• Fără categorie

Publicația PressOne și propaganda globalistă

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Deontologia s-a născut la Cluj – cazul PressOne (I)

În ultimii ani au apărut o serie de publicații care și-au creat un brand din cântarea deontologiei jurnalistice, fără să fi fost  vreodată echidistante, dar s-au lăudat cu acest lucru în timp ce făceau propagandă de cea mai joasă speță.Dintotdeauna, una dintre problemele presei  românești a fost finanțarea. Adică de unde își iau jurnaliștii bani pentru a face reportaje pe teme la zi- nu comenzi din partea patronilor, pentru că a devenit evident că în România presa nu se poate susține doar din publicitate.

Cum este finanțat site-ul PressOne


Conform informațiilor afișate pe site-ul PressOne[1], publicația a fost înființată la Cluj-Napoca și lansată în luna septembrie a anului 2015. Site-ul este deținut de Press One Media SRL și reprezintă o investiție a omului de afaceri american Don Lothrop. El este și inițiatorul fundației RomaniaOne[2], care are ca scop dezvoltarea societății civile de la noi.

Cine este finanțatorul PressOne – Don Lothrop

Don Lothrop, mai exact Donald James Lothrop este un om de afaceri american care este interesat de societatea civilă din România. Da, domnul Lothrop stătea liniștit în Sillicon Valley și în anul 2005 a descoperit România. În momentul în care a descoperit țara noastră a realizat că aici este un paradis, dar că îi lipsește o societate civilă așa că s-a gandit să facă o fundație și mai apoi un site care să ajute la formare societății civile românești. Practic, domnul Don Lothrop  se vrea a fi un George Soroș la scară mai mică. În această logică au apărut mai multe articole în presă[3] care îl prezintă pe patronul PressOne ca fiind un binefăcător[4] al societății civile românești și bineînțeles, un luptător pentru drepturile omului.

Așa cum era de așteptat, legăturile dintre Don Lothrop și George Soroș au început să iasă la iveală. Patronul PressOne a participat la proiectul editorial al Sandei Pralog[5] “Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”[6] alături de alți străini care, pasămite, iubesc țara noastră. Sandra Prolog este cea care în 1990 a pus bazele Fundaţiei Soroș pentru o Societate Deschisă în România şi Moldova. Alături de Lothrop au mai participat la proiect preşedintele Raiffeisein Bank România, Steven van Groningen, Wajiha Haris (preşedinte fondator al Fundaţiei Scheherazade), Irina Budrina (expert în comunicare inteculturală) și mai mulți expați stabiliți în România.

Pentru că domnul Lothrop nu este doar patron de presă, ci este și influencer, acesta publică analize pe blogul său despre alegerile din Statele Unite. O parte din articolul ” Regele Saul al Americii[7]” scris pe blogul lui Don Lothrop despre alegerile prezidențiale din SUA.

”Votul meu pentru Clinton va fi cel mai dezgustător vot din viața mea. Dar măcar nu vom avea un președinte care:

– crede că a-ți omorî opozanții politici înseamnă un bun leadership,

– refuză să-și facă publice declarațiile de venituri pentru că minte în legătură cu acțiunile sale caritabile, cu veniturile sale și cu schemele de eschivare de la taxe prin offshore-uri,

– a cărui politică împotriva liberului schimb ar putea declanșa inflația și o recesiune ce ar șterge toate economiile noastre,

– care propovăduiește un mesaj al urii care va duce America înapoi în epoca protestelor și tulburărilor din societatea anilor ’60,

– care folosește tactici de intimidare caracteristice bătăușilor din școala primară, insultând și întrerupând pe oricine îi scoate în evidență nesiguranța și lipsa unei gândiri sănătoase,

– care se laudă cu o viață plină de lăcomie, sex și calomnie, care va deveni model pentru copii și adolescenți.

Măcar despre Clinton Foundation știm de unde primește banii. Știe cineva cine finanțează cazinourile și hotelurile lui Trump? Oare este posibil ca discursul său anti-NATO să fie felul lui de a-și ajuta partenerii de afaceri și interpușii care se ocupă cu spălarea de bani?”

