Sfinxul care veghează de mii de ani la poarta Banatului

Distribuie!

„Ca un paznic la poarta Banatului, se găsește la vreo trei kilometri de gara din Băile Herculane, spre sud, înainte de Topleț.
De altfel, este cunoscut și ca Sfinxul de la Topleț, fiind situat pe teritoriul administrativ al comunei Topleț, în partea nordică a satului Bârza.

Sfinxul Bănățean este unul, dacă nu dintre cele mai misterioase, cu siguranță dintre cele mai interesante monumente ale naturii din România.


Și este unul dintre numeroasele rezervaţii şi monumente ale naturii din județul Caraș-Severin.
Probabil, ați trecut pe lângă el, pe Valea Cernei, pe drumul european E 70 Bucuresti – Timişoara, sau cu trenul, imediat după plecarea din Băile Herculane spre Orșova.

Sfinxul Bănățean este o arie protejată de interes național, administrată în principal pentru conservarea aspectului natural specific.


Megalitul de la Topleț, ca și cel din Munții Bucegi, s-a format de-a lungul timpului, prin implicarea naturii.
Sfinxul Bănățean este cu fața spre apus, pierdut printre copacii de la baza unui deal.

Cu o înălțime de 16 metri și o lățime de 8 metri, Sfinxul Bănățean se poate spune că este mai periculos ca Sfinxul din Bucegi.
În zona rezervației naturale cu o suprafață de o jumătate de hectar, care cuprinde o zonă cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri și suprafețe acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascum phlomoides), se pot întâlni și… vipere cu corn, a căror mușcătură se spune că este mortală, în apropierea Sfinxului fiind chiar mai mari și mai periculoase…”[1]

SURSE

  1. https://www.banatulazi.ro/sfinxul-care-vegheaza-de-mii-de-ani-la-poarta-banatului
  2. Foto: banatulazi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Președintele Klaus Iohannis, PNL-ul și USR-ul au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica referendumul pentru modificarea Constituției privind definirea căsătoriei! Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție va avea loc pe 7 octombrie 2018! Veniți la Referendum și susțineți familia tradițională!
Hiperboreea - originea traco-getă a hiperboreenilor
Tradiții magice – Noaptea de Sânziene. Informații inedite
Porţile maramureşene sunt unice prin felul în care sunt construite, prin dimensiune şi mai ales pentru felul în care sunt ornate
Un nou episod din documentarul american despre „Fantomele lui Soroș în România”: Departamentul de Stat al SUA s-a coordonat cu ONG-urile finanțate de Soros într-o pseudo-luptă anticorupție care a trecut cu totul peste democrație
Ambasadori americani acuzați de trafic de influență
Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia: de unde provin lupii înaripaţi şi ce simbolizează fioroşii grifoni, ilustraţi pe artefactul antic, unic în lume
Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, în discursul care nu a fost tradus în română: „Viitorul o să fie în limba maghiară“! Viktor Orban, "Ținutul Secuiesc" va fi pentru totdeauna Pământ Românesc!
Legenda Lupului Dacic
Biblioteca Dacilor de la Sarmizegetusa
Vicepremierul italian susținere pe legile Justiției: Noi vom susține dreptul suveran al poporului român de a-și propune și vota în parlament propriile legi fără a primi insulte și amenințări din partea Bruxelles-ului
Crucea energetică a Terrei: Piramida Nordică din interiorul Muntelui Retezat, Marea Piramidă din Egipt (Piramida Sudică), Piramida din Anatolia (Piramida Estică) și Piramida din Sardinia (Piramida Vestică)

Citiți și...

Peste 4.600 imigranţi ilegali au solicitat acordarea unei forme de protecţie internaţională din partea statului român, de la începutul anului şi până în prezent, cei mai mulţi fiind din state precum Irak, Siria, Pakistan, Afganistan! România trebuie să spună nu primirii de imigranți!
Să fie Parângul Mare muntele legendar pe care anticii spun că a fost înlănțuit titanul Prometeu?
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, este deranjat de legea offshore, în varianta PSD, cu privire la exploatarea gazelor din Marea Neagră, căci "investitorii străini" vor trebui să plătească mai mult României
Pe traseul autostrăzii Sibiu- Nădlac a fost descoperit un oraș mai vechi decât piramidele egiptene
Cele mai impunătoare cetăţi ale dacilor
Biblioteca Dacilor de la Sarmizegetusa
Un meteorit s-a prăbușit într-o comună din Buzău
Dacii erau înalţi, robuşti, aveau, în general, pielea de culoare deschisă, ochii albaştri şi părul blond-roşcat
În Carpaţii Apuseni, aurul a fost extras încă din Antichitate, atât din apele râurilor de munte, cât şi din perimetrele miniere
Coaliția pentru Familie: "Ne aflăm în fața unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice"
Rușinea națională de la Oradea: statuia voievodului Mihai Viteazul dată jos de primarul PNL
Respectați-ne suveranitatea – Românii au luat cu asalt pagina de Twitter a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: “Respectați statul nostru suveran și nu ne instruiți cum să ne gestionam... Ipocrizia SUA cu privire la îngrijorarea legată de Justiția din România este la fel de grotească precum intervenția continuă a lui Trump în sistemul nostru de Drept... Unele dintre aceste propuneri sunt în conformitate cu deciziile CCR... Magistrații nu răspund în fața nimănui”

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...