Roşia Montană, centrul istoric al aurului transilvan

Distribuie!

„Roşia Montană s-a numărat printre cele mai importante centre miniere antice, însă vestigii ale marilor mine de aur din Antichitate s-au păstrat în nenumărate locuri din Transilvania.

Munţii Apuseni au păstrat nenumărate rămăşiţe ale exploatărilor aurifere înfiinţate în Antichitate în aceste ţinuturi. „Cea mai veche regiune auriferă din Dacia sau România de azi este cea din Munţii Apuseni, cuprinsă între un trapez, cu colţurile la Săcărâmb (judeţul Hunedoara), Zlatna, Roşia Montană, Abrud (judeţul Alba) şi Baia de Arieş”, scria Ion Rusu Abrudeanu, în volumul „Aurul Românesc”, din 1933.


Publicistul român afirma că ştiinţa mineritului şi a prelucrării aurului a fost adusă în teritoriile locuite de strămoşii noştri de către orientali şi că în vremea dacilor se practica mineritul subteran, dar mai ales exploatarea aurului aluvionar.

Romaniii au lăsat însă cele mai multe dovezi ale existenţei unor centre miniere importante pe actualul teritoriu al României.


Roşia Montană, centrul istoric al aurului transilvan

Cea mai dezvoltată industrie minieră a fost la Roşia Montană, iar centrul administrativ al acesteia a fost oraşul Ampelum (Zlatna), scria istoricul român. La Roşia Montană.

„Nici într-o parte nu se văd mai bine, mai convingător şi mai plastic urmele exploatărilor miniere ale romanilor ca în masivul de la Roşia Montană, unde au lucrat în mare parte colonişti şi muncitori piruşti, cei mai bine reputaţi lucrători ai timpurilor vechi, pe care împăratul Traian a ţinut să-i aşeze aici, aducându-i din Dalmaţia şi Epir”, scria autorul lucrării.

Pe Dealul Cetăţii de la Roşia Montană pot fi observate galeriile şi puţurile din fostele mine romane, iar aiai au fost descoperite peste 30 de table cerate care atestă existenţa milenară a oamenilor în aceste locuri. Pe una dintre ele. Descoperită în 1854, a fost trecută denumirea Alburnus Maior.

„Aurul se găseşte aproape în fiecare piatră. În exploatările de la Afiniş s-au scost în vechime mari cantităţi de aur. După însemnările lui Partsch s-au aflat în anul 1826 în mina masivului zis Boi foarte mult aur liber. Într-un interval de muncă de câteva ore se scoteau 7, 8 sau chiar 9 kilograme de aur. Aurul de la Roşia Montană a fost şi este renumit pentru frumoasa lui formă cristaină”, menţiona istoricul.”

Sursa: Daniel Guta – https://m.adevarul.ro/locale/hunedoara/povestile-celor-mai-bogate-aur-stramosilor-nostri-locul-aurul-gasea-piatra-1_5c0d2fd1df52022f75482428/index.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...