Trădarea României: Politicienii români au modificat legea offshore și resursele uriașe din Marea Neagră vor fi cedate „investitorilor străini”

Distribuie!

„Modificările favorabile companiilor străine din Legea off-shore au fost adoptate de Senat. Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate

ACTUALIZARE 18:10 Comisiile reunite de Energie și Economie ale Senatului, responsabile cu raportul asupra cererii de reexaminare a Legii offshore înaintată de președintele Klaus Iohannis, au modificat substanțial actul normativ față de varianta în care acesta fusese adoptat de Camera Deputaților.
Din păcate, noua formulă a legii este mult mai defavorabilă statului român decât versiunea respinsă de Președinte, iar amendamentele trecute cu mare discreție și despre ActiveNews a anunțat de săptămâna trecută au fost adoptate.
Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare, potrivit Profit.ro.

În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
Promisiunile liderilor PSD cum că nu vor da înapoi pe acest subiect nu au menținute.
Știrea inițială

Senatul României ar putea dezbate luni, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Potrivit site-ului Senatului, cererea de reexaminare este înscrisă pe ordinea de zi de luni a Comisiilor economică și de energie. Ulterior, Biroul permanent al Senatului ar putea înscrie acest act normativ pe ordinea de zi a plenului de luni.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că Legea offshore va fi adoptată în această săptămână în Parlament, subliniind că nu a „cedat” față de cele decise în sesiunea trecută.
El a menționat că Legea offshore urmează să fie adoptată luni în Senat și miercuri în Camera Deputaților, care este for decizional.
„Legea offshore a fost adoptată în comisie la Senat săptămâna aceasta, luni intră în plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputaților, marți în comisii la Camera Deputaților și miercuri vrem să intrăm la votul final. Nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român și condiții acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni”, a afirmat Dragnea.
Cu toate acestea, două amendamente favorabile marilor companii petroliere au fost introduse în noul proiect, informa ActiveNews săptămâna trecută.
Camera Deputaților a adoptat pe 9 iulie, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.
Proiectul de lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Președintele Klaus Iohannis a trimis pe 2 august Parlamentului, spre reexaminare, Legea offshore.”[1]


„Avocatul Dan Chitic despre noua versiune a legii off-shore: O lege pentru exploratorii gazelor, nu pentru România. S-a renunțat la tot ce înseamnă #resurse în Marea Neagră!

După cum anunțam luni, Senatul a adoptat o nouă variantă a legii off-shore, mult schimbată față de ceea ce votase Parlamentul în sesiunea extraordinară din această vară.


Avocatul Dan Chitic, unul dintre reprezentanții societății civile ce au urmărit îndeaproape procesul legislativ al acestui act normativ, a spus că noua formă a legii este una care defavorizează grav România.

Acesta spune că ieri „s-a renunțat la tot ce înseamnă resurse în Marea Neagră”.

„Un minim instinct de supraviețuire m-ar determina să nu fac nimic împotriva vântului, să mă las purtat de val și să vorbesc despre scandalul anului Dragnea – Firea sau chiar despre problema statului paralel. Nu pot! Mă simt obligat să vă vorbesc, o ultimă dată, despre furtul șanselor noastre de dezvoltare în următoarele 2 – 3 decenii. Despre furtul viitorului nostru!

Dar ce au votat azi cei care ar trebui să fie reprezentanții noștri (și nu ai lor) în Senatul care ar fi trebuit să fie al României și nu al exploatatorilor?
Simplu! Azi s-a renunțat la tot ce înseamnă #resurse în Marea Neagră! Și cuvintele pe care vi le spun acum sunt prea blânde pentru realitatea care va fi confirmată în fiecare zi a anilor care vor urma… a fiecărei zile până la epuizare resurselor noastre!
Mai exact, parlamentarii „noștri” au permis ca exploatatorii resurselor noastre să deducă investițiile până la un procent de 60% din totalul veniturilor „suplimentare” realizate de cei care au concesionat exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră!
Cu alte cuvinte exploatatorii vor putea deduce din impozitele pe profit și supra-impozitarea pe „veniturile suplimentare” până la 60% din valoarea gazelor din Marea Neagră! Asta în condițiile în care ExxonMobile, una din cele 2 companii din lume care dețin tehnologia pentru extragerea gazelor din „deep sea” (de la mare adâncime în mare), deține un monopol și o putere absolută de a stabili într-o manieră discreționară care este costul dispozitivelor de extracție precum și costul mentenanței și exploatării gazelor din Marea Neagră.
Mai exact, așa cum a scris un cetățean onest, Cătălin Ilinca, într-o postare pe pagina mea de fb „asta cu plata taxelor după deducerea investițiilor e țeapă absolută! nu vor mai plăti nimic în felul acesta! ăsta e un șmen clasic. vor umfla devizele de cheltuieli de 10-100 ori, de oricât e nevoie, ca să nu mai ajungă niciun ban la statul român.” Căci, într-adevăr, nu va mai ajunge nimic la statul român!
Este motivul pentru care ANRM și patrioții care (încă) lucrează în această instituție, în propunerea de modificare a legii trimise la Senat, limitaseră procentul deducerilor „investițiilor” la 30% (al. 4 al art 19 din Lege era propus a avea următoarea formulare: „Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul veniturilor suplimentare.”), și asta tocmai pentru motivul că este imposibil de limitat sau de controlat „cheltuielile” pe care exploatatorii le vor solicita spre decontare de la statul român. Și tot ăsta e motivul pentru care spun clar că senatorul Gheorghe Marin, șeful nou înființatei Comisii pentru energie din Senat, minte atunci când spune că „Din sumele încasate la bugetul de stat pe toată perioada exploatării, noi nu vom pierde niciun leu.
Toate investițiile pe care le fac investitorii sunt avizate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, deci investiția respectivă trebuie recunoscută și avizată de către ANRM, acolo se strâng toate investițiile și sunt recunoscute”. ANRM-ului o să îi fie absolut imposibil să cenzureze și să limiteze (și nu „avizeze”) investițiile făcute de către exploatatorii gazelor de adâncime din Marea Neagră și asta pentru motivul că nu există „prețuri de referință” a acestor operațiuni. Căci cei care fac „investițiile” sunt aceleași entități cu cele care stabilesc „costul investițiilor”! Cazul OMV și „impozitele” și „taxele” pe care această companie le plătește statului român este emblematic”, a afirmat el.
Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a cedat în fața lobby-ului străin, în principal cel realizat de Statele Unite ale Americii.
„Cert e un lucru: Liviu Dragnea a cedat în fața explotatorilor resurselor noastre și în fața puternicului lobby realizat de ambasadorul SUA, ministrului de externe al Austriei și a secretarului resurselor al SUA, Rick Perry. A și recunoscut acest fapt atunci cănd a spus că „Asta e de fapt toată discuția, și anume dacă se pune limita de 60% din venit, până la care se poate deduce investiția în perioada de referință respectivă – lună, an și așa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Și într-un fel, și în altul discutăm de aceeași sumă care se deduce și de aceeași sumă care rămâne la statul român” Ce nu ne-a spus e faptul că problema nu e „dacă investițiile se deduc într-o perioadă mai lungă sau într-o perioadă mai scurtă” ci pur și simplu problema care se pune e dacă statul român va mai câștiga vreodată ceva din ce îi aparține. Și în actuala formulă a legii devine cert că România nu va măi câștiga niciodată nimic!
Mai mult, Senatul a ignorat și propunerile de clarificare a pragurilor de supraimpozitare venite de la ANRM (propuneri pe marginea cărora ne-am exprimat și noi opiniile cu privire la modul transparent în care trebuie stabilite pragurile) și a păstrat modalitatea ambiguă în care definise inițial Parlamentul aceste praguri. Astfel, în loc să fie stabilite în mod lipsit de echivoc pragurile de supraipozitare astfel cum le propusese ANRM-ul, respectiv:
„Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru componenta de până la 85 lei/MWh a prețului practicat;
b) 45% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 85 lei/MWh și 100 lei/MWh a prețului practicat;
c) 50% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 100 lei/MWh și 115 lei/MWh a prețului practicat;
d) 55% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 115 lei/MWh și 130 lei/MWh a prețului practicat;
e) 60% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 130 lei/MWh și 145 lei/MWh a prețului practicat;
f) 65% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 145 lei/MWh și 160 lei/MWh a prețului practicat;
g) 70% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 160 lei/MWh și 175 lei/MWh a prețului practicat;
h) 75% din venitul suplimentar pentru componenta dintre 175 lei/MWh și 190 lei/MWh a prețului practicat;
i) 80% din venitul suplimentar pentru componenta ce depășește 190 lei/MWh a prețului practicat.”
Senatul a revenit la formularea neclară a Legii votată inițial de Parlament, formulă care profită exploatatorilor:
„Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
c) 20% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
d) 25% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
e) 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
f) 35% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
g) 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
h) 45% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
i) 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri care depășesc 190 lei/MWh.”
La asta se referea Liviu Dragnea când vorbea despe „condițiile acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni”. Deși spunea că „nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român”… am vrut să îl cred! Mi-a dovedit că ne-a mințit!
În momentul de față, în actuala formulare a Legii, România va câștiga maxim 10% din valoarea resurselor sale. Și asta viitorul apropiat ne-o va confirma. Din păcate!
Pentru această lege antinațională au votat 81 senatori. Împotrivă, doar 9… Acum înțelegem de ce Florin Câțu, senator PNL, a spus „Este clar că după discuțiile lui Liviu Dragnea, după ce a fost certat Liviu Dragnea – că bagă pumnul în gura investitorilor străini – a revenit la sentimente mai bune și avem două schimbări. Prima schimbare este prețul de referință. A apărut o formulă nouă. Din punctul meu de vedere, a devenit arbitrară și se mai poate umbla acolo. Iar al doilea element, care este pozitiv și am votat pentru, companiile care investesc în acest sector pot să-și deducă investițiile. Ceea ce era un lucru normal și evident.”
Normal și evident… așa este perceput un act trădare de către politicienii noștri!
Toată clasa noastră politică acum e fericită. Avem din nou o quasi-unanimitate. Din păcate este o unanimitate împotriva intereselor poporului român. Așa, ca de „centenar”!
Să le fie rușine! Nu mai pot să spun nimic altceva, căci nu am la îndemână sudălmi și blesteme care să exprime durerea și dezamăgirea mea de viețaș pe aceste meleaguri, trădat și înjosit iarăși de către cei care ar trebui să mă reprezinte! Să îmi apere interesele. Și nici nu mai am niciun obraz de întors… a fost deja vândut, concesionat! Pe nimic”, a conchis Dan Chitic.”[2]

SURSE

  1. https://www.activenews.ro/stiri-politic/Modificarile-favorabile-companiilor-straine-din-Legea-off-shore-au-fost-adoptate-de-Senat.-Toate-taxele-si-redeventele-datorate-de-companiile-care-vor-sa-extraga-gaze-naturale-din-Marea-Neagra-vor-fi-inghetate-152774
  2. https://www.activenews.ro/economie/Avocatul-Dan-Chitic-despre-noua-versiune-a-legii-off-shore-O-lege-pentru-exploratorii-gazelor-nu-pentru-Romania.-S-a-renuntat-la-tot-ce-inseamna-resurse-in-Marea-Neagra-152798
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Un deputat PSD îi trimite un mesaj lui Viktor Orban: Nu există ținutul secuiesc și nu există secui. Există doar județele Harghita și Covasna și cetățeni români de etnie maghiară
Hackerul român, Guccifer, a fost condamnat în SUA la 4 ani și 4 luni de închisoare în SUA, după ce a spart conturile de e-mail ale liderilor americani
Florin Bădiță, omul din spatele paginii „Corupția ucide”: impostor intelectual, anti-creștin și autor al listelor care urmăresc cenzurarea adversarilor incomozi
ONG-urile lui George Soros conduc România
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, este deranjat de legea offshore, în varianta PSD, cu privire la exploatarea gazelor din Marea Neagră, căci "investitorii străini" vor trebui să plătească mai mult României
Kelemen Hunor: România, un model despre cum să bagi pumnul în gura minorităţilor! Kelement Hunor, "Ținutul Secuiesc" a fost și va rămâne Pământ Românesc!
Profesorul Radu Baltasiu: ProTv este responsabilă pentru cea mai mare campanie de spălare în masă a creierului, creând „generația Pro” - prima generație derutată din istoria țării
Insula Mare a Brăilei, preluată de un şeic din Abu Dhabi
Liderul masonilor din Romania desemnat sa conduca Masoneria Regulara Universala la nivel internetional ! Inca o dovada ca acestia acapareaza puterea in politica !
Jurnalistul american, care l-a făcut „sociopat și instabil” pe Trump, susține că SUA ar trebui să impună sancțiuni economice României și că America ar trebui să-și folosească influența pentru a o readuce pe Laura Codruța Koveși în fruntea DNA
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre evenimentele din 10 august 2018 și manipulări, falsuri, minciuni
În 2016, Guvernul Cioloș a acordat multinaționalelor 621 milioane de lei

Citiți și...

Dr. Pavel Chirilă răspunde Colegiului Medicilor, după ce instituția a presat Parlamentul să adopte mai repede legea vaccinării obligatorii: Credeți sincer că obligativitatea vaccinării este necesară sau v-a speriat cineva?
Nonvalorile – noile „modele de succes” în România
Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi - propagandiștii globaliști
Globaliștii SUA-UE-Soros finanțează organizații de extremă stânga (#Rezist, Antifa și altele) pentru a răsturna guvernele legitime din Europa
Julian Assange, fondator Wikileaks: "SUA comit abuzuri ținând oameni în captivitate și corup România în cel mai grav mod!"
VIDEO Nu a fost servit la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunţeţi în Ţinutul Secuiesc?”
Sentință în dosarul „Arsenie Boca”. Episcopia Devei și Mănăstirea Prislop pot comercializa obiectele de cult cu numele și imaginea părintelui Arsenie Boca
Îmbătrânirea accelerează în România: Vârsta medie e 41 de ani și se nasc din ce în ce mai puțini copii! Planul Iluminaților de a depopula România!
Peste jumătate din aurul României este la Londra! De ce a plecat aurul de la BNR?
Vicepremierul Ungariei susține că maghiarii din România sunt persecutați „prin metode aparent legale” Aceasta este o minciună! Extremiștii unguri susțin că sunt "persecutați", având în vedere faptul că nu au obținut autonomia "Ținutului Secuiesc"!
Judecătorii și procurorii nu trebuie să fie masoni!
USR a votat pensiile speciale, deși s-au opus cu vehemență acestor privilegii

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...