Stonehenge, secretele monumentului antic sunt dezvăluite

Distribuie!by “Stonehenge este unul dintre cele mai misterioase monumente megalitice din Marea Britanie. Misterul s-a născut în urmă întrebărilor fără răspuns, care planează asupra acestui monument uimitor. Cu toate acestea, frumusețea sa este de-a dreptul răvășitoare, motiv pentru care merită vizitat măcar o dată în viață. Unde se află Stonehenge […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Stonehenge este unul dintre cele mai misterioase monumente megalitice din Marea Britanie. Misterul s-a născut în urmă întrebărilor fără răspuns, care planează asupra acestui monument uimitor. Cu toate acestea, frumusețea sa este de-a dreptul răvășitoare, motiv pentru care merită vizitat măcar o dată în viață.

Unde se află Stonehenge


Ruinele se află în Câmpia Salisbury, la 3 km vest de orașul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei și la circa 130 de kilometri de Londra. Monumentul a devenit o atracție turistică importantă în zonă și o adevărată mină de aur pentru turismul din Marea Britanie.


O construcție deosebită


Monumentul antic este construit sub forma a patru cercuri concentrice. Cercul exterior, cu un diametru de 33 de metri, a fost construit din 30 de blocuri imense de piatră, din care astăzi se mai află în picioare doar 17. Deasupra lor, în formă orizontală, au fost montate alte blocuri de piatră ușor curbate. Acestea dau forma rotundă a primului cerc. În interiorul acestui prim cerc se află un al doilea cerc, conturat de blocuri de piatră de culoare vânătă. În interiorul cercului cu numărul doi se află o construcție mai mică în formă de potcoavă. Această construcție este realizată, de asemenea, din piatră vânătă. Aici se ascunde o altă piatră, care este cunoscută sub numele de Piatra de Altar.

 

Întreaga construcție este împrejmuită de un ultim bloc de pietre imense. Acestea formează un cerc, cu diametrul de peste 100 metri. În interiorul acestui cerc se află 56 de morminte, care au fost botezate după cel care le-a descoperit de John Aubrey. Monumentul este tăiat de o cale procesională. În partea de sud de află Piatra de Sacrificiu, iar în partea de nord Piatra Călcâi.


Cel mai important aspect este că monumentul a fost construit de la interior spre exterior.

Cine a construit Stonehenge?


La această întrebare s-au chinuit arheologii să ofere un răspuns, încă din clipa în care a fost descoperit monumentul și până în prezent. Nu există niciun răspuns concludent, motiv pentru care sunt numeroase speculații. Inițial s-a spus că Stonehenge a fost ridicat de către călugării druizi, dar această teorie a picat în momentul în care arheologii au analizat pietrele cu tehnologie de ultimă generație. Construcția sa a început cu cel puțin 1000 de ani înainte ca druizi să existe pe teritoriul Angliei.

Arheologii au descoperit că monumentul a fost construit în mai multe etape. Inițial, altarul antic a fost construit din lemn și mai apoi a fost adusă piatra. În ziua de astăzi, încă mai există urme ale construcției de lemn și s-a stabilit că au o vechime de cel puțin 5000 de ani. Se preconizează că Stonehenge de lemn a fost construit în 2.950 i.Hr. Au urmat multe alte etape ale construcției, pentru ca în 1.600 i.Hr. să se finalizeze misterioasa construcție.

În acest sens, nu se poate spune cu exactitate cine se află în spatele acestei construcții. Din acest motiv, arheologii se referă la constructorii lui precum la o populație primitivă, dar cu numeroase cunoștințe despre viață,moarte și zeități.

De ce a fost construit monumentul antic?


Parker Pearson, de la University College din Londra, în urma unei cercetări amănunțite a putut să stabilească numeroase detalii importante despre scopul Stonehenge. Inițial, zona a fost folosită drept cimitir. Aici erau înmormântați oameni, dar și animale. Se pare că civilizația antică misterioasă venera într-un mod deosebit animalele, pentru că altfel nu se explică motivul pentru care acestea erau îngropate lângă oameni.

 

Procesul de înhumare se petrecea în jurul anului 3000 i.Hr. și cadavrele erau aduse pe drumul procesiunii. Se executa un ritual comun pe un altar. Există posibiltatea ca Piatra Altar să fi fost folosită pentru acest ritual. Următoarea etapă a monumentului a reprezentat-o începerea construcției propriu zise. Din acest motiv, arheologii consideră că, de-a lungul timpului, Stonehenge și-a schimbat de nenumărate ori rolul.

Imediat după finalizarea construcției, Stonehenge și-a schimbat utilitatea. Arheologii au descoperit oasele a numeroase animale. Se presupune că acestea au fost sacrificate pentru a potoli setea zeilor. Aceste așa-zise petreceri se desfășurau în două momente cheie ale anului, solstițiul de vară și echinoxul de iarnă.

În aceste două momente importante, oamenii antici celebrau renașterea și moartea.

Observator astronomic?


De asemenea, există ideea că Stonehenge era folosit precum un observator antic.

În anii 1960, astronomul Gerald Hawkins a avansat ipoteza că seria de gropi de la Stonehenge era un fel de „calculator” al epocii de piatră, destinat prezicerii eclipselor de Lună. El a observat că datele eclipselor pot fi prezise dacă şase dintre pietre sunt aşezate, într-un mod anume, pe şase dintre aceste gropi, şi apoi mişcate în jurul cercului în câte o groapă pe an.Toată problema este de a ştii dacă acesta a fost şi modul de gândire al contructorilor de la Stonehenge.

Elementul esential este numărul 56, iar sistemul nu este valabil pentru un alt număr de gropi. Mai mult, nici un alt monument neolitic nu prezintă un inel de 56 de pietre sau de gropi. Cel mai semnificativ dintre aliniamentele astronomice de la Stonehenge este cel care confirmă faptul că într-o zi de vară Soarele răsare aproximativ deasupra pietrei numite Heel Stone.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/stonehenge-secretele-monumentului-antic-sunt-dezvaluite
  2. Foto: efemeride.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro