Șase reguli de aur care ajută creierul să producă neuroni

Distribuie!by “Creierul are o capacitate extraordinară de regenerare – numită neuroplasticitate, care poate fi activată indiferent de vârstă. Iată o serie de reguli importante pentru sănătatea creierului. Creierul nu încetează niciodată să producă neuroni. Cercetătorii au observat că în regiunea creierului implicată în formarea amintirilor și gestionarea emoțiilor – hipocamp […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Creierul are o capacitate extraordinară de regenerare – numită neuroplasticitate, care poate fi activată indiferent de vârstă. Iată o serie de reguli importante pentru sănătatea creierului.

Creierul nu încetează niciodată să producă neuroni. Cercetătorii au observat că în regiunea creierului implicată în formarea amintirilor și gestionarea emoțiilor – hipocamp – neuronii vechi sunt înlocuiți cu alții noi proveniți din celule stem. Fiecare din noi are acest potențial, indiferent de vârstă. Cu anumite condiții!


Profesorul Pierre-Marie Lledo, directorul departamentului de neuroștiințe din cadrul Institutului Pasteur, oferă prin intermediul publicației Sciences et Avenir șase reguli de aur care ajută creierul să își mențină capacitatea de regenerare pe tot parcursul vieții.

1. Fugiți de rutină


Creierul se hrănește cu noutăți. Schimbarea stimulează celulele stem din creier să producă neuroni. De aceea, trebuie să evităm pe cât posibil rutina, plictiseala. Potrivit profesorului Pierre-Marie Lledo, creierul are o permanentă „sete de a înțelege și de a învăța”, pe care trebuie să o respectăm și să o cultivăm.

2. Luptați contra „infobezității”

Astăzi suntem supuși unei avalanșe de informații nocive pentru creier. Specialiștii numesc acest fenomen „infobezitate”. Prof. Lledo spune că „multe din informațiile pe care le primim sunt inutile, toxice și nu incită creierul să producă noi neuroni. Dimpotrivă, creierul bombardat cu informații este cuprins de anxietate”. Concret, ce puteți face? Selectați cu atenție informațiile, optați pentru ceea ce vă este util, ceea ce înțelegeți și vă interesează cu adevărat.

3. Evitați anxioliticele și somniferele

Anxioliticele și somniferele blochează capacitatea normală de înțelegere și de funcționare a creierului. Consumul de anxiolitice și somnifere echivalează cu punerea creierului pe pilot automat. Aceste tratamente cronice sunt extrem de nocive pentru producția de neuroni.

4. Faceți mișcare!

„Trebuie neapărat să luptăm contra sedentarismului, deoarece știința ne demonstrează că activitatea fizică, mușchii produc substanțe chimice (numiți factori trofici) care, pe cale sanguină, acționează direct asupra creierului și mai ales în ceea ce privește regenerarea acestuia”, explică prof. Lledo. Există deci o relație directă între dezvoltarea musculară și producția de neuroni.

5. Fiți sociabili

Anumite părți ale creierului, pe care nu le putem controla, se activează doar atunci când relaționăm cu alți oameni. „Este ceea ce numim creierul social”, precizează specialistul. Cu cât vom dezvolta mai multe relații sociale, cu atât este mai benefic pentru această zonă a creierului.

6. Îngrijiți-vă „creierul din intestin”

Recent, oamenii de știință au confirmat că intestinul posedă o vastă rețea neuronală care comunică în permanență cu creierul. Această relație este posibilă datorită microbiomului intestinal, numit și „creierul din intestin” sau „al doilea creier”. Așa se explică de ce alimentația noastră are un rol covârșitor pentru sănătatea creierului. Specialiștii recomandă un consum bogat de fibre, o dietă echilibrată care să mențină echilibrul microbiomului intestinal. În schimb, alimentația monotonă, bogată în zahăr, grăsimi, de tip fast-food favorizează proliferarea unor specii bacteriene care provoacă toxicitate. Aceste toxine ajung inclusiv la nivelul creierului provocând de la anxietate și depresie până la demență.”[1]

SURSE

  1. https://www.dcnews.ro/ase-reguli-de-aur-care-ajuta-creierul-sa-produca-neuroni_605582.html
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Timpul s-a scurtat: o zi mai are doar 16 ore din 24, rezonanța Schumann s-a accelerat de la 7,8 Hz la 12,5 Hz
Noi nori ciudați au fost observați deasupra Acceleratorului de Particule de la Geneva (CERN) - experimente spațio-temporale
O minte focalizată, care este bine pregătită şi purificată de gânduri vicioase şi parazite, are puterea de a străpunge succesiv planurile subtile de manifestare până la nivelul eterului universal, care este precum un fel de spaţiu gigantic, având o natură foarte specială, în acest spaţiu extrem de vast poate fi identificată „urma" specifică sau frecvenţa vibratorie particulară a oricărui aspect, fiinţă, obiect sau fenomen care te interesează
Ochiul bionic le va reda vederea, parțial, nevăzătorilor! Primul transplant reușit...
Folosirea smartphone-ului poate duce la întârzieri în dezvoltarea limbajului copilului
Proiectul Aurora - unul dintre cele mai secrete proiecte ale SUA
Dosare secrete americane! Avocatul american care a călătorit în timp în cadrul Proiectului Pegasus
Corey Goode: "Stargate SG-1 dezvăluie elemente reale"
Au fost create cristalele timpului, materie căreia i se adaugă o a patra dimensiune
Fizicienii dovedesc că muzica clasică sălășluiește într-un tărâm separat lumii noastre
Atomul nu are o structură fizică, noi nu avem o structură fizică, lucrurile fizice nu au, de fapt, niciun fel de structură fizică. Atomii sunt făcuţi din energie invizibilă, nu din materie tangibilă
Acultarea muzicii stimulează activitatea inimii
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.