Trădarea României: Politicienii români au modificat legea offshore și resursele uriașe din Marea Neagră vor fi cedate “investitorilor străini”

Distribuie!by “Modificările favorabile companiilor străine din Legea off-shore au fost adoptate de Senat. Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate ACTUALIZARE 18:10 Comisiile reunite de Energie și Economie ale Senatului, responsabile cu raportul asupra cererii de reexaminare a Legii […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Modificările favorabile companiilor străine din Legea off-shore au fost adoptate de Senat. Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate

ACTUALIZARE 18:10 Comisiile reunite de Energie și Economie ale Senatului, responsabile cu raportul asupra cererii de reexaminare a Legii offshore înaintată de președintele Klaus Iohannis, au modificat substanțial actul normativ față de varianta în care acesta fusese adoptat de Camera Deputaților.
Din păcate, noua formulă a legii este mult mai defavorabilă statului român decât versiunea respinsă de Președinte, iar amendamentele trecute cu mare discreție și despre ActiveNews a anunțat de săptămâna trecută au fost adoptate.
Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare, potrivit Profit.ro.

În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
Promisiunile liderilor PSD cum că nu vor da înapoi pe acest subiect nu au menținute.
Știrea inițială

Senatul României ar putea dezbate luni, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Potrivit site-ului Senatului, cererea de reexaminare este înscrisă pe ordinea de zi de luni a Comisiilor economică și de energie. Ulterior, Biroul permanent al Senatului ar putea înscrie acest act normativ pe ordinea de zi a plenului de luni.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că Legea offshore va fi adoptată în această săptămână în Parlament, subliniind că nu a „cedat” față de cele decise în sesiunea trecută.
El a menționat că Legea offshore urmează să fie adoptată luni în Senat și miercuri în Camera Deputaților, care este for decizional.
„Legea offshore a fost adoptată în comisie la Senat săptămâna aceasta, luni intră în plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputaților, marți în comisii la Camera Deputaților și miercuri vrem să intrăm la votul final. Nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român și condiții acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni”, a afirmat Dragnea.
Cu toate acestea, două amendamente favorabile marilor companii petroliere au fost introduse în noul proiect, informa ActiveNews săptămâna trecută.
Camera Deputaților a adoptat pe 9 iulie, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.
Proiectul de lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Președintele Klaus Iohannis a trimis pe 2 august Parlamentului, spre reexaminare, Legea offshore.”[1]


“Avocatul Dan Chitic despre noua versiune a legii off-shore: O lege pentru exploratorii gazelor, nu pentru România. S-a renunțat la tot ce înseamnă #resurse în Marea Neagră!

După cum anunțam luni, Senatul a adoptat o nouă variantă a legii off-shore, mult schimbată față de ceea ce votase Parlamentul în sesiunea extraordinară din această vară.


Avocatul Dan Chitic, unul dintre reprezentanții societății civile ce au urmărit îndeaproape procesul legislativ al acestui act normativ, a spus că noua formă a legii este una care defavorizează grav România.

Acesta spune că ieri „s-a renunțat la tot ce înseamnă resurse în Marea Neagră”.

„Un minim instinct de supraviețuire m-ar determina să nu fac nimic împotriva vântului, să mă las purtat de val și să vorbesc despre scandalul anului Dragnea – Firea sau chiar despre problema statului paralel. Nu pot! Mă simt obligat să vă vorbesc, o ultimă dată, despre furtul șanselor noastre de dezvoltare în următoarele 2 – 3 decenii. Despre furtul viitorului nostru!

Dar ce au votat azi cei care ar trebui să fie reprezentanții noștri (și nu ai lor) în Senatul care ar fi trebuit să fie al României și nu al exploatatorilor?
Simplu! Azi s-a renunțat la tot ce înseamnă #resurse în Marea Neagră! Și cuvintele pe care vi le spun acum sunt prea blânde pentru realitatea care va fi confirmată în fiecare zi a anilor care vor urma… a fiecărei zile până la epuizare resurselor noastre!
Mai exact, parlamentarii “noștri” au permis ca exploatatorii resurselor noastre să deducă investițiile până la un procent de 60% din totalul veniturilor “suplimentare” realizate de cei care au concesionat exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră!
Cu alte cuvinte exploatatorii vor putea deduce din impozitele pe profit și supra-impozitarea pe “veniturile suplimentare” până la 60% din valoarea gazelor din Marea Neagră! Asta în condițiile în care ExxonMobile, una din cele 2 companii din lume care dețin tehnologia pentru extragerea gazelor din “deep sea” (de la mare adâncime în mare), deține un monopol și o putere absolută de a stabili într-o manieră discreționară care este costul dispozitivelor de extracție precum și costul mentenanței și exploatării gazelor din Marea Neagră.
Mai exact, așa cum a scris un cetățean onest, Cătălin Ilinca, într-o postare pe pagina mea de fb “asta cu plata taxelor după deducerea investițiilor e țeapă absolută! nu vor mai plăti nimic în felul acesta! ăsta e un șmen clasic. vor umfla devizele de cheltuieli de 10-100 ori, de oricât e nevoie, ca să nu mai ajungă niciun ban la statul român.” Căci, într-adevăr, nu va mai ajunge nimic la statul român!
Este motivul pentru care ANRM și patrioții care (încă) lucrează în această instituție, în propunerea de modificare a legii trimise la Senat, limitaseră procentul deducerilor “investițiilor” la 30% (al. 4 al art 19 din Lege era propus a avea următoarea formulare: “Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul veniturilor suplimentare.”), și asta tocmai pentru motivul că este imposibil de limitat sau de controlat “cheltuielile” pe care exploatatorii le vor solicita spre decontare de la statul român. Și tot ăsta e motivul pentru care spun clar că senatorul Gheorghe Marin, șeful nou înființatei Comisii pentru energie din Senat, minte atunci când spune că “Din sumele încasate la bugetul de stat pe toată perioada exploatării, noi nu vom pierde niciun leu.
Toate investițiile pe care le fac investitorii sunt avizate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, deci investiția respectivă trebuie recunoscută și avizată de către ANRM, acolo se strâng toate investițiile și sunt recunoscute”. ANRM-ului o să îi fie absolut imposibil să cenzureze și să limiteze (și nu “avizeze”) investițiile făcute de către exploatatorii gazelor de adâncime din Marea Neagră și asta pentru motivul că nu există “prețuri de referință” a acestor operațiuni. Căci cei care fac “investițiile” sunt aceleași entități cu cele care stabilesc “costul investițiilor”! Cazul OMV și “impozitele” și “taxele” pe care această companie le plătește statului român este emblematic”, a afirmat el.
Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a cedat în fața lobby-ului străin, în principal cel realizat de Statele Unite ale Americii.
„Cert e un lucru: Liviu Dragnea a cedat în fața explotatorilor resurselor noastre și în fața puternicului lobby realizat de ambasadorul SUA, ministrului de externe al Austriei și a secretarului resurselor al SUA, Rick Perry. A și recunoscut acest fapt atunci cănd a spus că “Asta e de fapt toată discuția, și anume dacă se pune limita de 60% din venit, până la care se poate deduce investiția în perioada de referință respectivă – lună, an și așa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Și într-un fel, și în altul discutăm de aceeași sumă care se deduce și de aceeași sumă care rămâne la statul român” Ce nu ne-a spus e faptul că problema nu e “dacă investițiile se deduc într-o perioadă mai lungă sau într-o perioadă mai scurtă” ci pur și simplu problema care se pune e dacă statul român va mai câștiga vreodată ceva din ce îi aparține. Și în actuala formulă a legii devine cert că România nu va măi câștiga niciodată nimic!
Mai mult, Senatul a ignorat și propunerile de clarificare a pragurilor de supraimpozitare venite de la ANRM (propuneri pe marginea cărora ne-am exprimat și noi opiniile cu privire la modul transparent în care trebuie stabilite pragurile) și a păstrat modalitatea ambiguă în care definise inițial Parlamentul aceste praguri. Astfel, în loc să fie stabilite în mod lipsit de echivoc pragurile de supraipozitare astfel cum le propusese ANRM-ul, respectiv:
“Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru componenta de până la 85 lei/MWh a prețului practicat;
b) 45% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 85 lei/MWh și 100 lei/MWh a prețului practicat;
c) 50% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 100 lei/MWh și 115 lei/MWh a prețului practicat;
d) 55% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 115 lei/MWh și 130 lei/MWh a prețului practicat;
e) 60% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 130 lei/MWh și 145 lei/MWh a prețului practicat;
f) 65% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 145 lei/MWh și 160 lei/MWh a prețului practicat;
g) 70% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 160 lei/MWh și 175 lei/MWh a prețului practicat;
h) 75% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 175 lei/MWh și 190 lei/MWh a prețului practicat;
i) 80% din venitul suplimentar pentru componenta ce depășește 190 lei/MWh a prețului practicat.”
Senatul a revenit la formularea neclară a Legii votată inițial de Parlament, formulă care profită exploatatorilor:
“Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
c) 20% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
d) 25% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
e) 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
f) 35% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
g) 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
h) 45% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
i) 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri care depășesc 190 lei/MWh.”
La asta se referea Liviu Dragnea când vorbea despe “condițiile acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni”. Deși spunea că “nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român”… am vrut să îl cred! Mi-a dovedit că ne-a mințit!
În momentul de față, în actuala formulare a Legii, România va câștiga maxim 10% din valoarea resurselor sale. Și asta viitorul apropiat ne-o va confirma. Din păcate!
Pentru această lege antinațională au votat 81 senatori. Împotrivă, doar 9… Acum înțelegem de ce Florin Câțu, senator PNL, a spus “Este clar că după discuțiile lui Liviu Dragnea, după ce a fost certat Liviu Dragnea – că bagă pumnul în gura investitorilor străini – a revenit la sentimente mai bune și avem două schimbări. Prima schimbare este prețul de referință. A apărut o formulă nouă. Din punctul meu de vedere, a devenit arbitrară și se mai poate umbla acolo. Iar al doilea element, care este pozitiv și am votat pentru, companiile care investesc în acest sector pot să-și deducă investițiile. Ceea ce era un lucru normal și evident.”
Normal și evident… așa este perceput un act trădare de către politicienii noștri!
Toată clasa noastră politică acum e fericită. Avem din nou o quasi-unanimitate. Din păcate este o unanimitate împotriva intereselor poporului român. Așa, ca de “centenar”!
Să le fie rușine! Nu mai pot să spun nimic altceva, căci nu am la îndemână sudălmi și blesteme care să exprime durerea și dezamăgirea mea de viețaș pe aceste meleaguri, trădat și înjosit iarăși de către cei care ar trebui să mă reprezinte! Să îmi apere interesele. Și nici nu mai am niciun obraz de întors… a fost deja vândut, concesionat! Pe nimic”, a conchis Dan Chitic.”[2]

