Șeful armatei israeliene recunoaște că i-a susținut pe teroriștii din Siria, care luptă împotriva lui Președintelui Bashar al-Assad

Distribuie!

„Şeful armatei israeliene dezvăluie secrete privind “războiul invizibil” din Siria

Israelul a negat ani de zile acuzaţiile că ar fi avut un rol în finanţarea şi înarmarea rebeliunii anti-Assad din Siria şi deseori oficialii militari au răspuns cu “fără comentarii” chiar şi atunci când s-au confruntat cu dovezi covârşitoare privind arme israeliene care au ajuns în mâinile unor rebeli asociaţi cu grupul terorist Al-Qaeda. Dar totul s-a schimbat odată cu interviul acordat publicaţiei britanice Sunday Times de şeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eisenkot, care va fi înlocuit în acest an. Eisenkot a confirmat, în cele din urmă, că Forţele de Apărare Israeliene (FAI) au furnizat arme rebelilor de peste graniţă “pentru autoapărare” şi este mai uimitor faptul că a recunoscut că mult timp s-a purtat un “război invizibil în Siria” ce a implicat “mii de atacuri” israeliene, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.


Este pentru prima dată când un comandant militar sau oficial de rang înalt din Israel recunoaşte în totalitate faptul că regimul din Tel Aviv a trimis şi altceva în afară de “livrări umanitare”, precum ajutoare medicale, militanţilor sirieni care urmăresc răsturnarea guvernului condus de preşedintele Bashar al-Assad. Şi, totuşi, şeful armatei israeliene pare să ezite în confirmările sale, recunoscând doar că FAI a furnizat “arme uşoare”, chiar şi după ce mass media din ultimii ani a dezvăluit un program israelian extins de înarmare a zeci de grupuri rebele şi plata salariilor acestora, printre ei fiind incluşi şi rebeli afiliaţi la grupul Al-Qaeda din Siria.

Dezvăluirea are loc după ce guvernul sirian a acuzat ani de zile Israelul că a colaborat cu ţări occidentale şi din Golf, precum Statele Unite, Marea Britanie, Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, pentru a finanţa şi înarma o rebeliune Al-Qaeda/Statul Islamic ca parte a unor operaţiuni secrete de schimbare a regimului, care au vizat Damascul şi aliaţii săi Iran şi Hezbollah. De atunci, ţări precum Qatar, au dezvăluit cât de vast a fost rolul lor secret în alimentarea războiului sirian.


Recent, publicaţia Sunday Times a precizat: “Eisenkot a dezvăluit pentru prima dată, totuşi, că Israelul a furnizat grupurilor rebele din regiunea de frontieră arme uşoare pentru ‘autoapărare’. Israelul a fost un jucător ascuns pe un câmp de luptă sirian aglomerat”.

În interviu, Eisenkot s-a lăudat că “am operat într-o zonă controlată de ruşi, uneori atacând ţinte aflate la un kilometru sau doi de poziţiile ruseşti”, cu scopul de a lovi active iraniene în Siria.

Rara “confesiune” are loc într-un moment în care Casa Albă a afirmat că va începe retragerea soldaţilor americani din Siria, care fusese anunţată la sfârşitul anului trecut de preşedintele Donald Trump. Conducerea israeliană a fost nemulţumită de decizia SUA, susţinând că în acest context, Iranul îşi va consolida prezenţa în apropierea graniţei dintre Siria şi Israel. Afirmaţiile lui Eisenkot par să fie un avertisment la adresa Iranului, că Tel Aviv-ul urmăreşte să menţină o capabilitate operaţională în interiorul Siriei.

Eisenkot a recunoscut în interviul său că Israelul a lansat mii de atacuri în interiorul Siriei: “Am desfăşurat mii de atacuri [în ultimii ani] fără a ne asuma responsabilitatea şi fără a cere să fim creditaţi pentru ele”.

Ţinând cont de faptul că, anterior, oficiali militari israelieni au afirmat că numărul atacurilor a fost de câteva sute, deseori între 200 şi 400, remarcile lui Eisenkot confirmă faptul că Israelul şi Siria s-au aflat de fapt în stare de război deschis de la lansarea în 2013 a primelor atacuri aeriene israeliene confirmate.