Practic, patronul PressOne, site-ul deontologilor și pro-americanilor, îl atacă într-un mod abject pe actualul președinte al SUA, în perioada respectivă candidat la președinția Statelor Unite. Domnul Lothrop promovează cu succes agenda lui George Soroș în România atât pe teme ce țin de politica românească dar și în ceea ce privește politica americană.

Poate acum când frații mai mari ai PressOne, Hotnews și Digi24 l-au reconsiderat pe Trump, va înțelege și domnul Don Lothrop că este benefic să șteargă acest articol în care-l acuză pe președintele în funcție al SUA de practici nedemocratice și evaziune fiscală mai ales dacă se va schimba și garda la ambasada americană.

Ajuns pe meleaguri mioritice pentru a construi site-uri și ONG-uri, domnul Don Lothrop face și afaceri

Conform portalului clujust.ro[8], Don Lothrop a investit în mai multe firme din Cluj, în care este asociat cu fostul deputat PSD Vasile Suciu, care a părăsit partidul  la alegerile parlamentare din 2004 și s-a folosit de asociația religioasă neoprotestantă Oastea Domnului în campania electorală pentru a ajunge în Parlament.

Domnul Lothrop este unul dintre promotorii mișcărilor neoprotestante din Ardeal, venit pe filieră americană. Relațiile dintre neoprotestanții clujeni și cei americani, mai ales  din Chicago, sunt foarte puternice[9] și de notorietate. În concluzie, PressOne este un site cu o finanțare mai mult decât suspectă, dar care ne servește în fiecare zi deontologie cu lingurița.

În episodul următor vom vorbi despre modul în care acționează PressOne, despre redacția și ratingul site-ului și mai ales despre modul în care înțeleg ”jurnaliștii” de acolo să facă presă.

[1] https://pressone.ro/despre-noi/

[2] https://romaniaone.org/

[3] http://evz.ro/don-lothrop-un-american-indragostit-de-romania-sua-nu-au-fost-atente-la-ce-se-intampla-aici-pana-acum.html

[4] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18412018-initiatorul-romaniaone-don-lothrop-romania-are-nevoie-disperata-guvern-care-lucreze-pentru-oameni-nu-sindicat-crima-organizata-care-deserveste-nevoile-300-familii-bogate-romanii-trebuie-implice-mai-mu.htm

[5] http://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/4996

[6] http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-cu-sandra-pralong-coordonatoarea-volumului-mai-romani-decat-romanii-strainii-au-o-seninatate-ce-ne-lipseste-inca-11250612

[7] https://donlothrop.com/regele-saul-al-americii/

[8] https://www.clujust.ro/salvatorul-societatii-civile-romane-americanul-don-lothrop-in-afaceri-cu-un-fost-deputat-psd-si-fiii-lui/

[9] http://www.cotidiantr.ro/axa-mafiilor-cluj-chicago-52315.php#.WUJVl2iGPIU

Autor: Alexandru David”[1]

Deontologia s-a născut la Cluj – cazul PressOne (II)

Spuneam săptămâna trecută că vom continua investigația despre Pressone și vom discuta despre jurnaliștii de acolo. Responsabilul cu propaganda, adică redactorul-șef este Mihnea Măruță.  Acesta a fost redactor-şef al ziarului Cotidianul un an de zile: din aprilie 2007 până în aprilie 2008. Înainte de asta, Măruţă a fost redactor-şef adjunct şi apoi redactor-şef al săptămânalului CLUJEANUL, de la înfiinţarea publicaţiei, în martie 2000, până în aprilie 2006. El a mai fost şi redactor-şef la cotidianul Ziarul Clujeanului, cunoscut sub denumirea ZC, din octombrie 2003, până în aprilie 2006[1].

Unul din motivele invocate de Mihnea Măruță pentru despărțirea de Cotidianul după numai un an, este nivelul slab al educației din București. Acesta nu mai vrea să-și expună copiii în școlile ”miticilor”, așa că se întoarce în Clujul european, acolo unde educația este, în mod clar, pe primul loc.

În 2012, alege să vină iar la București și să suporte mitocănia și proasta creștere din capitală, pentru a prelua postul de redactor-șef al ziarului Adevărul. Se pare că ”educația” din București se mai întremase între timp sau salariul oferit de Cristian Burci era suficient de motivant pentru a-l face pe clujeanul Mihnea Măruță să-și părăsească urbea pentru București[2].

Nu a făcut față la Adevărul așa că, după câteva luni, a luat din nou trenul spre Cluj. În 2015 a început să formeze redacția Pressone cu banii americanului Don Lothrop. Restul echipei este formată din Alex Enășescu (Iași), Bianca Felseghi (Cluj-Napoca), Roxana Garaiman (București), Laurențiu Manolache (București), Iulia Marin (București),  Lucian Muntean (București), Codruța Simina (Cluj-Napoca), Valentin Șchiopu (Cluj-Napoca) și Raul Ștef (Cluj-Napoca).

De ce nu este fezabil din punct de vedere financiar proiectul Pressone

Conform paginii oficiale, la proiectul Pressone lucrează 10 persoane, deci o redacție decentă dacă te gândești că au probabil 2-3 oameni și la divizia tehnică. Refuz să cred că acești 13 oameni vin la serviciu de plăcere și nu așteaptă salariul la sfârșitul lunii.

Asumând că toți câștigă salariul mediu, conform cifrelor pe anul trecut, salariul mediu brut a fost de 3.257 lei[3], deci redacția Pressone și echipa de la tehnic au nevoie de vreo 9.000 de euro lunar doar pentru salariile angajaților, fără să mai punem la socoteală colaboratorii, sediul și campaniile plătite de pe Facebook.

Conform similarweb.com, cam așa arată traficul site-ului.

Deci, după o creștere în februarie – martie, în timpul protestelor, traficul a ajuns acum undeva la 245.000 de vizite pe lună. Este important de menționat că sunt vizite, nu unici. Cu acest trafic nu faci nici măcar jumătate din banii necesari pentru plata redacției, dar la Press One nu este nici o problemă cu banii. Site-ul nu are reclame, pentru că nu are nevoie de bani. Don Lothorp plătește foarte bine propaganda,  astfel încât Mihnea Măruță și băieții nu se îngrijorează pentru trafic, ba au și bani de sponsorizări pe Facebook.

Știam cu toții că propaganda este profitabilă, dar Mihnea Măruță și echipa de la PressOne excelează. Oare cât va mai dura până să aflăm și despre PressOne ceea ce știm acum despre Realitatea TV sau Digi24? Când îl vom vedea pe domnul Măruță părăsind corabia lui Don Lothrop pentru a face propagandă în altă parte, așa cum a părăsit corăbiile lui Vântu sau Burci?

Probabil atunci vom înțelege că tipologiile Rareș Bogdan/Mihnea Măruță trebuie să dispară dintre vocile promovate în România. Că propaganda, plătită de ruși sau de americani este tot propagandă.

[1] http://clujeanul.gandul.info/cluj/ma-intorc-acasa-pentru-ca-vreau-sa-raman-un-om-normal-2538250

[2] http://www.mediafax.ro/cultura-media/mihnea-maruta-il-inlocuieste-pe-grigore-cartianu-in-functia-de-redactor-sef-al-ziarului-adevarul-9910822

[3] https://www.agerpres.ro/economie/2017/02/09/salariul-mediu-net-a-crescut-in-decembrie-cu-8-4-in-ritm-lunar-la-2-354-lei-10-04-25

Autor: Alexandru David”[2]

SURSE

  1. https://gandeste.org/adevaruri/deontologia-s-a-nascut-la-cluj-cazul-pressone-i/80673
  2. https://gandeste.org/general/deontologia-s-a-nascut-la-cluj-cazul-pressone-ii/80811
  3. Foto: gandeste.org
  4. Foto: pressone.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...