Scurgere masivă de informații din acordul UE-SUA: Liber la OMG și carne cu hormoni

by “Scurgere masiva de informatii din acordul UE-SUA: Liber la OMG si carne cu hormoni Organizatia non-guvernamentala ecologista Greenpeace a anuntat ca a intrat in posesia a 248 de pagini de documente confidentiale ce cuprind aproximativ doua treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb, ce va […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

“Scurgere masiva de informatii din acordul UE-SUA: Liber la OMG si carne cu hormoni

Organizatia non-guvernamentala ecologista Greenpeace a anuntat ca a intrat in posesia a 248 de pagini de documente confidentiale ce cuprind aproximativ doua treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb, ce va fi incheiat intre UE si SUA.


Din lectura acestor documente, Greenpeace sustine ca rezulta ca executivul european a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protectie a sanatatii si mediului, relateaza AFP.

Intr-o conferinta de presa organizata dupa ce a publicat documentele, expertii Greenpeace au prezentat in detaliu modul in care SUA preseaza UE sa cumpere mai multe din produsele sale agricole.


Negocierile privind TTIP se poarta in spatele usilor inchise “cu intentia de a crea un berbec de asalt care sa elimine si cele mai solide prevederi privind protectia mediului inconjurator si a consumatorilor”, a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comert la Greenpeace.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui sa recunoasca faptul ca nu a informat in mod adecvat publicul in legatura cu termenii acordului si de asemenea ca ar trebui sa apese pe “butonul de restart”, deoarece actuala forma a acordului nu mai poate fi salvata.

Potrivit Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protectia consumatorilor care blocheaza organismele modificate genetic si carnea tratata cu hormoni, prin inlaturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenta in reglementare atunci cand exista indoieli stiintifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arata ca autoritatile de la Washington au amenintat UE ca vor bloca eforturile destinate facilitarii exporturilor de autoturisme europene daca, in schimb, Europa nu accepta sa permita vanzarea mai multor produse agricole americane.

Reactia Comisiei Europene

Comisia Europeana si-a exprimat, luni, regretul fata de “neintelegerile” provocate de aceasta scurgere de informatii confidentiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat in curs de negociere cu SUA.

CE a sustinut ca nu va accepta “niciodata” o diminuare a standardelor de protectie a consumatorilor si mediului in blocul comunitar.

“Niciodata UE nu va semna vreun acord comercial care sa diminueze nivelul de protectie a consumatorilor, securitatea alimentara sau protectia mediului”, a scris pe blogul personal comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom.

“Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de productie a carnii de vaca in deplina securitate ori modul in care ne protejam mediul”, a adaugat ea.

“Nu voi fi eu cea care va relaxa normele”, a continuat comisarul european in postarea pe blog, sustinand de asemenea ca documentele publicate de ONG-ul Greenpeace “nu reflecta ce va rezulta in urma negocierilor” aflate in derulare.

In opinia Ceciliei Malmstrom, in aceasta chestiune este vorba despre “unele neintelegeri”, iar documentele la care face referire Greenpeace “reflecta pozitiile de negociere ale fiecarei parti, nimic altceva”.

“Un acord incheiat de UE nu poate schimba legislatia decat pentru a o consolida. Putem sa cadem de acord cu un partener pentru a inaspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slabi”, a insistat ea.

UE si SUA negociaza de trei ani un acord al carui obiectiv este eliminarea barierelor vamale si de reglementare in relatiile lor comerciale bilaterale, dar initiativa se loveste de o puternica rezistenta in societatea civila, care ii critica opacitatea si impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sanatatii sau mediului.

De la debutul discutiilor privind TTIP, activistii de mediu au cerut dezvaluirea tuturor documentelor din acest dosar, insa oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanta secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.

Dupa finalizare, TTIP ar urma sa creeze cea mai mare zona de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea insa nevoie de aprobarea Parlamentului European si a guvernelor statelor membre din UE.”[1]

SURSE

  1. http://www.ziare.com/europa/comisia-europeana/scurgere-masiva-de-informatii-din-acordul-ue-sua-liber-la-omg-si-carne-cu-hormoni-1420192
  2. Foto: Twitter/@greenpeace_esp

Citiți și...

Americanii au creat un robot-politist care sa patruleze si sa monitorizeze strazile din America! Statul politienesc in America a ajuns deja la apogeu, lumea fiind supravegheata si controlata prin tehnologie, incalcandu-li-se dreptul la intimitate! Zbigniew Brzeziński, seful Comisiei Trilaterale vorbea inca din 1970 despre "Epoca Tehnotronica", cand toti oamenii vor fi controlati si supravegheati!
Jurnalisti germani au publicat informatii despre cum Serviciile Secrete monitorizeaza cetatenii (Big Brother), iar acum acuzati de "Inalta Tradare" !
SUA au devenit o inchisoare uriasa: legi Big Brother, cetateni considerati "potentiali teroristi", propaganda pentru microcipuri RFID, abuzuri ale politiei ! Activistii anti-avort, anti-imigratie, anti-Noua Ordine Mondiala, anti-ONU si anti-NATO sunt considerati "potentiali teroristi" ! 30 de dovezi care arata ca SUA nu a fost, nu este si nici nu va fi "Pamantul celor Liberi" !
Viktor Orban: "Imigrația necontrolată nu ține deloc de drepturile omului, ci e o chestiune de securitate"
Jimmy Carter: "SUA nu mai au o democrație funcțională"
Propagandiștii capitaliști vor o lege prin care persoanele care neagă așa-zisa "Revoluție din Decembrie 1989" să fie condamnate la închisoare!
Jahbulon – demonul venerat de către Francmasonerie
Vladimir Putin versus Noua Ordine Mondială
Inteligența artificială, "bomba nucleară" a secolului 21?
Petiție Online: Să nu fie schimbată denumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca
Tokes Laszlo: Dorim să câștigăm parteneriatul Bucureștiului în chestiunea autonomiei! "Ținutul Secuiesc" a fost și va rămâne Pământ Românesc!
Globaliştii au proclamat Republica Europeană! Toţi imigranţii primesc cetăţenie, statele naţionale și graniţele sunt desfiinţate
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul Intelligence România (DIR)

Departamentul Intelligence România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro