Transferul – cea mai folosită tehnică de manipulare

Distribuie!
Folosită în publicitate, propagandă sau dezinformare, metoda transferului se bazează pe tendința noastră de a face aprecieri prin asociere.
Mai ales atunci când nu avem suficiente date pentru a ne face o părere obiectivă despre cineva, judecăm prin asociere. Dacă acela este asociat cu persoane sau organizații despre care avem o părere foarte bună, ne vom face și despre el o părere bună. Dacă, la polul opus, îl asociem cu persoane despre care nu avem o părere prea grozavă, sau despre care avem suspiciuni, acestea se vor extinde asupra lui. Altfel spus, transferăm părerea pe care  o avem despre ceva cunoscut asupra a ceva sau asupra cuiva despre care nu avem suficiente date.
Psihologia cognitivă a dovedit că majoritatea dintre noi facem asocieri într-un mod rapid, instinctiv, fiindcă aceasta este una dintre cele mai uzuale modalități de a ne extinde „cunoașterea”. Tocmai de aceea, abilitatea noastră de a face conexiuni și asocieri este exploatată la maxim de specialiștii în PR, publicitate, propagandă sau dezinformare, tocmai pentru a ne manipula.
Cu mult înainte de perfecționarea metodelor de publicitate, psihologii au dezvoltat această tehnică într-un domeniu chiar și mai obscur, acela al propagandei politice. Nu întâmplător propaganda are o proastă reputație: ea este știința (și tehnica) manipulării opiniei publice în interesul anumitor grupuri și ea funcționează aproape mecanic, pentru că pune în funcțiune niște resorturi psihice inconștiente care ne fac să reacționăm în sensul dorit.

SURSE

  1. http://antidezinformare.ro/transferul-cea-mai-folosita-tehnica-de-manipulare/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...