Războiul Rece: Proiectul secret al SUA de a detona o bombă nucleară pe Lună

Distribuie!

„Unul dintre episoadele Razboiului Rece, prin care Statele Unite voiau sa intimideze Uniunea Sovietica, a fost proiectul denumit A 119. Acesta prevedea detonarea unei bombe nucleare pe Luna in anul 1959. Din fericire, el a fost abandonat, americanii gandind ca ar exista un potential pericol pentru Pamant.

Suna ca un scenariu dintr-o carte science-fiction, dar planul a fost unul real in anii ’50, potrivit Daily Mail.


In cursa spatiala din acea vreme, Statele Unite au considerat ca detonarea unei bombe atomice pe Luna ar fi aratat puterea Americii. Proiectul secret, care a purtat numele de „Un studiu al zborurilor lunare de cercetare” si poreclit „Proiectul A 119”, nu a fost realizat niciodata.

Cu toate acestea, planificarea sa a inclus calcule ale astronomului Carl Sagan, atunci un tanar absolvent, asupra comportamentului prafului si gazului generate de explozie.


„Observarea bombei nucleare de pe Pamant ar fi intimidat Uniunea Sovietica si ar fi stimulat increderea in Statele Unite, dupa lansarea lui Sputnik”, a spus fizicianul Leonard Reiffel.

Reiffel, in prezent in varsta de 85 de ani, a fost director adjunct al NASA. Sagan, care a devenit renumit mai tarziu prin popularizarea stiintei prin intermediul televiziunii, a murit in anul 1996.

Autorul uneia dintre biografiile lui Sagan a spus ca el ar fi comis o incalcare a securitatii in 1959, dupa ce a dezvaluit proiectul secret intr-o lucrare academica.

Conform scenariului, o racheta care transporta dispozitivul nuclear ar fi trebuit sa fie lansata dintr-o locatie secreta si ar fi urmat sa calatoreasca 384.000 de kilometri pana la Luna, unde bomba ar fi fost detonata.

Conducatorii proiectului au decis ca bomba sa fie una atomica, deoarece cea cu hidrogen ar fi fost prea grea pentru a fi purtata de rachete.

Reiffel a sustinut ca programul misiunii spatiale ar fi trebuit sa fie efectuat in anul 1959. Oficialii militari au abandonat ideea, aparent din cauza pericolului pe care l-ar fi avut asupra oamenilor. Au fost ingrijorati din cauza contaminarii radioactive a Lunii, a precizat Reiffel.

US Air Force a refuzat sa comenteze asupra acestui proiect, cand a fost contactata de catre agentia Associated Press.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/international/america/razboiul-rece-proiectul-secret-al-sua-de-a-detona-o-bomba-nucleara-pe-luna-1203907
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...