Comentând un raport precedent, publicaţia The Times of Israel a rezumat cronologia sprijinului israelian pentru rebelii anti-Assad după cum urmează:

Foreign Policy a notat că suportul Israelului pentru grupurile rebele a început în 2013, fiind finanţate grupuri în locuri precum Quneitra şi Daraa. Sprijinul a încetat în această vară [2018], după ce forţele regimului au avansat şi au obţinut victorii tot mai mari în sudul Siriei împotriva rebelilor. Trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au reluat controlul asupra regiunii de frontieră în iulie [2018].

Armata siriană a declarat în 2013 că a capturat arme israeliene din mâinile rebelilor.

Raportul a susţinut că Israelul a trimis grupurilor rebele arme precum puşti de atac, mitraliere, lansatoare de proiectile şi vehicule. Iniţial, [regimul din Tel Aviv] a aprovizionat rebelii [din Siria] cu puşti M16 de producţie americană care nu ar fi dezvăluit Ierusalimul ca sursă, iar ulterior a început să trimită arme şi muniţii dintr-un transport pe care Iranul l-a oferit grupului libanez Hezbollah, care a fost capturat de Israel în 2009, potrivit Foreign Policy.

Dar câţiva analişti au sugerat că suportul israelian pentru rebelii sirieni ar fi început imediat după izbucnirea conflictului sirian, adică în 2011.

O investigaţie anterioară a publicaţiei Wall Street Journal a descoperit că această relaţie a implicat transferuri de arme, plăţi de salarii luptătorilor anti-Assad şi tratarea medicală a jihadiştilor răniţi în spitale israeliene – acest ultim aspect fiind intens promovat în fotografii care l-au prezentat pe Netanyahu salutându-i personal pe militanţi. După cum a afirmat la un moment dat Michael Morell, fost director interimar al CIA, “jocul periculos” al Israelului în Siria constă în colaborarea cu Al-Qaeda pentru a lupta împotriva Iranului şiit, mai precizează Zero Hedge.

În ultimii ani, o serie de actuali şi foşti oficiali israelieni din domeniul apărării au afirmat că este preferabil ISIS (cum mai este cunoscut grupul Statul Islamic) comparativ cu Iranul sau Assad. De exemplu, în 2014, fostul ambasador israelian în SUA Michael Oren a surprins publicul prezent la Festivalul Ideilor din Aspen, Colorado, când a susţinut, în comentarii legate de ISIS, că suniţii sunt mai puţin rai decât şiiţii. Oren, în timp ce a subliniat politica de apărare israeliană, a recunoscut că a considerat că ISIS este “răul cel mai mic”.

Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi diverşi oficiali din domeniul apărării, principala îngrijorare nu a fost niciodată cultul cu cagule negre care a filmat decapitarea unor cetăţeni americani şi incendierea unor persoane în viaţă, ci, cu cuvintele lui Henry Kissinger, o posibilă “centură teritorială şiită şi pro-Iran de la Teheran până la Beirut” şi înfiinţarea unui “imperiu radical iranian”, a mai notat Zero Hedge.”[1]

„ISIS cere scuze Israelului pentru atacarea forţelor sale militare

Un fost ministru israelian al Apărării, intenţionat sau din greşeală, a dezvăluit faptul că Israelul dispune de un canal de comunicare cu o celulă a Statului Islamic ce operează în Înălţimile Golan. Fostul ministru a mai susţinut că militanţii jihadişti şi-au cerut scuze, în cel puţin un caz, pentru atacarea forţelor armate israeliene.

Într-un incident bizar care în mod sigur va stârni întrebări în legătură cu apropierea – fără a vorbi despre fluxul de fonduri – dintre Israel şi grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), un fost ministru israelian al Apărării, citat de ziarul Times of Israel, a declarat că militanţii jihadişti au cerut scuze Tel Aviv-ului cel puţin o dată pentru că au atacat din greşeală soldaţi ai Forţelor de Apărare Israeliene în teritoriul ocupat al Înălţimilor Golan. Dezvăluirea ar putea, de asemenea, să clarifice oarecum de ce, după ce au atacat aproape orice religie şi etnie a regiunii, practic nu a fost documentat niciun atac al Statului Islamic asupra Israelului sau a cetăţenilor săi.

Discutând despre politica israeliană mai largă a “neutralităţii” în Siria, fostul ministru israelian al Apărării, Moshe Ya’alon, a recunoscut din greşeală că Israelul are deschis un canal de comunicare cu o celulă a Statului Islamic care operează în Înălţimile Golan.

“A existat un caz recent când Daesh a deschis focul şi şi-a cerut scuze”, a declarat Ya’alon sâmbătă, fiind citat de ziarul Times of Israel.

Când i s-a cerut să detalieze controversata declaraţie, biroul lui Ya’alon a refuzat să facă acest lucru. Forţele de Apărare Israeliene (FAI) au refuzat, la rândul lor, să comenteze. Conform legii israeliene, orice comunicare cu teroriştii este considerată ilegală, decât dacă, bineînţeles, Israelul consideră pe ascuns că ISIS nu este un grup terorist.

Ya’alon a deţinut funcţia de ministru al Apărării începând din 2013 până când şi-a dat demisia în mai 2016, iar comentariile sale aparent au făcut referire la primul incident direct care a implicat ciocniri între forţele israeliene şi teroriştii Daesh. În acest incident, care a avut loc în noiembrie 2016, celula Shuhada al-Yarmouk, care a jurat loialitate Statului Islamic, a făcut un schimbat de focuri cu forţele israeliene după ce Brigada Golani a FAI a trecut dincolo de un gard de securitate în Siria pentru a desfăşura o “ambuscadă”.

În timp ce poziţia oficială a Israelului urmăreşte neutralitatea în conflictul sirian, regimul din Tel Aviv a atacat de câteva ori obiective militare siriene în interiorul Siriei – în cel mai recent incident, avioane de luptă israeliene au atacat poziţii ale armatei siriene sub pretextul că doreau să împiedice un presupus transfer de arme către Hezbollah, un grup libanez pe care Israelul îl consideră terorist. Luna trecută, Tel Aviv a confirmat că a desfăşurat lovituri aeriene asupra mai multor obiective în Siria, după ce Damascul şi-a activat sistemul de apărare aeriană împotriva avioanelor de luptă israeliene.

Deşi premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat incursiunile repetate, explicând că avioanele de luptă ale FAI au vizat un convoi de arme al grupului Hezbollah, Damascul a afirmat că loviturile israeliene au ajutat doar Statul Islamic şi alte grupuri teroriste. La începutul acestei luni, preşedintele sirian Bashar al-Assad a învinuit din nou Israelul că ajută militanţii să îi terorizeze ţara.

“Puteţi presupune că aceşti terorişti luptă pentru Israel. Dacă ei nu fac parte din armata israeliană, atunci ei luptă pentru Israel. Israelul are obiective comune cu Turcia, SUA, Franţa, Marea Britanie, Arabia Saudită, Qatar şi alte ţări”, a declarat Assad, fiind citat de Ynet.

“Israelul depune eforturi pentru a-i ajuta pe aceşti terorişti în orice loc în care avansează armata siriană. Israelul atacă într-o formă sau alta pentru a oferi [teroriştilor] asistenţă şi pentru a opri avântul armatei siriene în faţa teroriştilor”, a adăugat liderul sirian.”[2]

Interesul Israelului este acela de a ocupa Siria. Vorbim de un stat fara granite, fara Constitutie, aflat intr-o continua expansiune, care se autointituleaza „singura democratie din Orientul Mijlociu”.

SURSE

  1. http://epochtimes-romania.com/news/comandant-de-top-israelian-dezvaluie-secrete-privind-razboiul-invizibil-din-siria–283032
  2. http://epochtimes-romania.com/news/isis-cere-scuze-israelului-pentru-atacarea-fortelor-sale-militare–260362
  3. Foto:

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...