Tokes Laszlo: Dorim să câștigăm parteneriatul Bucureștiului în chestiunea autonomiei! “Ținutul Secuiesc” a fost și va rămâne Pământ Românesc!

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Tokes Laszlo: Dorim să câștigăm parteneriatul Bucureștiului în chestiunea autonomiei

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat sâmbătă, la Oradea, că străduințele de autonomie ale comunității maghiare nu sunt îndreptate împotriva Bucureștiului, ci, din contră, se dorește câștigarea parteneriatului cu societatea majoritară românească.


Tokes a declarat, într-o conferință de presă, după încheierea ședinței ordinare Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT), că traseul demersurilor pentru autonomie este jalonat simbolic de patru orașe: Bruxelles, Budapesta, București și Mariehamm, capitala Insulelor Aland. Jurista Elisabeth Naucler, fost parlamentar în Suedia, a împărtășit la Oradea din experiența obținută de insulele Aland, cu statut autonom în Finlanda.

“Bruxelles-ul nu este încă de partea noastră. La Budapesta, din 2010, avem un Guvern care ne sprijină prin prerogative constituționale, Bucureștiul este în continuare împotriva aspirațiilor noastre de autonomie, iar Insulele Aland, reprezentate aici prin doamna Elisabeth Naucler, arată căutările noastre de aliați și străduințele noastre de internaționalizare a cauzei autonomiei. În viitor, dorim să câștigăm și parteneriatul Bucureștiului, al societății majoritare românești, al clasei politice românești, pentru că este clar că străduințele noastre de autonomie nu au direcție împotriva Bucureștiului, nu sunt împotriva românilor, ba, din contră, dorim să ajungem la înțelegere în această chestiune”, a afirmat Tokes, care este președintele KMAT.


Vineri a avut loc ședința ordinară a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, fiind date publicității două documente — unul se referă la temele ce au fost discutate la această întrunire, iar celălalt la Legea Educației din Ucraina, pe care atât Parlamentul României, cât și cel al Ungariei au condamnat-o.

Tokes a precizat că, deși au fost invitați și reprezentanți ai UDMR, aceștia nu au participat la consfătuire.

“Concluzia mea este că ar trebui să fim uniți și, dacă vrem să fim recunoscuți de partea românească ca atare, ca organizații și comunități autonome, ar trebui să ajungem la o unitate necesară”, a spus el.

Declarația KMAT s-a referit la mai multe teme, precum Școala romano-catolică din Târgu Mureș, năzuințele de autonomie din sânul comunităților maghiare din Bazinul Carpatic din țările vecine cu Ungaria. În mod concret, a fost discutată și tema autonomiei teritoriale a ținutului secuiesc, a menționat europarlamentarul.

Consiliul și-a manifestat sprijinul pentru inițiativa europeană Minority SafePack, precum și pentru alegerile din Ungaria din primăvara anului 2018, a adăugat Tokes.

El a informat că a propus un proiect pentru Centenarul Adunării populare de la Alba Iulia și al “Diktatului de la Trianon” din 1920, “mai bine zis centenarul acestei perioade dintre cele două evenimente”.

“În mod constructiv vom aminti de evenimentele din această perioadă, de exemplu formarea Consiliului Național Secuiesc în 1918, care are tot la fel centenarul, cu scopul de a stabili adevărul și starea de fapt privind această perioadă și cu scopul de a vindeca consecințele Diktatului de la Trianon în viața minorității maghiare din țările vecine cu Ungaria și cu scopul de împăciuire între popoarele majoritare din țările noastre, respectiv comunitățile minoritare din aceste țări, între ele și România”, a afirmat Laszlo Tokes.

Potrivit acestuia, este vorba despre adevărul istoric, întrebat ce înseamnă adevăr în afirmațiile sale.

“S-au făcut atât de multe speculații și interpretări false, chiar falsificări istorice încât, împreună cu publicul românesc, sperând că vom avea parteneri, în mod public și în mod reciproc să discutăm cu ocazia centenarului acestor evenimente să abordăm tema evenimentelor istorice și să ajungem la înțelegere. Pe de altă parte, pe plan politic, să contribuim la repararea acelor greșeli care s-au făcut, de exemplu în politica de asimilare care s-a dus în majoritatea acestei perioade în România sau în Slovacia. S-au făcut multe nedreptăți chiar contrar declarației de la Alba Iulia, care, în original, în urmă cu 98 de ani, ne-a promis, comunităților minoritare, drepturi depline, chiar de autonomie, care s-au dat uitării”, a spus Tokes.

KMAT reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria care vor autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor. Din KMAT fac parte și Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Consiliul Național Secuiesc și Uniunea Civică Maghiară.

AGERPRES/(A — autor: Eugenia Pașca, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)”[1]

“Tinutul Secuiesc” a fost si va ramane Pamant Romanesc. Tokes Laszlo face parte din categoria acelor unguri antiromani, care militeaza pentru autonomia “Tinutului Secuiesc”. Potrivit articolului 1 (1) din Constitutia Romaniei, “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”[2] Extremistii unguri trebuie expulzati din Romania. Autoritatile romane nu trebuie sa tolereze astfel de manifestari impotriva Constitutiei Romaniei.

SURSE

  1. https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/23/tokes-laszlo-dorim-sa-castigam-parteneriatul-bucurestiului-in-chestiunea-autonomiei-16-13-16
  2. http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1
  3. Foto: Eugenia Pașca/Agerpres

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...