Regatul lui Burebista – scurt istoric

Distribuie!

Regatul lui Burebista este statul dac creat prin unirea triburilor geto-dace si condus de Burebista intre 82 i.Hr. si 44 i.Hr..

In sec. I i. Hr., societatea geto-daca trece printr-un proces amplu de modernizare, care a condus la aparitia statului dac centralizat, care era o monarhie militara. Primul rege dac a fost Burebista (82-44 i. Hr.). Acesta a unit triburile geto-dace, prin diplomatie si lupte, cu ajutorul lui Deceneu (preot) si a creat un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, in Muntii Orastie. Sub Burebista, statul dac a atins cea mai mare intindere, limitele sale situandu-se, potrivit lui Strabon, la N, in Carpatii Padurosi, la V, la Dunarea Mijlocie si actuala Slovacie, la S in Muntii Haemus (Balcani) iar la E la gurile Bugului si la Marea Neagra. In anul 48 i. Hr. intreprinde o campanie la sudul Dunarii, in Pen. Balcanica. Asigurandu-si granitele, Burebista s-a implicat in razboiul civil dintre Caesar si Pompei, ajutandu-l pe Pompei. Caesar, invingator, a organizat o expeditie de pedepsire a lui Burebista, care insa a fost intrerupta prin moartea lui Caesar in 44 i. Hr., urmata la scurt timp de moartea lui Burebista.

Vezi si Dacia in timpul lui Burebista 

O data cu moartea lui Burebista, statul dac, slab centralizat, s-a dezmembrat rapid in patru, apoi cinci, organizari politice. In inima statului lui Burebista, in zona Muntilor Orastie, Deceneu, mare preot in timpul lui Burebista, a preluat puterea. El a fost succedat de Comosicus, de Scorilo, si apoi de Diurpaneus. Acesta a facut o incursiune in provincia Moesia in iarna 85-86 d. Hr., impotriva romanilor, care il infrang.


In celelalte provincii, sunt atestati Coson, rege in nordul Munteniei, amestecat in razboiul civil roman din perioada lui Octavian Augustus; Cotiso, rege in Banat, care face incursiuni la sudul Dunarii; Dicomes, rege in centrul si sudul Moldovei, care sustine pe Marc Antoniu in lupta de la Actium; si Roles, rege in Dobrogea, care se aliaza cu romanii impotriva lui Dapix si Zyraxes, in iarna 28-29 d. Hr.
In acest context vine la putere Decebal (87-106 d. Hr.).
Regatul lui Decebal este statul dac condus intre 87 – 106 de Decebal care, desi nu avea intinderea regatului creat de Burebista, unifica marea majoritate a triburilor dacice.

Vezi si Care a fost sfarsitul lui Burebista? 

Acesta reface unitatea statului dac, pe un teritoriu mai mic decat statul lui Burebista, insa mai centralizat si mai puternic. Inca din 87, trebuie sa respinga atacurile romanilor, mai intai la Turnu Rosu, unde infrange o armata romana condusa de Cornelius Fuscus, la Tapae.

In 88, o armata romana sub Tettius Iulianus ataca din nou prin Banat, Decebal incheind o pace cu Domitian in 89, care il transforma in client al Romei. Confruntarea decisiva a avut loc in 101-102 cand armata romana, condusa de imparatul Traian, dupa ample pregatiri, a atacat Dacia, Decebal fiind silit sa incheie o pace zdrobitoare.


De aici si pana la infrangerea din 105-106 mai era doar un pas, facilitat de construirea podului peste Dunare de la Drobeta de catre Apolodor din Damasc Statul dac fiind ocupat, triburile dacice de la nord (Dacii liberi) au ramas cu o organizare gentilica, aliindu-se uneori cu carpii pentru a prada in provincia romana Dacia.”[1]

SURSE

  1. https://cultural.bzi.ro/regatul-lui-burebista-scurt-istoric-10621
  2. Foto: cultural.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...