Super-memorie de cristal: nano-sticla 5D pentru păstrarea datelor și informațiilor timp de milioane de ani

Distribuie!

„Un grup de cercetători din Marea Britanie a reuşit să stocheze date într-un cristal din sticlă nanostructurată. Acest gen de stocare, care practic nu are limită de vârstă, dar care are o capacitate de 2800 de ori mai mare decât cea a discurilor Blue-Ray din prezent, poate fi o modalitate excelentă pentru a păstra datele şi informaţiile despre umanitate în viitor.

Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Southampton (Anglia), care a studiat si realizat un gen de memorie optică în 5 dimensiuni. Cercetătorii au demonstrat posibilitatea de stocare a informaţiei în interiorul nanostructurii acelei sticle prin utilizarea unui laser de mare viteză, care creează nanostructuri ce se asamblează singure în cuarțul aflat în fuziune.


Metoda lor se numeşte 5D pentru că, în plus faţă de poziţia tridimensională a nanostructurii, refracţia şi polarizarea ei acţionează ca doi parametri diferiţi.

Noua memorie promite un mediu de stocare extraordinar, având o capacitate de 360 de terrabiți pentru dimensiunea unui disc DVD obişnuit. Cea mai mare capacitate de stocare din prezent, pe care o poate avea un DVD Blue-Ray de ultima generaţie cu patru „straturi”, este de 128 gigabiţi.


Mai mult decât atât, memoria 5D asigură prezervarea datelor timp de milioane de ani, în timp ce un disc Blue-Ray poate garanta aceasta doar pentru un interval de 7 ani, fără ca informaţia să fie alterată. În ceea ce priveşte temperatura, sticla nanostructurată rămâne stabilă atâta timp cât este supusă unei temperaturi de până la 1000 de grade Celsius.

În mod obişnuit, datele de pe discurile obişnuite sunt alterate sau dispar atunci când discurile sunt expuse la o temperatură de 40-60 de grade. Această tehnologie revoluţionară va ajuta foarte mult în special marile companii sau laboratoare de ştiinţă, care au de stocat arhive de date foarte voluminoase.

În prezent, aceste companii trebuie să realizeze o copie de rezervă o dată la 5-10 ani, deoarece hard-discurile pe care sunt stocate datele nu mai pot garanta integritatea acestora dincolo de această „vârstă”.

image002(23)

Spre deosebire de discurile Blue-Ray care pot înregistra date doar pe 4 „straturi”, memoria 5D are aproximativ 400 de „straturi” (pentru un CD standard de 1,2 mm), dar va fi realizată din sticlă în loc de plasticul ce înveleşte metalul de stocare a datelor, prezent in tehnologia actuală de realizare a discurilor Blue-Ray.”[1]

SURSE

  1. http://www.edituradaksha.ro/articles/view/super-memorie-de-cristal-nano-sticla-5d-pentru-pastrarea-datelor-si-informatiilor-timp-de-milioane-de-ani-a150
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...