Sfârșitul libertății: sistemul de credit social

Distribuie!

„Sfârșitul libertății: sistemul de credit social

Utilizarea de către guvernul de la Beijing a datelor despre consumatori, a informațiilor biometrice, a coordonatelor de urmărire prin GPS, a tehnologiei recunoașterii faciale, a ADN-ului și a altor forme de culegere a datelor, a transformat și continuă să transforme China într-o fiară nemaivăzută nicicând până acum în lume nici măcar sub Mao sau Stalin.


În China, instrumentele capitalismului bazat pe supraveghere sunt folosite de statul polițienesc pentru a administra așa-numitul „sistem de credit social”, care stabilește cine are voie să cumpere, să vândă și să călătorească, în funcție de comportamentul social anterior.

„China este pe cale să devină ceva nou: un stat totalitarist potențat de inteligența artificială”, scrie jurnalistul John Lanchester. „Proiectul are ca scop nu doar să creeze un nou gen de stat, ci și un nou gen de ființă umană, care a internalizat pe deplin cerințele statului și caracterul complet al supravegherii și controlului exercitate de acesta.


Internalizarea cu pricina este de fapt scopul: agențiile statului nici măcar nu vor avea nevoie să intervină pentru a corecta comportamentul cetățeanului, deoarece însuși cetățeanul a făcut-o dinainte”.

Utilizarea inteligenței artificiale
El vorbește despre pionieratul făcut de Beijing în utilizarea inteligenței artificiale și a altor forme de colectare a datelor digitale, pentru a crea un aparat al statului care nu numai că îi monitorizează pe cetățeni permanent, dar poate și să-i oblige să se comporte în modurile cerute de stat, fără a face vreodată apel la poliția secretă sau la amenințarea cu gulagurile (deși există și acestea, pentru recalcitranți), și fără a mai suferi de neajunsul sărăciei generalizate care a fost produsul inevitabil al comunismului pe stil vechi.

Marea majoritate a chinezilor plătesc pentru bunurile și serviciile consumate cu ajutorul aplicațiilor de pe smartfon sau scanându-li-se fața, prin intermediul tehnologiei de recunoaștere facială. Aceste mijloace îi oferă consumatorului comoditate și siguranță, ceea ce le ușurează mult viața oamenilor obișnuiți. Dar ele generează și un volum colosal de date personale despre fiecare individ din China, cărora guvernul le ține evidența.

Statul mai are și alte uzuri pentru tehnologia de recunoaștere facială. Camerele de televiziune sunt atotprezente pe străzile Chinei, înregistrându-i pe chinezi oriunde se duc. Software-ul guvernului de la Beijing este atât de avansat, încât poate cu ușurință să compare scanurile faciale cu informațiile din baza centrală de date a serviciului de securitate.

Dacă un cetățean pătrunde într-o zonă care îi este interzisă – într-o biserică, să zicem – sau dacă pur și simplu merge în direcția opusă celei în care se îndreaptă o mulțime de oameni, sistemul înregistrează automat situația și alertează poliția.

Puncte de merit sau nemerit
Teoretic, polițiștii nici nu trebuie să se prezinte la ușa suspectului, ca să-l facă să plătească pentru nesupunerea lui. Sistemul de credit social al Chinei urmărește automat ce spune și ce face fiecare cetățean chinez, online și offline, și acordă puncte de merit sau nemerit pe baza gradului de obediență.

Un chinez care face ceva pozitiv din punct de vedere social – ajută un vecin mai bătrân sau ascultă o cuvântare de-a liderului Xi Jinping – primește puncte care se acumulează într-un scor social mai bun. Pe de altă parte, dacă face ceva negativ – își lasă câinele să se ușureze pe trotuar, de exemplu, sau face un comentariu sarcastic pe rețelele sociale –, suferă o retrogradare de credit social.

Deoarece viața digitală, inclusiv tranzacțiile comerciale, este monitorizată automat, chinezii cu scoruri mari de credit social câștigă privilegii. Cei cu un scor mai modest descoperă că totul e mai greu pentru ei, în viața cotidiană. Nu au voie să cumpere bilete la trenurile de mare viteză și nici bilete de avion.

Ușile anumitor restaurante li se închid. Copiii lor riscă să nu aibă voie să urmeze studii superioare. E posibil să-și piardă serviciul și să nu găsească altul decât cu mare greutate. Și un contravenient al creditului social se va trezi izolat, pentru că sistemul algoritmic îi retrogradează și pe cei conectați cu cel în cauză.

Concluzia: un cetățean chinez nu poate să participe la economie sau la societate, decât dacă are marca aprobării din partea lui Xi Jinping, atotputernicul lider al țării. Într-o societate fără bani numerar, statul are puterea să-i falimenteze instantaneu pe dizidenți, tăindu-le accesul la Internet.

Lumea este conectată digital
Iar într-o societate în care toată lumea este conectată digital, statul poate să transforme pe cineva instantaneu într-un paria, când algoritmii îl fac radioactiv, până și pentru membrii propriei familii.

Credeți că aici nu se poate întâmpla așa ceva? După cum arăt eu în carte, Google, Twitter și alte corporații importante culeg deja tone de date de la fiecare dintre noi, pe baza felului în care ne folosim smartfoanele și navigăm pe Internet.

Dacă ai o boxă Alexa sau alt dispozitiv „inteligent” în casă, atunci, fie că-ți dai seama sau nu, ai consimțit ca tot felul de date personale despre tine să fie aspirate de dispozitivul cu pricina și să fie comunicate unei corporații. Capacitatea tehnologică există deja și la noi. Deja se face culegerea datelor.

Iar Covidul a împins Statele Unite mult mai departe pe drumul către o societate fără bani numerar. Există o rațiune perfect evidentă pentru acest lucru, legată de siguranță, dar băncile au un interes financiar propriu, foarte precis, ca să-i lecuiască pe americani de folosirea numerarului:

„Marea Finanță este principalul factor motrice care ne dirijează către o societate fără bani numerar”, a spus el. „Ați observat, probabil, că băncile continuă de ceva timp să închidă sucursale și să desființeze bancomate, puțin câte puțin, și o fac tocmai ca să ne împingă pe mutește spre platformele lor digitale. Pentru că economisesc forță de muncă, economisesc o grămadă de costuri imobiliare și își măresc profitul”.

Industria americană se pregătește pentru implementarea unui sistem de credit social
Ce faci când nu mai poți cumpăra nimic la magazin cu bani numerar? Deja se întâmplă chestia asta. Eu am fost în magazine din orașul unde locuiesc, Baton Rouge, unde nu acceptă plata decât cu card de credit sau de debit, invocând Covidul sau spunând că nu pot să dea rest, fiindcă e criză de monedă metalică.

Perfect de înțeles, dar trebuie să ne fie foarte clar că mișcarea în direcția unei societăți fără bani numerar ne face pe toți vulnerabili în fața riscului de a ne trezi scoși din sistemul economic, prin decret venit de sus.

Iată aici un reportaj recent, care explică modul în care companiile de tehnologie din China colaborează cu statul pentru a îmbunătăți monitorizarea destinată sistemului de credit social. Și un altul de pe NBC News, care arată ce înseamnă pentru chinezii de rând să trăiască în condițiile sistemului de credit social – inclusiv cât de grea este viața pentru cei puși pe lista neagră a neconformității (vezi aici).

Uitați-vă măcar la unul dintre ele. Este important, pentru că, acum, avem dovezi că industria americană se pregătește pentru implementarea unui sistem de credit social aici, în SUA.

Fragment din cartea lui Rod Dreher – Live Not By Lies („Să nu trăiești din minciună”)”

Sursa: Traducere și adaptare: reactionarii.home.blog

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

OZN-urile naziste, denumite în germană Haunebu, sunt cunoscute de aviația militară ca avioane avansate sau nave spațiale, care ar fi fost dezvoltate de inginerii și savanții naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Pământul devine tot mai verde datorită creşterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă
Mergând în Zona 51 este ca şi cum ai merge într-o altă lume
Contrabanda CIA cu cocaină
Microcipurile, semiconductorii, fibrele optice, laserul, multe aliaje noi de metale sunt, de fapt, toate, tehnologii refăcute prin inginerie inversă şi care au aparţinut OZN-urilor doborâte de către guvernul american. Conform declaraţiilor coroborate a zeci de martori, în perioada ianuarie 1947 – decembrie 1952, autorităţile SUA au reuşit să recupereze 16 nave extraterestre, dintre care unele s-au prăbuşit tocmai datorită armelor pământene
Unii dintre politicienii lumii recunosc existenţa societăţilor secrete, care conduc lumea din umbră
Elveția va monitoriza potențialele riscuri pentru sănătate generate de rețelele 5G
Comitetul American al Europei Unite - istoria din spatele creării UE cu implicarea CIA
Cum a transformat CIA Afganistanul într-un narco-stat
Noua Ordine Mondială: Marea Resetare te lasă fără proprietăți
Căpitanul William Morgan asasinat după ce a publicat "Secretele Masoneriei"
Zbigniew Brzezinski, membru al Comisiei Trilaterale, al grupului Bilderberg și al Comitetului celor 300, a afirmat în 1970: "Nu mă îndoiesc de faptul că Guvernul Mondial va fi instaurat în timpul vieții noastre! Cerința necesară pentru globalizarea finală și, totodată, cea adevărată este includerea tuturor teritoriilor planetei în supra-regiuni, pentru că în felul acesta putem să ne orientăm spre un mecanism stabil de conducere centralizată"

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...