Serviciul francez de informatii intimidează jurnaliștii care îl critică pe Emmanuel Macron

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Proteste în Franța după ce 8 jurnaliști au fost chemați la audieri de Direcția Generală pentru Securitate Internă (DGSI), echivalentul francez al SRI. Toți au fost sau urmează să fie luați la întrebări în legătură cu subiecte sensibile pentru președintele Emmanuel Macron.

Un senior reporter de la cotidianul Le Monde, care a dezvăluit scandalul în care a fost implicat Alexandre Benalla, fostul bodyguard al lui Emmanuel Macron, a fost chemată la interogatiu de către DGSI, a scris chiar Le Monde.


Ariane Chemin a fost prima care a scris despre faptul că Alexandre Benalla, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Macron, a bătut un protestatar în timpul protestelor de 1 mai 2018 din Paris, în timp ce purta o cască de poliție.

Palatul Elysee a fost acuzat a încercat să mușamalizeze cazul deoarece nu a informat autoritățile de ceeea ce făcute Benalla. Jurnalista a fost chemată de servicii în legătură cu un articol despre un fost de ofițer de aviație, Chokri Wakrim, iubitul lui Marie-Elodie Poitout, fosta șefă de securitate a premierului Edoaurd Phillipe. Poitout și-a dat demisia după ce presa a scris că ea și Wakrim l-au primit în casa lor pe Benalla în iulie 2018.


Serviciile franceze, pe urmele criticilor lui Macron

Serviciul de informații a mai interogat și alți trei jurnaliști de la site-ul de investigații Disclose, care au scris despre cum arme vândute de francezi Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite sunt folosite în războiul civil din Yemen. Ziariștii s-au bazat un pe un dosar întocmit de informațiile militare și care a ajuns în public.

În același de vânzări de arme a fost convocată și o jurnalistă de la emisiunea Quotidien, de la postul TV TCM. Ea a spus că a fost vorba de o procedură de intimitare ca să-și dezvăluie sursele, a a scris France24.

Jurnaliști de top de la 37 de instituții media, printre care AFP, Le Figaro, France 2 si Mediapart, au semnat o scrisoare de susținere pentru jurnaliștii chemați la audieri de servicii. „Ei doar și-au făcut meseria” au spus ziariștii despre colegii lor de breaslă.”[1]

SURSE

  1. https://newstandard.news/2019/05/23/serviciile-franceze-intimideaza-jurnalistii-care-il-critica-pe-macron
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...