Spania va suspenda sâmbătă autonomia Cataloniei

by “Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, sambata, dupa ce presedintele regiunii a anuntat, joi, ca nu renunta la planurile de declarare a independentei.Un comunicat oficial al Guvernului de la Madrid transmite ca premierul Mariano Rajoy a convocat, pentru sambata, o sedinta a Executivului, in care va fi declansata procedura de […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

“Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, sambata, dupa ce presedintele regiunii a anuntat, joi, ca nu renunta la planurile de declarare a independentei.Un comunicat oficial al Guvernului de la Madrid transmite ca premierul Mariano Rajoy a convocat, pentru sambata, o sedinta a Executivului, in care va fi declansata procedura de ridicare a autonomiei regiunii catalane, informeaza The Guardian.

Guvernul raspunde unei scrisori pe care presedintele catalan Carles Puigdemont i-a trimis-o in aceasta dimineata premierului Rajoy, in care ameninta cu declararea unilaterala a independentei Cataloniei, daca Madridul nu accepta negocieri pe aceasta tema.


Madridul ii daduse lui Puigdemont un ultimatum pana joi, in care sa spuna ce va face, iar in scrisoarea respectiva, presedintele separatist sustine ca negocierile ar fi fost singura modalitate de a preveni o criza, dar autoritatile centrale au refuzat dialogul.

Liderul catalan a acuzat Madridul ca a incercat sa reprime miscarea de independenta, dupa ce doi lideri ai sai au fost retinuti la inceputul acestei saptamani.


„Suspendarea (declaratiei de independenta – n.red.) este inca in vigoare (…) Statul (spaniol – n.red.) are dreptul sa decida daca aplica articolul 155 dupa ce obtine aprobarea Senatului. Dar, in ciuda tuturor eforturilor noastre si a dorintei noastre de dialog, faptul ca singurul raspuns pe care ni l-ati dat este ca autonomia va fi suspendata sugereaza ca nu intelegeti problema si nu doriti sa discutati.

Daca guvernul spaniol persista in a refuza dialogul si continua cu represiunea, parlamentul catalan ar putea, daca considera necesar, sa procedeze la votul asupra declaratiei oficiale de independenta”, arata Puigdemont in declaratia sa.

In declaratia emisa azi, guvernul spaniol a remarcat ca Puigdemont nu a spus daca independenta a fost sau nu declarata, adaugand: „In cadrul unei intalniri de urgenta sambata, Cabinetul va aproba masurile care urmeaza sa fie propuse spre aprobare Senatului, pentru a proteja interesul general al spaniolilor – inclusiv cetatenii Cataloniei – si restabilirea ordinii constitutionale in comunitatea autonoma”.

Guvernul a criticat, de asemenea, autoritatile catalane pentru ca „intentioneaza in mod deliberat si sistematic confruntarea institutionala, in ciuda daunelor grave pe care aceasta le provoaca coexistentei si economiei Cataloniei”.

Articolul 155 din Constitutia Spaniei permite Madridului sa impuna conducerea centrala in regiunile autonome in caz de criza. Din 1978, de cand a fost votata Constitutia, acest articol nu a fost niciodata invocat.

Premierul Rajoy urmeaza sa participe la un summit UE la Bruxelles joi dupa-amiaza. De aceea, reuniunea Cabinetului va avea loc de abia in weekend.

Se asteapta ca guvernul sa intocmeasca o lista de masuri specifice in temeiul articolului 155 din Constitutie, care sa prevada transferul de atributii de la autoritatile Cataloniei spre cele centrale de la Madrid.

NapocaNews“[1]

SURSE

  1. http://www.napocanews.ro/2017/10/spania-va-suspenda-sambata-autonomia-cataloniei.html
  2. Foto: napocanews.ro

Citiți și...

Oamenii de stiinta au posibilitatea de a crea sau sterge amintiri ! Proiectele guvernamentale MK-Ultra si Monarch functioneaza si astazi !
Marea Britanie a inventat lagarele de concentrare
Credeați că Uniunea Europeană este o entitate democratică? Martin Schultz spulberă acest mit: "Nu e în filosofia UE ca oamenii să-și decidă soarta"
Operațiune "Steag Fals" - atacurile de la Paris: Poliţia belgiană a ratat 13 ocazii de a-i prinde pe autorii masacrului, arată un raport
În SUA, Sistemul a primit o lovitură de la cetățenii americani! Când se va întampla asta și cu Sistemul din România?
Udo Ulfkotte, jurnalistul german care a susținut că a fost plătit de CIA timp de 17 ani să dezinformeze, a murit de "atac de cord"
Goldman Sachs şi BlackRock - caracatiţele financiare americane care conduc lumea din umbra Wall Street-ului, au „antrenat“ şefi de bănci centrale, controlează corporaţiile mari şi sponsorizează foşti miniştri
Frăția Șarpelui – istoria Iluminaților, a Familiilor Regale și a reptilienilor Anunnaki
Stoltenberg: NATO nu va lăsa niciodată Afganistanul „să redevină un sanctuar pentru teroriști”
Fostul prim ministru al Australiei trage un semnal de alarmă în privința căsătoriilor homosexuale: Ideea că poți schimba pur și simplu definiția căsătoriei și nu va urma nimic altceva este o fraudă intelectuală. Li se spune aceeași minciună ca în SUA
Martori sirieni ai falsificării atacului chimic povestesc la Haga ce s-a întâmplat în aceea zi
Vladimir Putin: „Unele țări pot fi state nesuverane, nu și Rusia”
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro