Tezaur dacic descoperit în Neamț

Distribuie!

Inginerul silvic Marius Istrate, cunoscut si ca un pasionat arheolog, a dat o nouă „lovitură“. Nemteanul, care are la activ mai multe descoperiri, a găsit, la sfârsitul săptămînii, trecute un nou tezaur.

Este vorba de 92 de monede de argint (denari romani) găsiti într-o ulcică, în punctul Chiciura, situat la granita comunelor Dragomiresti si Stefan cel Mare. Arheologul amator a respectat legea si, în mai putin de 72 de ore a predat comoara la Directia Judeteană pentru Cultură.


Specialistii au opinat că descoperirea are valoare de tezaur, urmînd să se stabilească valoarea istorică, dar si financiară. Cele 92 de monede vor fi predate, cu tot cu ulcica în care au fost găsite, Muzeului de Istorie Neamt, unde vor fi supuse expertizării. După ce vor fi clarificate toate aceste aspecte, tezaurul va fi prezentat publicului, urmînd să fie expus.

Cele mai multe dintre monede sînt inscriptionate cu numele împăratului roman Domitian, care a domnit între anii 86 si 91. Cum judetul Neamt se află în afara Daciei Romane, cunoscătorii sînt de părere că denarii de argint descoperiti la Dragomiresti ar proveni din schimburile comerciale pe care le aveau localnicii cu romanii. Marius Istrate le-a spus celor de la Directia pentru Cultură că a descoperit monedele duminică, 3 mai, la granita dintre comunele Dragomiresti si Stefan cel Mare.


Înarmat cu un detector de metale, nemteanul a iesit pe teren asa cum o face ori de cîte ori timpul îi permite. Din spusele sale, ulcica cu denari romani a fost găsită la o adîncime de aproximativ 70 de centimetri. Nemteanul are la activ si alte descoperiri, printre care si o sabie veche de peste 4.000 de ani. În noiembrie 2013, Marius Istrate a găsit, pe un deal din comuna Tazlău, tot cu ajutorul detectorului de metale, 279 de denari romani de argint, a cîte 3 grame fiecare.

„Tezaurul de la Tazlău“ a fost predat Muzeului de Istorie. Desi ar fi trebuit să fie recompensat de către statul român, acest lucru nu s-a întîmplat, însă Roxana Josanu, directorul executiv al Directiei pentru Cultură Neamt a promis că va întreprinde toate diligentele pe lîngă reprezentantii Complexului Muzeal Judetean pentru ca bărbatul să-si primească recompensa, asa cum prevede legea, potrivit Monitorul de Neamţ.

SURSE

  1. http://stireazilei.com/tezaur-dacic-de-o-valoare-inestimabila-descoperit-in-neamt/
  2. http://www.mont.ro/stiri/?editia=20150506&pagina=1&articol=40769

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...