Tunelul secret din Fagaras – acesta face legatura dintre Biserica Franciscana si Cetatea Fagarasului !

Distribuie!

In orasul Fagaras exista o legenda a locului cu privire la existenta unui tunel care face legatura dintre Biserica Franciscana si Cetatea Fagarasului. Orice oraș care are o fortăreață are legende care dau viață unor povești care se transmit din generație în generație.

Făgărașul nu face excepție, deoarece impresionanta cetate care se află în centrul orașului are secrete ascunse. De tunelurile subterane prea puțini au auzit, însă ele există. Cel mai bine o știu seniorii Făgărașului.


Cupu-Dorin-1 tunel-2 tunel-3 tunel-11

Mai multe aflam din publicatia BZF.ro:

„Seniorii din Făgăraș cunosc multe povești și legende despre cetate și secretele care îi aparțin. O poveste care face înconjurul orașului este cea despre tunelurile secrete despre care nu se cunoaște nimic oficial. Un tunel mai cunoscut este cel care face legătura dintre fosta mănăstire franciscană și cetatea Făgărașului.

Biserica Romano-Catolică are o construcție aparte asemănătoare unui labirint. Din incinta bisericii, preoții catolici mergeau prin tunel spre cetate pentru a oficia slujbe în sala dietei care până în trecut era capelă. Conform preotului Tamas Barna, deși nu există nicio atestare concretă pentru a demonstra existența tunelului, din povești se știe că preoții foloseau tunelul atunci când era vreme rea. În subsolul bisericii romano-catolice sunt două intrări în tunel, însă acestea au fost zidite.

În biserică există o carte în care toți preoții au scris tot ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, însă nimeni nu a scris ceva despre tunel. Totuși, dovada existenței acestui tunel constă în cele două intrări zidite din subteranul bisericii.

Fosta mănăstire franciscană deținea o grădină de 4 hectare, însă, în vremea comunismului pe acel teren s-au construit blocuri, iar tunelurile au fost astupate. Singura modalitate de a afla adevăratul trecut istoric al cetății este să se efectueze o scanare a zonei, astfel s-ar putea descoperi toate tunelurile existente.”[1]

Un pensionar, dezvaluie cum a strabatut o parte din tunel, in perioada cand era elev !


„Avem tot mai multe indicii că tunelul secret despre care se spune că face legătura între Biserica Franciscană şi Cetate există cu adevărat! Un al treilea făgărăşean care a intrat în el în urmă cu mai bine de o jumătate de secol confirmă existenţa pasajului subteran.

Dorin Cupu are astăzi 63 de ani şi este pensionar. Pe vremea când era elev, în anii ’56-’57, a pătruns în tunelul respectiv. Îşi căuta un coleg de şcoală care dispăruse de acasă şi s-a gândit că s-a ascuns în pasaj.

„O gură de intrare în tunel se afla pe vremea aceea în locul scărilor care se găsesc astăzi între Casa de Cultură şi blocul imediat următor pe partea stângă în direcţia Braşov. Nu arăta aşa atunci. În locul Casei de Cultură era o moară, iar pe lângă ea curgea Berivoiul… Am intrat în pasajul acela să-mi caut colegul. Nu l-am găsit, dar ţin minte că am mers prin tunel circa 10 metri pe sub drumul naţional de azi. Am descoperit o cameră sub pământ. Camera respectivă se continua tot cu un tunel, care la un moment dat se bifurca,” povesteşte făgărăşeanul.

El spune că bifurcaţia începea din locul în care astăzi se află intersecţia Bulevardului Tăbăcari cu strada Vasile Alecsandri. Din acel punct un tunel se ducea înspre Biserica Franciscană, iar altul se ducea înspre Cetatea Făgăraşului. Accesul înspre Cetate nu se mai putea face însă din cauza unui bolovan.”[2]

Video !

SURSE

1. http://www.bzf.ro/tunelul-secret-al-fagarasului/

2. http://www.bunaziuafagaras.info/tunelul-secret-exista/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...