SRI: “Costul interceptărilor telefonice este secret de stat”

by Costul interceptarilor telefonice efectuate de Serviciul Roman de Informatii reprezinta “secret de stat”, iar institutiile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii clasificate. “Bugetul Serviciului Roman de Informatii este aprobat cu detaliere pana la nivel de titlu de cheltuieli, cu exceptia naturilor de cheltuieli care nu implica activitatile […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Costul interceptarilor telefonice efectuate de Serviciul Roman de Informatii reprezinta “secret de stat”, iar institutiile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii clasificate.

“Bugetul Serviciului Roman de Informatii este aprobat cu detaliere pana la nivel de titlu de cheltuieli, cu exceptia naturilor de cheltuieli care nu implica activitatile specifice de securitate nationala si care sunt detaliate pe toate subdiviziunile clasificatiei bugetare – potrivit prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare”, arata SRI intr-un raspuns transmis la solicitarea agentiei News.ro, privind sumele alocate pentru segmentul de interceptare a comunicatiilor telefonice, din bugetul pe ultimii doi ani.


Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

Detalierea fondurilor bugetare alocate Serviciului pana la cea mai mica subdiviziune a clasificatiei bugetare (articol bugetar sau alineat, dupa caz) constituie informatii clasificate “secret de stat”, potrivit prevederilor H.G. privind lista informatiilor secrete de stat din Serviciul Roman de Informatii, pe niveluri de secretizare, sustine SRI.


Potrivit art. 6 din HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate, care se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, mai precizeaza SRI.

Interceptarea comunicatiilor telefonice ar costa, de fapt, aproximativ 5,5 lei pe minut, dar ar putea depasi zece lei minutul, in functie de complexitatea activitatii, respectiv a modului de stocare, a limbii in care se vorbeste si a modului de transcriere, au declarat surse judiciare, in exclusivitate pentru News.ro.

Cat costa un minut de interceptare a convorbirilor telefonice si cine plateste
Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi “organ de cercetare penala speciala”

Sursele citate au afirmat ca 24 de ore de supraveghere tehnica – in care sunt incluse interceptari telefonice, filaje, filmari sau inregistrari ambientale – costa intre 7.000 si 8.000 de lei, ceea ce ar insemna 5,5 lei un minut de inregistrare simpla, respectiv a convorbirii purtate intre doi cetateni romani, simpla stocare a discutiei pe mediile optice ale serverelor SRI si ale celorlalte servicii de informatii si transcrierea acesteia.

Conform surselor citate, nu exista liste tarifare fixe pentru astfel de servicii, ci totul tine de complexitatea inregistrarii, iar, la nivelul serviciilor de informatii, pentru 24 de ore de interceptare factura a ajuns si la 15.000 de lei.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari – motivarea CCR

Pretul s-ar datora faptului ca pentru intreceptarile atribuite fiecarui dosar in care se solicita de catre procurori interceptarea comunicatiilor telefonice se stocheaza pe unitati optice ce ar trebui folosite doar pentru respectivul dosar, adica mediile optice folosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un caz nu ar trebui refolosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un alt caz, pentru a-si pastra originalitatea, asa cum prevad normele legale din aceasta materie.

Complexitatea, puncteaza sursele News.ro, apare atunci cand discutiile se poarta in alte limbi, pe segmentul de lucru fiind necesara si expertiza unui traducator sau cand discutiile se poarta in regim de conferinta sau intre mai multe persoane.

“O pagina de traducere, respectiv 2000 de semne, costa intre 30 si 50 de lei. Astfel de sume se adauga atunci cand exista interceptari ale unor discutii purtate in limba straina. Pentru traducerile discutiilor purtate in limba engleza pretul este mai mic”, subliniaza sursele citate.

SURSE

  1. http://m.ziare.com/stiri/sri-costul-interceptarilor-telefonice-este-secret-de-stat-1416651

Citiți și...

Tribunalul din Vaslui a luat o decizie istorica si a decis ca gazele de sist sint ale taranilor si nu ale Guvernului Masonic al Romaniei! Aceasta decizie creaza un precedent periculos pentru mafia masonica! Acum afara cu Chevron din tara!
Senatul a decis ca SRI poate verifica orice computer fara mandat, desi e neconstitutional ! Legea "Big Brother" a fost declarata ca fiind neconstitutionala !
Atentatul cu bombă din Senatul României din 1920 a fost orchestrat de către evreul comunist Max Goldstein
Peste jumătate din aurul României este la Londra! De ce a plecat aurul de la BNR?
Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale a României, executat de către DNA și SRI, după ce a votat împotriva legii Big Brother
Orban: Rețeaua "Soros" din Bruxelles creează o "Europă a populației mixte"
ONG-iștii lui George Soros vor să aducă în România un milion de imigranți! Românii trebuie să spună nu aducerii de imigranți! Aducerea de imigranți pe teritoriul României constituie o amenințare la adresa Siguranței Naționale, având în vedere nenumăratele infracțiuni comise de imigranți în Occident!
De fapt, ce e ăla “tefelist”?
Câteva zeci de persoane au trimis o scrisoare prin care CER „tuturor șefilor de stat, primilor-miniștri, miniștri, parlamentarilor și societății civile din Europa să acționeze imediat în România” pentru oprirea intrării țării în rând cu Polonia și Ungaria
Un oficial al Ambasadei SUA s-a implicat în alegerile din 2016
Sorosiștii #Rezist de la USR vor să interzică dezbaterile cu privire la vaccinuri în mass-media!
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre evenimentele din 10 august 2018 și manipulări, falsuri, minciuni
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro