Tunelurile si grotele secrete ale Brasovului: reteaua misterioasa de Dupa Ziduri si Saua Tampei !

Distribuie!

Ca Romania este brazdata de tuneluri, nu mai este un lucru secret. Majoritatea acestor galerii subterane, nu au fost cercetate, desi oamenii sistemului le cunosc originile nepamantene, asta daca ne gandim la ansamblul descoperit in Masivul Bucegi, in August 2003. Faptul ca acestia nu doresc sa le cerceteze, ignorandu-le, luandu-le in deradere, nu inseamna ca trebuie si noi sa facem precum ei.

catacombe_brasov_dupa_ziduri_25140

558933_380847135269690_653796308_n DSC_5932 DSC_5934 DSC_6032 DSC_6034 DSC_6040

Asadar, site-ul Adevarul prezinta informatii despre aceste tuneluri de Dupa Ziduri si din Saua Tampei:


„Cetatea medievală a Braşovului avea o reţea de tuneluri, care făcea legătura între bastioanele de apărare ale vechiului burg. În decursul timpului, pornind de la tunelurile şi grotele descoperite, s-au ţesut multe legende controversate. Cert este, însă, că există mai multe intrări în mai multe zone din centrul Braşovului, majoritatea fiind închise sau impracticabile în prezent.

În decursul timpului, au fost găsite astfel de guri de intrare pe străzile Cuza Vodă nr. 39, Mihai Viteazul nr. 2, De Mijloc nr. 20, După Ziduri, Nucului, Canalul Timiş nr.18, în spatele Poliţiei şi în curtea Liceului de Artă. Ultima descoperire pe această temă s-a făcut în 2008, când a fost demolată o casă în cartierul Bartolomeu, pe str. Lanurilor. Aici exista o uşă metalică, închisă cu un lacăt şi sigilată.

Înainte de 1989, în fiecare an, reprezentanţii Armatei veneau şi controlau sigiliul. Mai mult, se pare că tunelul făcea legătura cu cel mai vechi monument de arhitectură al Braşovului şi din Ţara Bârsei, Biserica Sf. Bartolomeu, a cărei construcţie a început pe la 1223. Tunelurile de După Ziduri Cele mai cunoscute sunt cele două tuneluri de După Ziduri, o adevărată reţea de galerii, unite între ele. Au fost „cartografiate“ anul trecut, de voluntarii care au făcut igieniarea acestora, existând ideea de a fi folosite ca atracţie turistică.

Mai mult, se lansase ideea ca în interiorul lor să fie amenajat un muzeu al luptei anticomuniste. Mulţi ani, galeriile au fost adăpost pentru oamenii străzii. În urmă cu peste zece ani, autorităţile locale au decis să zidească sau să pună gratii metalice la intrarea în tuneluri, pentru a deveni inaccesibile.

Existenţa acestor tuneluri se pare că va fi curmată, întrucât edilii doresc să construiască un tunel pornind din Livada Poştei (în zona de unde se pleacă spre Poiana Braşov) până la Maternitate, pentru a transforma şi strada Mureşenilor, alături de Republicii, în pietonal, fiind astfel salvată „inima arhitecurală“ a cetăţii de traficul rutier, decizie contestată de etnicii germani, care spun că se distruge una dintre cele mai frumoase zone de promenadă, întinsă de-a lungul Pârâului Graft (numit Spurcata din cauza mizeriilor deversate). Cu toate acestea, proiectul este depus la ADR Centru pentru a fi finanţat cu fonduri în exerciţiul financiar 2014-2020.”[1]

De pe Antena 3 aflam altceva:

„Tunelurile şi grotele secrete care ar exista pe sub Braşov, au stârnit dintotdeauna sute de controverse. Oamenii locului spun că, în trecut, din fosta Cetate ar fi fost creată o adevărată reţea subterană, care lega toate părţile oraşului. Istoricii însă contrazic toate teoriile şi spun că, până acum, nu au fost descoperite documente care să ateste existenţa unor astfel de tuneluri.

În urma cu un an, un grup de voluntari din Braşov a început să cerceteze catacombele din oraş. Au igienizat zona şi au desenat o hartă a reţelei subterane din spatele zidurilor vechii cetăţi, reţea ce se întinde pe câteva sute de metri.

Autorităţile locale nu au de gând să introducă reţeaua de tuneluri în circuitul turistic, ci plănuiesc să o transforme în amintire. Catacombele ar putea fi distruse în urma lucrărilor la un tunel care va devia traficul din centrul vechi al oraşului.”[2]

Site-ul Locuri Uitate, prezinta cateva informatii dupa o prima cercetare a acestor tuneluri:


„Ceea ce am văzut în străinătate, cu tunelurile din Paris, iată că am reuşit să fotografiez şi în România.
Arată ca o peşteră, dar este un tunel în toată regula.
La intrarea în această catacombă m-a întâmpinat o uşa din metal, ruginită, parcă pusă acolo de câteva sute de ani. Am intrat în tunel şi totodată o linişte absolută, te simţeai ca şi cum ai fi în inima muntelui, mă gândeam ce vietate poate să trăiască acolo şi dacă sunt singur în tunel.

Picăturile de apă de pe pereţi alunecau într-o baltă abia formată, sunetul pe care îl producea era imens. Am mers câţiva metri, curiozitatea omorându-mă, dar nu am avut tupeul de a merge mult mai mult. Deja avansasem câţiva metri buni, echipat doar cu o lanternă de bicicletă, nu aveam o vedere prea bună, plus că întunericul acela era sinistru, dar şi plăcut, parcă vroiam să stau acolo mult mai mult. Dacă aveam o lanternă mai puternică mă îngăduiam să merg mai departe.

Lăţimea era cam de 1,5m iar în înălţimea ajungea la 2m.
Era destul de mare, înainte de a ajunge la Braşov citisem destul de multe articole în legătura cu aceste “Tuneluri de sub Tâmpa”.
În unele cazuri nu dădeam crezare aproape deloc, dar de când am văzut… ce am văzut, am început să-mi pun anumite semne de întrebare.
Am găsit destul de multe guri de intrare, unele bine ascunse în pădure, altele astupate, iar altele la marginea drumului.

Curios din fire, am adresat câteva întrebări unor localnici în legătura cu acestea. Nici-unul nu a putut să-mi răspundă clar ce-s cu tunelurile astea. Un domn la o vârstă respectabilă a înceăput să-mi vorbeasca de marile “Tuneluri de sub Tâmpa”, ceea ce citisem pe net mi-a relatat şi dânsu`. Sunt multe zvonuri ce spun că fiecare tunel duce la câte unul din turnurile de apărare ale oraşului.

Cine ştie ce mistere ascund şi ce rol a avut fiecare tunel în istoria oraşului Braşov. Ascunse bine în pădure, unele acoperite cu liane ca să nu atragă atenţia, altele cimentate. Secrete bine ascunse, sute de metri de galerii, poate kilometri, care pot fi explorate. Braşovul ascunde multe secrete de care nu aveam habar şi continuă să mă surprindă prin istorie, legende şi realitate.”[3]

SURSE

1. http://adevarul.ro/locale/brasov/tunelurile-grotele-secrete-brasovului-reteaua-misterioasa-ziduri-Saua-tampei-locul-erau-tinuti-captivi-prizonierii-nemti-1_55127277448e03c0fde2d795/index.html

2. http://www.antena3.ro/romania/misterul-catacombelor-brasovenii-spun-ca-tunelurile-de-sub-oras-fac-parte-din-fosta-cetate-insa-288540.html

3. http://www.locuriuitate.com/2013/04/catacombele-brasovului.html

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...