Sfinxul care veghează de mii de ani la poarta Banatului

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Ca un paznic la poarta Banatului, se găsește la vreo trei kilometri de gara din Băile Herculane, spre sud, înainte de Topleț.
De altfel, este cunoscut și ca Sfinxul de la Topleț, fiind situat pe teritoriul administrativ al comunei Topleț, în partea nordică a satului Bârza.

Sfinxul Bănățean este unul, dacă nu dintre cele mai misterioase, cu siguranță dintre cele mai interesante monumente ale naturii din România.


Și este unul dintre numeroasele rezervaţii şi monumente ale naturii din județul Caraș-Severin.
Probabil, ați trecut pe lângă el, pe Valea Cernei, pe drumul european E 70 Bucuresti – Timişoara, sau cu trenul, imediat după plecarea din Băile Herculane spre Orșova.

Sfinxul Bănățean este o arie protejată de interes național, administrată în principal pentru conservarea aspectului natural specific.


Megalitul de la Topleț, ca și cel din Munții Bucegi, s-a format de-a lungul timpului, prin implicarea naturii.
Sfinxul Bănățean este cu fața spre apus, pierdut printre copacii de la baza unui deal.

Cu o înălțime de 16 metri și o lățime de 8 metri, Sfinxul Bănățean se poate spune că este mai periculos ca Sfinxul din Bucegi.
În zona rezervației naturale cu o suprafață de o jumătate de hectar, care cuprinde o zonă cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri și suprafețe acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascum phlomoides), se pot întâlni și… vipere cu corn, a căror mușcătură se spune că este mortală, în apropierea Sfinxului fiind chiar mai mari și mai periculoase…”[1]

SURSE

  1. https://www.banatulazi.ro/sfinxul-care-vegheaza-de-mii-de-ani-la-poarta-banatului
  2. Foto: banatulazi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...

Citește mai multe:
Puterile creatoare ale gândului

Fetiţă de doi ani găsită moartă la două zile după vaccinare

Cum să organizezi o vânătoare de vrăjitoare reuşită – astăzi, Olivia Steer
Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că demiterea „forţată” a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este „o veste descurajatoare”! Ambasadorule, Curtea Constituțională a României a decis că Laura Codruța Kovesi trebuie revocată!

Reîncarnarea: Povestea unui copil de 3 ani care și-a recunoscut ucigașul din viața anterioară

Închide