Spania va suspenda sâmbătă autonomia Cataloniei

by “Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, sambata, dupa ce presedintele regiunii a anuntat, joi, ca nu renunta la planurile de declarare a independentei.Un comunicat oficial al Guvernului de la Madrid transmite ca premierul Mariano Rajoy a convocat, pentru sambata, o sedinta a Executivului, in care va fi declansata procedura de […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

“Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, sambata, dupa ce presedintele regiunii a anuntat, joi, ca nu renunta la planurile de declarare a independentei.Un comunicat oficial al Guvernului de la Madrid transmite ca premierul Mariano Rajoy a convocat, pentru sambata, o sedinta a Executivului, in care va fi declansata procedura de ridicare a autonomiei regiunii catalane, informeaza The Guardian.

Guvernul raspunde unei scrisori pe care presedintele catalan Carles Puigdemont i-a trimis-o in aceasta dimineata premierului Rajoy, in care ameninta cu declararea unilaterala a independentei Cataloniei, daca Madridul nu accepta negocieri pe aceasta tema.


Madridul ii daduse lui Puigdemont un ultimatum pana joi, in care sa spuna ce va face, iar in scrisoarea respectiva, presedintele separatist sustine ca negocierile ar fi fost singura modalitate de a preveni o criza, dar autoritatile centrale au refuzat dialogul.

Liderul catalan a acuzat Madridul ca a incercat sa reprime miscarea de independenta, dupa ce doi lideri ai sai au fost retinuti la inceputul acestei saptamani.


„Suspendarea (declaratiei de independenta – n.red.) este inca in vigoare (…) Statul (spaniol – n.red.) are dreptul sa decida daca aplica articolul 155 dupa ce obtine aprobarea Senatului. Dar, in ciuda tuturor eforturilor noastre si a dorintei noastre de dialog, faptul ca singurul raspuns pe care ni l-ati dat este ca autonomia va fi suspendata sugereaza ca nu intelegeti problema si nu doriti sa discutati.

Daca guvernul spaniol persista in a refuza dialogul si continua cu represiunea, parlamentul catalan ar putea, daca considera necesar, sa procedeze la votul asupra declaratiei oficiale de independenta”, arata Puigdemont in declaratia sa.

In declaratia emisa azi, guvernul spaniol a remarcat ca Puigdemont nu a spus daca independenta a fost sau nu declarata, adaugand: „In cadrul unei intalniri de urgenta sambata, Cabinetul va aproba masurile care urmeaza sa fie propuse spre aprobare Senatului, pentru a proteja interesul general al spaniolilor – inclusiv cetatenii Cataloniei – si restabilirea ordinii constitutionale in comunitatea autonoma”.

Guvernul a criticat, de asemenea, autoritatile catalane pentru ca „intentioneaza in mod deliberat si sistematic confruntarea institutionala, in ciuda daunelor grave pe care aceasta le provoaca coexistentei si economiei Cataloniei”.

Articolul 155 din Constitutia Spaniei permite Madridului sa impuna conducerea centrala in regiunile autonome in caz de criza. Din 1978, de cand a fost votata Constitutia, acest articol nu a fost niciodata invocat.

Premierul Rajoy urmeaza sa participe la un summit UE la Bruxelles joi dupa-amiaza. De aceea, reuniunea Cabinetului va avea loc de abia in weekend.

Se asteapta ca guvernul sa intocmeasca o lista de masuri specifice in temeiul articolului 155 din Constitutie, care sa prevada transferul de atributii de la autoritatile Cataloniei spre cele centrale de la Madrid.

NapocaNews“[1]

SURSE

  1. http://www.napocanews.ro/2017/10/spania-va-suspenda-sambata-autonomia-cataloniei.html
  2. Foto: napocanews.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Aspecte şocante, revoltătoare, pe care guvernul SUA se străduieşte din răsputeri să le ascundă
Edward Snowden, fost agent NSA: "spionii britanici pot sa controleze smartphone-urile de la distanta!" "Nosey Smurf" ("Strumful Bagacios") le permite spionilor sa porneasca microfonul si camera video a oricarui smartphone, chiar daca telefonul este inchis !
Rusia cere o anchetă internațională privind "aselenizarea" americană Apollo 11
Vladimir Putin: "Haideți să nu uităm că SUA este singura țară din lume, care a folosit vreodată armament atomic. Și a făcut-o împotriva unei țări ne-atomice. Împotriva Japoniei. Oare am șters asta din memorie?"
Cel mai ascultat jurnalist de radio din SUA: "Suntem în pragul celui de-al doilea Război Civil. Nimic din ceea ce se întâmplă nu este întâmplător și se întâmplă cu ajutorul mass-mediei și susținerea stângii globaliste"
George Soros "a ruinat viața a milioane de europeni", spune premierul ungar
Pentagonul invită hackerii să îi atace site-urile
Omenirea de astăzi în războiul subtil al modelelor pentru o Nouă Ordine Mondială
Agenții guvernamentale americane finanțează jurnaliști anti-Putin
DW: Combaterea propagandei rusești pretext pentru limitarea libertății cuvântului în UE
Fost agent CIA: Occidentul a plătit politicieni pentru a întreține ura și a declanșa războiul din Iugoslavia. Mesaj pentru Balcani: "Cei care au incitat la război, acum dețin companiile care vă exploatează resursele. Au făcut sclavi din voi"
Victorie a vieții! Portugalia spune "nu" legalizării eutanasiei!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro