istanbul anunţă Turkey’s Yeni Safak. În anii trecuţi, Turcia a repatriat circa 220 tone din care 28,7 din SUA.

Datele FMI estimează rezervele Turciei la 591 tone, adică circa 23 de miliarde de dolari, Ankara fiind a 11-a deţinătoare de aur, după cantitate, după Olanda, dar înaintea Indiei.

Mişcarea Turciei poate fi pusă în corelaţie cu declaraţia lui Erdogan, care a criticat împrumuturile în dolari şi a spus, în discursul de la Global Entrepreneurship Congress în Istanbul pe 16 aprilie, că împrumuturile internaţionale ar trebui bazate pe aur.

Cu dolarul, lumea se află tot timpul sub presiunea retei de schimb. trebuie să eliberăm statele şi naţiunile de această presiune a ratei de schimb. Aurul nu a fost niciodată în istorie un instrument de opresiune – a declarat Erdogan, conform cotidianului Hurriyet.

În afară de teama unei mari crize financiare, care să arunce întreaga lume în haos, repatrierea aurului este provocată de teama unor conflicte de mai mari dimensiuni, de mişcarea de ieşirea de pe orbita SUA, de posibilitatea tot mai evidentă de abandonare a sistemului de plăţi şi împrumuturi internaţionale bazate pe dolari şi revenirea la situaţia anterioară anului 1971, când preşedintele Nixon a anulat convertibilitatea în aur a dolarului. Toate cele trei mişcări sunt efectul dislocărilor provocate de trecerea de la o lume unipolară, condusă de SUA, la una multipolară, în care Rusia şi China, în primul rând, dar şi alte state cu o importantă semnificaţie internaţională să-şi împartă sfere de influenţă.

Mai multe: https://www.zerohedge.com/news/2018-04-20/turkey-will-repatriate-all-gold-us-attempt-ditch-dollar

                                                                                                                  Paul GHIȚIU„[3]

„La prima tentativă privind repatrierea aurului românesc cineva de prin BNR pare să fi intrat în fibrilație dovadă articolele care apar parcă la comandă prin presă. De ce n-ar fi bine ca aurul să se întoarcă acasă de la Londra?

„Păstrarea a 95% din rezervă de aur în țară echivalează cu reducerea cu 95% a credibilitățîi României. Pentru că asta reprezintă rezerva de aur din străinătate alături de cea valutară. Credibilitate că România își va putea onora obligațiile financiare internaționale asumate. E ca și garanția pe care o depui la bancă atunci când iei un credit, foarte simplist spus” enumeră un prim motiv un portal de știri sub semnătura unui editorialist foarte apropiat de-a lungul timpului de pozițiile BNR (Dan Popa-Hotnews).

După cum ar observa și un copil, argumentul e o flotare logică de tot râsul. Pentru că rezervele valutare ale României reprezintă mai bine de 32 de miliarde euro (nici acestea nu se păstrează în țară cum nici aurul nu este acasă decât în proporție de 40%) în timp ce rezervă de aur de 103 tone valorează la prețul pieții peste 3,8 miliarde euro.

Cu alte cuvinte, editorialistul nostru încearcă să ne convingă că dacă România aduce acasă aur în valoare de 2,2 miliarde euro (60% din tot aurul, cel păstrat la Londra) România va pierde 95% din credibilitatea de care se bucură deși suma respectivă reprezintă mai puțin de 10% din valoarea rezervelor valutare care tot afară stau.

De fapt, cei 95% sunt o referire la proiectul depus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae de la PSD prin care rezervele de aur ale României ar trebui să stea acasă în proporție de 95%.„[4]

SURSE

  1. https://www.activenews.ro/stiri/Liviu-Dragnea-si-Serban-Nicolae-au-depus-un-proiect-de-lege-pentru-ca-BNR-sa-aduca-in-tara-rezerva-de-aur-a-Romaniei-154813
  2. http://www.justitiarul.ro/19159-2/
  3. http://www.justitiarul.ro/si-turcia-isi-repatriaza-aurul-ce-face-romania/
  4. Facebook/Cristian Dogaru
  5. Foto: activenews.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Kelemen Hunor a rămas fără „Steaua României”
Macovei și Oana Pellea fac expoziție #Rezist la Parlamentul European
Gest scandalos de Ziua Imnului. Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe
Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de protestul magistraţilor din faţa instanţei
Ilie Șerbănescu: „Justiția din România nu descoperă decât corupți și hoți români, dar niciun străin!”
Fundația LADO creează un centru de imigranți la Cluj-Napoca și unul la Baia Mare! România trebuie să spună nu primirii imigranților pe teritoriul României! Să ne uităm la haosul pe care l-au provocat imigranții în alte țări multiculturaliste, neomarxiste, progresiste!
Țiganii îi cer premierului desemnat, Mihai Tudose, înființarea unui Minister al Minorităților
Respectați-ne suveranitatea – Românii au luat cu asalt pagina de Twitter a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: “Respectați statul nostru suveran și nu ne instruiți cum să ne gestionam... Ipocrizia SUA cu privire la îngrijorarea legată de Justiția din România este la fel de grotească precum intervenția continuă a lui Trump în sistemul nostru de Drept... Unele dintre aceste propuneri sunt în conformitate cu deciziile CCR... Magistrații nu răspund în fața nimănui”
Câteva zeci de persoane au întrerupt proiecția filmului 120 bpm la MȚR. Oamenii au venit cu icoane și mesajul „România nu e Sodoma” și au cântat Troparul "Înălțării Sfintei Cruci”. Pelicula nu a mai fost difuzată
În Occident, naționalismul avansează, căci naționalismul nu ține seama de prostia românească
Şi Codruţa Kovesi ar trebui să fie anchetată pentru implicarea în „Dosarul Microsoft”
Apare un nou serviciu de interceptare a comunicațiilor. Cine îți va putea asculta telefonul și citi e-mail-urile

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...