Un fizician celebru susține că gravitația este o simplă iluzie

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Am dat întâmplător peste un video publicat pe Science Channel, pe care îl poți urmări aici, în care Erik Verlinde sugerează că gravitația ar trebui să fie înțeleasă dintr-o altă perspectivă.

Erik Verlinde îşi demonstrează ipoteza arătându-ne modul în care funcţionează un balon cu aer cald. Această teorie se bazează pe faptul că putem modifica caracteristicile gravitaţiei intervenind asupra entropiei.


Fizicienii folosesc termenul „entropie” pentru a descrie haosul dintr-un sistem. În Univers, entropia este întotdeauna în creştere. În fizică, cât şi în viaţa de zi cu zi, evenimentele tind să evolueze de la ordine la dezordine. Transformarea entropiei într-un sistem ordonat presupune folosirea unei anumite cantităţi de energie.

Există o legătură strânsă între entropie şi gravitaţie. Să ne imaginăm că aterizăm pe o stea neutronică, unde gravitaţia intensă ne va face să avem o greutate de 140 de trilioane de ori mai mare decât cea pe care o avem pe Pământ.


Această valoare este suficient de mare încât poate face ca entropia atomilor din care este alcătuit corpul uman să crească. Pe măsură ce un obiect se deplasează în apropierea unui corp de dimensiuni mai mari, el este atras de forţa gravitaţională a acestuia, iar entropia lui este mult mai mare.

În același clip,  Morgan Freeman ne explică faptul că obiectele cu masă resimt forţa gravitaţiei datorită creşterii nivelului entropiei din interiorul acestora. Acesta oferă ca exemplu entropia din aerul cald care poate face ca un balon cu coş să se ridice de la sol.

Explicaţia pentru care se întâmplă acest lucru se referă la faptul că în interiorul baloanelor există aer cald care conţine molecule aflate în continuă mişcare.

Pe parcursul traseului lor, moleculele fac ca nivelul entropiei din aerul cald să crească, iar acesta creează o forţă de împingere distribuită spre partea superioară a balonului şi spre părţile laterale ale acestuia. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „forţă ascensională”, este cel care face ca balonul să se ridice de la sol.

Erik Verlinde spune că ceea ce face ca balonul cu aer cald să poată pluti în aer nu este, de fapt, o forţă. Ea este creată din entropia moleculelor care formează aerul.

1terraformarea Un fizician celebru susține că gravitația este o simplă iluzie

Mai mult decât atât, gravitaţia ar fi rezultatul entropiei unui fenomen necunoscut, poate chiar cel care determină structura spaţiului şi timpului, aşa cum este ea cunoscută în momentul de faţă. La finalul videoclipului, Eric emite ipoteza conform căreia gravitaţia nu poate fi considerată o forţă fundamentală existentă în Univers.”[1]

SURSE

  1. http://playtech.ro/2016/un-fizician-sugereaza-ca-gravitatia-ar-putea-fi-o-iluzie/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...