Secretele României subterane

Distribuie!

În Romania exista aproximativ 500 de kilometri de constructii subterane istorice, realizate din timpuri stravechi pana in zilele noastre.

Aceasta este concluzia la care au ajuns Ionut Vlad Musceleanu si gen. dr. Emil Strainu, dupa o ampla documentare, in volumul “Secretele Romaniei subterane” (foto), o lucrare singulara, care abordeaza un domeniu despre care se vorbeste foarte putin: tunelurile secrete din tara noastra. Ca termen de comparatie, putem spune ca numarul de kilometri de autostrada din tara noastra, mult mai usor de construit, se ridica la 590 de kilometri. Libertatea va prezinta cele mai interesante tuneluri din lucrarea mai sus-mentionata, la care adauga, pe scurt, Bucurestiul – din date obtinute prin propriile investigatii.


Tunelul roman dintre Romania si Ungaria

Între localitatile Cenad, judetul Timis, si Szeged, Ungaria, este mentionat, intr-o lucrare din 1935, un tunel roman lung de 35 de kilometri.


Catacombele lui Iancu de Hunedoara de la Şiria

În timpul luptelor cu turcii, in jurul anului 1444, Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei si regent al Ungariei, a sapat, in scopuri militare, doua tuneluri. Acestea legau cetatea Şiria din judetul Arad, fosta dava dacica transformata apoi in cetate medievala, cu Timisoara, pe o distanta de 58 de kilometri, si cu Aradul, pe o lungime de 28 de kilometri.
Buncarele din Timis ale lui Stalin

Începand cu 1952, la ordinul lui Stalin, Romania a construit 30 de kilometri de buncare in jurul localitatilor Voiteg si Jebel, judetul Timis, langa granita cu Iugoslavia. În acea vreme, Stalin considera ca Iugoslavia lui Tito era dusmanul de moarte al comunismului si, desigur, al lui personal.

Tunelul «Castelului din Carpati»

Este vorba despre cetatea cnezilor Candesti, din satul Rau de Mori, judetul Hunedoara, care l-a inspirat pe Jules Vernes in romanul “Castelul din Carpati”. Este legat de satul Brazi printr-un tunel lung de 5 kilometri, care apare si in carte.

Tunelurile Craiovei

Zona Craiovei e foarte bogata in vestigii ale unor cai subterane, demonstrate arheologic sau doar inregistrate de memoria comunitatilor locale. Cetatea dacica Pelendava, de langa Craiova, avea un tunel care iesea la malul drept al Jiului, lung de 2 kilometri. De asemenea, in satul Lemnea de Sus exista o gura de tunel care lega localitatea de centrul Craiovei pe un traseu lung de 13 kilometri. Sub municipiul Craiova exista o retea de tuneluri, descoperita in 1974, care leaga fostele case boieresti.

Catacombele lui Pintea Viteazul

Se spune ca haiducul Pintea Viteazul (1670-1703) avea obiceiul de a intra in pamant cand era urmarit de potera. Se pare ca el scapa de urmaritori pentru ca avea cunostinta despre un tunel secret, lung de 15 km, care lega Cetatea Ardud, din judetul Satu Mare, de localitatea Acas.
Hunedoara medievala e plina de catacombe

Castelul Bathory de la Ilia, judetul Hunedoara, ridicat in 1582, era legat printr-o retea de tuneluri lunga de 70 de kilometri de Cetatea Corvinestilor, Cetatea Devei, comuna Zam si comuna Sacamas.

Subteranele cetatii Targovistei

Fosta cetate de scaun a Ţarii Romanesti ascunde doua tuneluri principale. Primul, lung de 6 kilometri, realizat, se pare, de Vlad Ţepes (1431-1476), leaga Turnul Chindiei de Manastirea Dealu. Celalalt, lung de 30 de kilometri, leaga casa postelnicului Constantin Cantacuzino din Targoviste, judetul Dambovita, de fostul palat al aceluiasi postelnic, ridicat intre 1635 si 1640 in Filipestii de Targ, judetul Prahova.

«Izvorul Iubirii» de la Sucidava

Langa fosta cetate dacica a Sucidavei, de langa orasul Corabia, judetul Olt, se afla un tunel care coboara 18 metri sub nivelul solului, pana la un ochi de apa numit de localnici Izvorul Iubirii. Înainte de casatorie, femeile din zona se duc si beau din aceasta apa rece si limpede, pentru a avea o casnicie fericita.

«Turnul slaninilor» si frigiderele medievale

“Turnul slaninilor” este un turn-clopotnita al bisericii din satul Dumitra, judetul Bistrita Nasaud, care era legat, in trecut, printr-un tunel subteran de 3,5 km, de o cetate a domnitorului moldovean Petru Rares (1487-1546). Turnul si tunelul functionau ca un frigider medieval, in care localnicii isi depozitau hrana.

Tunelul dacic de la Stancesti

Este cea mai veche cale subterana din Romania si a fost descoperita intamplator in zona celor doua cetati dacice (secolul VI i.H.) de la Stancesti, judetul Botosani. Înca nu i se cunoaste lungimea, dar traiectoria tunelului dacic duce catre comuna Mihai Eminescu, aflata la aproximativ 5 kilometri departare. Tot in judetul Botosani exista o hruba lunga de 10 kilometri, numita si “Şantul lui Ştefan cel mare”, care leaga cetatea domneasca din Cotnari, a lui Ştefan (1433-1504), de localitatea Harlau. Acest tunel a fost construit pentru una din iubitele domnitorului moldovean.

Ceausescu, obsedat de hrubele de la Panciu

În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, trupele germane au dislocat in spatele frontului, la Panciu, o companie de arheologie care a cercetat hrubele cu vinuri. Nu se stie ce au descoperit, dar in 1987, Ceausescu a insarcinat armata sa cerceteze amanuntit hrubele de vin din Panciu. Scopul era determinarea originii si intinderii, inclusiv cartarea acestora. Se considera ca galeriile, de o vechime foarte mare, se intind pe o lungime de zeci, poate chiar 100 de kilometri si ca aici se afla o retea de comunicare secreta, cu valoare strategica si de cult, avand o iesire dincolo de munti, in Transilvania. Exista indicii ca in aceste caverne ale actualei podgorii Panciu s-ar afla vechi temple ale dacilor, iar aparitia unor manastiri in aceste hrube, cum e Schitul Brazi, nu e deloc intamplatoare.

Tunelul-fantoma de la Sinaia

În 1914, Romania pornea proiectul ambitios de a realiza un tunel lung de 6 kilometri care sa strabata muntele, pentru a lega Targoviste de Sinaia printr- o linie de cale ferata. Excavatiile au inceput simultan dinspre Moroieni si Sinaia. Proiectul a fost abandonat in timpul Primului Razboi Mondial si redeschis in 1938. În 1941, lucrarile au fost preluate de trupele germane ale lui Hitler. Dupa retragerea nemtilor, galeriile au fost abandonate, desi tunelul era aproape finalizat. Dupa instaurarea comunismului, tunelul a fost blocat prin betonare, nu se stie nici pana astazi de ce.

Zeci de kilometri de catacombe sub Bucuresti

Libertatea a publicat deja cateva articole despre tunelurile secrete din Bucuresti. Reamintim ca aceste cai subterane au fost construite incepand cu perioada medievala si au culminat cu tunelurile secrete ale lui Ceausescu, care leaga Casa Poporului de Universitate si merg mai departe, printr-o “caseta” speciala, realizata deasupra traseului metroului, pana in zona Primaverii. În total, este vorba despre 20 de kilometri de culoare subterane, prin care se poate circula cu masina.

Complexul rupestru al haiducilor de la Adamclisi

Este vorba despre complexul rupestru de la Dumbraveni, in sudul judetului Constanta, legat de localitatea Adamclisi printr-un tunel lung de 19 kilometri. Aici ar fi ascuns haiducii comori in timpurile stapanirii turcesti.

Descriere – Secretele Romaniei subterane

Cartea de fata reprezinta o lucrare singulara incluzand un domeniu despre care se vorbeste numai pe la „colturi”, pe soptite – Secretele Romaniei Subterane. Scrisa dupa o riguroasa si ampla documentare stiintifica ne surprinde prin exactitatea si senzationalul continutului sau. Mentiionam ca in carte sunt cuprinse si descrise amanuntit obiective de pe intreg teritoriul Romaniei Mari.

mare_Secretele_Romaniei_subterane_Ionut_Vlad_Musceleanu_Emil_Strainu_editura_Triumf

Veti descoperi orase subterane, tuneluri si canale secrete, adaposturi si ascunzatori tainice dar si lucrari secrete realizate pentru vremuri negre de rastriste si razboi. O lume tainica si misterioasa ce exista dintotdeauna cu noi si … sub noi !

SURSE

  1. Sorin Golea – Jurnalist „Libertatea” – www.libertatea.ro
  2. Emil Strainu si Ionut Vlad Musceleanu – „Secretele Romaniei subterane”.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...