Supercomputerul care imită creierul uman este gata de lansare

Distribuie!

După 12 ani de construcție și 15 milioane de lire sterline investite în proiect, un computer gigant conceput să imite creierul uman este în sfârșit gata să fie pornit, conform The Independent.

Construit de Universitatea din Manchester, mașina SpiNnaker este alcătuită dintr-un milion de procesoare capabile de 200 de miliarde de acțiuni pe secundă – ceea ce înseamnă că poate modela mai mulți neuroni biologici în timp real decât orice altă mașină construită vreodată.
Spre deosebire de computerele tradiționale, acesta nu comunică prin trimiterea unor cantități mari de informații de la punctul A la punctul B printr-o rețea standard. În schimb, aceasta imită arhitectura de comunicare paralelă a creierului prin trimiterea simultană a unor cantități mici de informații către diferite destinații.
„Am creat în esență o mașină care funcționează mai mult ca un creier decât un calculator tradițional, ceea ce este extrem de interesant”, a spus Steve Furber, profesor de inginerie informatică la Universitatea din Manchester. „Obiectivul final al proiectului a fost întotdeauna să punem un milion de nuclee într-un singur calculator pentru aplicații de modelare a creierului în timp real, iar acum l-am realizat, ceea ce este fantastic”.
Prescurtare pentru arhitectura rețelei neuronale spirituale, SpiNnaker, programul este primul pas spre crearea unui model care folosește miliarde de neuroni biologici în timp real. Chiar și în starea sa actuală va oferi o imagine fără precedent asupra modului în care funcționează creierul uman.
Aceasta va face acest lucru prin rularea pe scară largă, în timp real a simulării acțiunilor diferitelor regiuni ale creierului, cum ar fi Ganglia bazală – o zonă afectată în boala Parkinson.”[1]

SURSE


  1. https://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-22791819-supercomputerul-care-imit-creierul-uman-este-gata-lansare.htm
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...