SUA avertizează Turcia: „Aluziile la o implicare americană în puciul eșuat fac rău relației între doi aliați”

Distribuie!

„Secretarul de stat american John Kerry i-a spus sâmbătă omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, că aluziile publice referitoare la o implicare americană în puciul eșuat de vineri nu numai că sunt false, dar fac rău relației între doi aliați din cadrul NATO.

Șeful diplomației americane i-a cerut insistent Turciei să dea dovadă de reținere și să respecte statul de drept în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat.


Secretarul de stat „a transmis mesajul clar că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților turce în desfășurarea investigației, dar insinuările publice sau afirmațiile despre orice presupus rol jucat de Statele Unite în tentativa eșuată de puci sunt absolut false și fac rău relației bilaterale”, a declarat într-un comunicat John Kirby, putătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Turcia susține că în spatele tentativei de lovitură de stat se află un cleric musulman în prezent aflat în exil în SUA. Fethullah Gulen este un fost aliat al președintelui turc Erdogan, devenit însă inamicul său public nr. 1. Clericul a negat orice implicare, dar premierul Binali Yildîrîm a amenințat că orice țară care îl sprijină pe Gulen va fi considerată ca fiind inamică Turciei.


Pe de altă parte, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu declarase că soldați de la baza Incirlik, folosită de americani pentru a întreprinde raiduri asupra Statului Islamic în Siria, au fost implicați în puci. Comandantul bazei a fost, de altfel, arestat.

Operațiunile aeriene de la această bază din sud-estul țării au fost suspendate, sâmbătă, până la noi ordine, după ce Turcia și-a închis spațiul aerian din jurul bazei. În plus, alimentarea externă cu energie electrică a fost întreruptă, iar baza a trecut pe generatoare interne, după cum a anunțat Pentagonul.

Un oficial turc citat de Reuters a spus însă că măsura consemnării la sol a avioanelor este una temporară și are un caracter profilactic – să împiedice vreun eventual pilot rebel să decoleze și să ia drept țintă civili și clădiri guvernamentale.

Pe de altă parte, președintele Barack Obama, care a convocat, sâmbătă, un consiliu de securitate, le-a cerut tuturor părților implicate în criza din Turcia să evite destabilizarea țării și să respecte statul de drept.

Practic, SUA sunt împiedicate în acest moment să întreprindă atacuri aeriene împotriva Statutului Islamic folosindu-se de baza de la Incirlik și nici nu mai pot să acorde ajutor forțelor speciale aflate în Siria.

„Oficialii americani conlucrează cu cei turci pentru a relua operațiunile aeriene cât mai curând posibil”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. „Între timp, Comandamentul american Central își adaptează operațiunile din campania anti-ISIS pentru a reduce la minimum efectele asupra campaniei”, a adăugat oficialul american.

Turcia a fost acuzată în repetate rânduri, în special de Moscova, că nu intervine suficient de ferm în lupta împotriva Statului Islamic, ba mai mult, chiar ar proteja organizația teroristă, pentru că are legături de afaceri cu aceasta. Familia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost acuzată de președintele rus Vladimir Putin că este implicată în contrabanda cu petrol organizată de ISIS.”[1]

SUA, replica nervoasa dupa acuzațiile Turciei despre implicarea in lovitura de stat

„Secretarul de stat american John Kerry i-a declarat sâmbătă ministrului turc de externe Mevlut Cavosoglu că afirmațiile publice sugerând că Statele Unite au fost implicate în lovitura de stat eșuată din Turcia sunt false și afectează negativ relațiile dintre cei doi aliați NATO, informează Reuters.

Kerry a insistat ca Turcia să dea dovadă de reținere și să respecte regulile statului de drept în timpul investigației sale asupra complotului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby într-un comunicat.

„El a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să ofere asistență autorităților turce în efectuarea acestei anchete, dar că insinuările publice sau afirmațiile cu privire la un rol al Statelor Unite în încercarea de lovitură de stat sunt extrem de false și dăunătoare pentru relațiile noastre bilaterale”, a subliniat Kirby, citat de Reuters.”[2]

Turcia versus SUA

Faptul ca SUA au provocat lovituri de stat este un adevar istoric incontestabil, iar exemplul cel mai clar, cel mai elocvent, pe care chiar CIA l-a declasificat in 1990 este acela al loviturii de stat din Iran, in 1953, cand CIA impreuna cu MI6 l-au rasturnat de la putere pe premierul nationalist, Mohammad Mossadegh, dupa ce acesta a nationalizat petrolul.

SURSE

  1. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/SUA+avertizeaza+Turcia+Aluziile+la+o+implicare+americana+in+puci
  2. http://www.flux24.ro/sua-replica-nervoasa-dupa-acuzatiile-turciei-despre-implicarea-in-lovitura-de-stat/
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...