Spania va suspenda sâmbătă autonomia Cataloniei

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, sambata, dupa ce presedintele regiunii a anuntat, joi, ca nu renunta la planurile de declarare a independentei.Un comunicat oficial al Guvernului de la Madrid transmite ca premierul Mariano Rajoy a convocat, pentru sambata, o sedinta a Executivului, in care va fi declansata procedura de ridicare a autonomiei regiunii catalane, informeaza The Guardian.

Guvernul raspunde unei scrisori pe care presedintele catalan Carles Puigdemont i-a trimis-o in aceasta dimineata premierului Rajoy, in care ameninta cu declararea unilaterala a independentei Cataloniei, daca Madridul nu accepta negocieri pe aceasta tema.


Madridul ii daduse lui Puigdemont un ultimatum pana joi, in care sa spuna ce va face, iar in scrisoarea respectiva, presedintele separatist sustine ca negocierile ar fi fost singura modalitate de a preveni o criza, dar autoritatile centrale au refuzat dialogul.

Liderul catalan a acuzat Madridul ca a incercat sa reprime miscarea de independenta, dupa ce doi lideri ai sai au fost retinuti la inceputul acestei saptamani.


„Suspendarea (declaratiei de independenta – n.red.) este inca in vigoare (…) Statul (spaniol – n.red.) are dreptul sa decida daca aplica articolul 155 dupa ce obtine aprobarea Senatului. Dar, in ciuda tuturor eforturilor noastre si a dorintei noastre de dialog, faptul ca singurul raspuns pe care ni l-ati dat este ca autonomia va fi suspendata sugereaza ca nu intelegeti problema si nu doriti sa discutati.

Daca guvernul spaniol persista in a refuza dialogul si continua cu represiunea, parlamentul catalan ar putea, daca considera necesar, sa procedeze la votul asupra declaratiei oficiale de independenta”, arata Puigdemont in declaratia sa.

In declaratia emisa azi, guvernul spaniol a remarcat ca Puigdemont nu a spus daca independenta a fost sau nu declarata, adaugand: „In cadrul unei intalniri de urgenta sambata, Cabinetul va aproba masurile care urmeaza sa fie propuse spre aprobare Senatului, pentru a proteja interesul general al spaniolilor – inclusiv cetatenii Cataloniei – si restabilirea ordinii constitutionale in comunitatea autonoma”.

Guvernul a criticat, de asemenea, autoritatile catalane pentru ca „intentioneaza in mod deliberat si sistematic confruntarea institutionala, in ciuda daunelor grave pe care aceasta le provoaca coexistentei si economiei Cataloniei”.

Articolul 155 din Constitutia Spaniei permite Madridului sa impuna conducerea centrala in regiunile autonome in caz de criza. Din 1978, de cand a fost votata Constitutia, acest articol nu a fost niciodata invocat.

Premierul Rajoy urmeaza sa participe la un summit UE la Bruxelles joi dupa-amiaza. De aceea, reuniunea Cabinetului va avea loc de abia in weekend.

Se asteapta ca guvernul sa intocmeasca o lista de masuri specifice in temeiul articolului 155 din Constitutie, care sa prevada transferul de atributii de la autoritatile Cataloniei spre cele centrale de la Madrid.

NapocaNews„[1]

SURSE

  1. http://www.napocanews.ro/2017/10/spania-va-suspenda-sambata-autonomia-cataloniei.html
  2. Foto: napocanews.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...