SAVAK – temuta poliție secretă iraniană a fost creată de către CIA

Distribuie!

Iran, 1951


„O prima astfel de interventie are loc in Iran, dupa alegerea democratica a lui Mohamed Mossadegh ca premier. Acest lider nationalist punea in pericol interesele companiilor petroliere britanice, dorind sa reduca avantajele pe care acestea le aveau din exploatarea petrolului iranian.

Oficialii britanici si americani stiau foarte bine ca Mossadegh fusese adus la putere de o miscare democratica; cu toate acestea, pentru a se opune planurilor de nationalizare, au folosit ca tema propagandistica ideea ca noul guvern este unul dirijat de Moscova.


MI5 si CIA s-au coalizat pentru a-l indeparta de la putere pe Mossadegh prin intermediul unei lovituri de stat, inlocuindu-l cu Șahul Iranului. Acesta a instituit un regim sustinut de SAVAK, politia politica iraniana ce a fost antrenata de CIA  inclusiv la capitolul torturi aplicate detinutilor politici.

Regimul opresiv al Șahului a provocat revolutia islamica iraniana din 1979, intr-o tara in care, anterior acestor evenimente, SUA si Marea Britanie figurau printre puterile straine cele mai populare… Acum, Iranul este un regim teocratic condus de Ayatollahi.”[1]


SAVAK

SAVAK (Persian: ساواک, short for سازمان اطلاعات و امنیت کشور Sāzemān-e Ettelā’āt va Amniyat-e Keshvar, Organization of Intelligence and National Security) a fost un serviciu secret opresiv alcatuit dintr-un sistem de informatii si o politie secreta, care s-a ocupat de savarsirea a unor acte de tortura si crime ce au infiorat lumea. Oficial, organizatia a fost dizolvata in 1979.[2]

SURSE

  1. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/01/principiul-puterii-imperiul-american-film-documentar/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/SAVAK
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...