Spionajul, între patriotism și trădare

by “Un spion trebuie să fie carismatic, inteligent, inventiv. Cei mai buni spioni sunt acele persoane care se bucură de faimă, simpatie, care nu par dubioși, sau oameni obișnuiți, banali. Celebra actriță Greta Garbo a lucrat pentru serviciile britanice M16. Ea l-a salvat pe fizicianul Niels Bohr de la moarte. […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Un spion trebuie să fie carismatic, inteligent, inventiv. Cei mai buni spioni sunt acele persoane care se bucură de faimă, simpatie, care nu par dubioși, sau oameni obișnuiți, banali. Celebra actriță Greta Garbo a lucrat pentru serviciile britanice M16.

Ea l-a salvat pe fizicianul Niels Bohr de la moarte. Frank Sinatra este un celebru cântăreț. Se cunoștea faptul că avea legături cu Mafia. CIA  a beneficiat de acest lucru, propunându-i să lucreze pentru ei.


Sinatra a transmis documente secrete cu ajutorul avionului privat. Și România are spioni celebri care au scris istorie. Constantin Răuță a fost locotenent major în Securitate. El a fugit din România în anul 1973, în SUA, având asupra sa un plic diplomatic. Câteva zile mai târziu, autoritățile americane aveau să anunțe că Răuță a cerut azil politic.

În România, Tribunalul Militar l-a condamnat la moarte. În țară el avea soția, un copil și un frate. Securitatea a trimis pe urmele lui alți spioni care au aflat domiciliul și locul de muncă. Felix a fost cel care avea misiunea să-l lichideze, însă ordinul a fost revocat, nu se știe din care motive. Între timp, Răuță făcea eforturi disperate pentru familia sa din România.


În anul 1978, Ceaușescu face o vizită în SUA și declară că nu dorește să vorbească despre trădători și că aceștia își merită soarta. Poate că această vizită l-a salvat pe Răuță. În anul 2010, în urma mai multor procese, Răuță câștigă procesul prin care era condamnat la moarte și i se redă cetățenia română. Un alt caz și mai ciudat este cel al lui Gheorghe Mandache.

În anii 50, era strungar, moment în care a fost racolat de Securitate. A fost trimis în URSS, unde câțiva ani a aprofundat tainele spionajului. Era pregătit pentru o misiune în RDG. Ajunge în RDG, unde învăță limba germană, dar fuge în RFG, unde se predă serviciilor de contrainformații.

În perioada 1955-1956, în România, au existat zece birouri care racolau spioni. Cei care nu aveau liceul erau instruiți mai mulți ani, timp în care învățau și limbi străine. După ce erau formați la școli din România sau URSS, mulți dintre spionii români au întors armele. Unii consideră că a fost un act de patriotism, alții îi consideră trădători.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/spionajul-intre-patriotism-si-tradare
  2. Foto: efemeride.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Interviu. Colonelul Ion Dedu rupe tăcerea și denunță public abuzurile din interiorul Serviciului Român de Informații
De 27 de ani, SRI transcrie, la cererea Comisiei, stenogramele în baza cărora este verificat de Parlament
CIA neagă orice implicare în manifestațiile din Iran! CIA a recunoscut public că, în 1953, a orchestrat lovitura de stat din Iran pentru înlăturarea premierului Iranului, Mohammad Mossadegh!
Un cartel mexican al drogurilor sub protecţia americană a CIA
Un adolescent de 15 ani a accesat operaţiunile secrete din Afganistan şi Iran, pretinzând că este şeful CIA
Fostul consultant NSA, Edward Snowden: Noua șefă a CIA riscă să fie arestată dacă intră în Europa
Fost agent CIA: Occidentul a plătit politicieni pentru a întreține ura și a declanșa războiul din Iugoslavia. Mesaj pentru Balcani: "Cei care au incitat la război, acum dețin companiile care vă exploatează resursele. Au făcut sclavi din voi"
Închisorile secrete ale CIA: CEDO condamnă Lituania și România! În 2002, Președintele României, Ion Iliescu, a aprobat un centru al CIA în România!
MK-Ultra: Guvernul Canadei plătește daune pe șest pentru victimele terifiantului program de spălare a creierului finanțat de CIA
Proiectul Stargate și civilizația de pe planeta Marte
În 1953, CIA lansează proiectul secret MK-Ultra: manipularea mentală de la distanţă a oamenilor, controlul minţii şi determinarea lor de a executa comenzile primite fără măcar a realiza ce se întâmplă
Dezvăluiri Wikileaks: CIA a încercat să pirateze automobile și camioane pentru a pune la cale crime perfecte
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro