SUA: Armata a mințit Congresul despre forța ISIS

Distribuie!

„Responsabilii militari americani au cosmetizat informaţiile pe care le difuzau despre eforturile SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american, făcut public joi, potrivit AFP.

Documentul respectiv, redactat de membri ai Congresului, a fost comandat după avertismentele unui lansator de alertă, potrivit căruia şefii serviciilor de informaţii îşi triau datele destinate să fie făcute publice pentru a arăta o imagine mai puţin ameninţătoare despre pericolele pe care le reprezenta gruparea jihadistă Statul Islamic şi cosmetizau eforturile americane pe teren.


‘De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabilii Comandamentului forţelor americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au manipulat producţia de informaţii pentru a atenua ameninţarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak’, a afirmat alesul republican Mike Pompeo într-un comunicat.

‘Rezultat: cei care se serveau de aceste informaţii aveau în mod constant o viziune cam prea roză despre succesele operaţionale americane împotriva SI’, a adăugat el, notând că aceasta ‘putuse foarte bine’ să pună în pericol soldaţi americani.


Autorii raportului au intervievat zeci de analişti ai CENTCOM, mulţi dintre aceştia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare.

‘Aproape 40 % dintre analişti au răspuns că fuseseră supuşi presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informaţii în timpul anului trecut’, notează raportul.

Între altele, CENTCOM a difuzat comunicate de presă şi a făcut declaraţii publice potrivit cărora situaţia era ‘semnificativ mai pozitivă’ decât realitatea, au descoperit anchetatorii.

La mijlocul anului 2015, situaţia s-a ameliorat odată cu sosirea unor noi conducători în fruntea CENTCOM.

Inspectorul general al Pentagonului face în prezent o anchetă internă asupra acestui subiect, motiv pentru care Ministerul Apărării nu a răspuns detaliat deocamdată acuzaţiilor formulate în raportul comisiei parlamentare.

‘Comunitatea informaţiilor prezintă cu regularitate un vast evantai de evaluări bazate pe date legate de situaţia securităţii’, a declarat locotenentul Patrick Evans, purtător de cuvânt al Pentagonului. „Aceste evaluări şi experţii care le fac sunt vitali pentru eforturile noastre, în special când se ia în calcul natura incredibil de complexă a bătăliilor duse pe mai multe fronturi în acest moment în Irak şi în Siria.’

‘Experţii sunt câteodată în dezacord asupra interpretării datelor complexe şi Comunitatea informaţiilor şi Departamentul Apărării sunt foarte deschise unui dialog constructiv asupra acestor subiecte vitale pentru securitatea naţională’, a mai spus el.

Alesul republican Brad Wenstrup a subliniat, la rândul său, că nu ştie pentru ce aceste informaţii fuseseră manipulate.

ISIS CREATIA SUA

Responsabilii CENTCOM trebuie să dea socoteală dacă au exercitat presiuni asupra analiştilor pentru ca aceştia să deformeze informaţiile despre lupta împotriva SI, a cerut în fine aleasa republicană Kelly Ayotte, care face parte din Comisia forţelor armate din Senat.”[1]

SURSE

  1. http://www.stiripesurse.ro/scandal-uria-in-sua-armata-a-min-it-congresul-despre-for-a-isis_1146827.html
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...