Sfinxul din Maramureș. Misterele capului de dac care veghează din Cheile Tătarului

Distribuie!

Putini sunt cei care stiu ca in judetul Maramures a fost descoperit acum cativa ani fratele Sfinxului din Bucegi. Atractia turistica a fost descoperita absolut intamplator de catre un ecologist din Baia Mare.

Ilie Tudorel a reusit in anul 2009 sa descopere absolut intamplator Sfinxul Maramuresului. El a declarat, pentru Adevarul, ca acel chip uman nu se poate vedea decat daca il privesti dintr-un anumit unghi.


„Putea sa il descopere orice persoana care ar fi mers intr-o excursie in Cheile Tatarului. Daca veti urmari toti acesti sfinxi veti vedea ca sunt niste conglomerate de stanca care au suferit transformari in urma procesului de inghet si dezghet. Sfinxul din Bucegi se potae vedea doar dintr-un anumit unghi. Acel efect de figura umana. Exact asa l-am descoperit si eu. Am fost intr-un unghi anume si acolo l-am descoperit in anul 2009. Era luna august.

L-am promovat in cadrul unui proiect mai amplu deoarece tot traseul Cheilor Tatarului, care sunt singurele chei de andezit din Romania si andezitul este o roca foarte dura care este foarte greu sa fie modelata de catre apa. Va dati seama ce forta a putut avea apa paraului Tataru ca sa modeleze acel chip uman. Este cu atat mai mai valoros totul. Acele chei, atunci cand se va termina Barajul Runcu, vor fi sub apa si eu am facut cartarea cheilor, am fotografiat metru cu metru aceste chei ca sa ramana o lucrare documentata”, a declarat, pentru Adevarul, Ilie Tudorel.


Acesta este actualmente consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Mare. Ilie Tudorel a mai mentionat desi se spune ca acel sfinx al Maramuresului ar semana mai degraba cu un cap de dac, mai degraba ar fi vorba despre un taran maramuresean care are o caciula pe cap.

Pentru cei care nu stiu, Cheile Tatarului este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a si anume rezervatie naturala de tip hidro-geologic, situata pe teritoriul administrativ al comunei DesestiAria naturala se afla in Muntii Gutai – Ignis in partea central-nordica a judetului Maramures si cea nord-vestica a satului Mara, la o distanta de 30 de km, fata de municipiul Baia Mare, langa drumul judetean DJ183A.

Rezervatia naturala declarata arie protejata prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – arii protejate) se intinde pe o suprafata de 15 hectare si se suprapune sitului Natura 2000 – Ignis.

Cheile se intind pe o lungime de 700 sute de metri, potrivit Wikipedia, si sunt singurele chei in andezit din tara. Stancile inalte dau un aspectul salbatic si deosebit de pitoresc zonei, dar cu toate acestea cheile sunt destul de putin cunoscute ca si atractie turistica.

Prin chei curge paraul Runcu. Pe acelasi parau este in constructie un lac de acumulare cu baraj din anrocamente. Finalizarea acestui baraj va duce la acoperirea de ape a zonei cheilor. Din statiunea turistica Izvoare, se urmeaza drumul forestier spre nord care duce in directia Cabanei Plesca si spre Poiana lui Dumitru.”[1]

SURSE

  1. https://turism.bzi.ro/sfinxul-din-maramures-misterele-capului-de-dac-care-vegheaza-din-cheile-tatarului-81748
  2. Foto: turism.bzi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...