SURSE

  1. https://www.activenews.ro/stiri-politic/Modificarile-favorabile-companiilor-straine-din-Legea-off-shore-au-fost-adoptate-de-Senat.-Toate-taxele-si-redeventele-datorate-de-companiile-care-vor-sa-extraga-gaze-naturale-din-Marea-Neagra-vor-fi-inghetate-152774
  2. https://www.activenews.ro/economie/Avocatul-Dan-Chitic-despre-noua-versiune-a-legii-off-shore-O-lege-pentru-exploratorii-gazelor-nu-pentru-Romania.-S-a-renuntat-la-tot-ce-inseamna-resurse-in-Marea-Neagra-152798
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Proteste in toata tara impotriva clasei politice, care a aproape a distrus Romania timp de 25 de ani!
Evreii sioniști împotriva libertății de exprimare
Înregistrări șocante cu Laura Codruța Kovesi! Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ordine către procurori: "Să ajungem la domnul premier"
Se întâmplă în România! Managerul Kaufland din Odorheiu Secuiesc: Cunoașterea limbii române ca o condiție pentru angajare ar fi discriminare
Judecătoare, dezvăluiri explozive despre puciul pus la cale de oamenii lui Kovesi în CSM: Marele plan de supunere a unui sistem care nu înțelege să se așeze în genunchi/ UPDATE/ Comunicatul judecătorilor, printre care Președintele Înaltei Curți: Refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de Plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental
Klaus Iohannis a primit premiul Kalergi. Contele Kalergi, promotor fanatic al Statelor Unite ale Europei, mason în loja Humanitas și lăudător al lui Troțki, a scris că rasa viitorului în Europa va fi „negroid-eurasiatică”
Comisarul European pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, îi insultă pe cei care se opun vaccinării: "Rușine anti-vaccinistilor! Decesul fiecarui copil care a murit în Europa de rujeolă cade în responsabilitatea celor care răspândesc astfel de minciuni în media"
Cale deschisă pentru abuzuri. Poliția va putea să-ți intre în casă fără mandat! Vor fi suficiente indiciile
Migranții musulmani ajunși în România alimentați cu mii de euro
Atunci când toate câștigurile tale se duc pe plata hranei și a celorlalte necesități ale traiului zilnic, munca ta nu mai este vazută ca o oportunitate a progresului economic, ci mai degrabă ca un act de supraviețuire. În lumea reală, aceasta se numește sclavie
Un nou episod din documentarul american despre „Fantomele lui Soroș în România”: Departamentul de Stat al SUA s-a coordonat cu ONG-urile finanțate de Soros într-o pseudo-luptă anticorupție care a trecut cu totul peste democrație
Gheorghe Piperea despre protestele #rezist: Națiune de hoți? Nu! O țară de prăduiți, tâlhăriți și ruinați de hoțul care strigă hoțul cu vocile năimiților săi din presă! Pentru o țară de executați silit și evacuați din case nu se iese în stradă?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro