Un fost ministru brazilian al aviației vorbește despre OZN-uri

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Un fost ministru brazilian al aviatiei vorbeste despre OZN-uri

In revista braziliana UFO a aparut in aprilie 2010 un interviu exclusiv luat de A. J. Gevaerd, redactor al revistei, brigadierului in retragere Socrates da Costa Monteiro, care a ocupat pozitii inalte in ierarhia fortelor aeriene din Brazilia iar intre 1990 si 1992 a fost ministru al aeronauticii. In calitatea sa de comandant al Cindacta I (centru integrat de aparare aeriana si control al traficului aerian) Monteiro a fost mult timp responsabil cu semnalarile OZN pe toata Brazilia, dar in special pentru partea centrala si de sud-est.


In interviu Monteiro a reamintit cateva intamplari din experienta sa personala, cand el si colegii sai s-au intalnit cu fenomene inexplicabile, cum ar fi lumini care au urmarit avionul in care erau. Si alti piloti, de pilda cei care zburau pe ruta Brasilia-Sao Paulo, obisnuiau sa raporteze lumini care se tin de avioanele lor. Operatorii erau deja obisnuiti cu aceste intamplari si stiau intrebarile de rutina pe care sa le puna: durata evenimentului, altitudinea etc.

In 1977 in zona Amazonului a avut loc o ampla operatie privind fenomenul OZN, asa-numita Operaçao Prato. O parte din documentele aferente a fost recent desecretizata. Se vorbeste in ele despre obiecte care mergeau in zig-zag, se opreau, atingeau viteze incredibile s.a.m.d. Se mai aminteste ca aceste obiecte urmareau avioanele braziliene de vanatoare sau erau urmarite de acestea.


Monteiro a precizat: „Unii colegi mi-au vorbit despre lumini care isi schimbau culoarea si care le urmareau avioanele. Luminile pareau sa vina ori sa plece cu o viteza incredibila. Am auzit multe astfel de istorii si m-am interesat privitor la unele, intrucat sunt o persoana curioasa. De pilda am retinut din proiectul Blue Book al fortelor aeriene nordamericane ca multi piloti au fost urmariti de anomalii. Unii dintre ei si-au pierdut chiar viata, cum a fost cazul lui Thomas Mantell, in ianuarie 1948… Unii cred ca acestea sunt mai degraba fenomene meteorologice. Cat despre mine, eu cred ca orice este posibil”.

Si radarele Cindacta au inregistrat numeroase fenomene stranii. Conform procedurii trebuia sa se raporteze doar ceea ce s-a observat, fara exprimarea unor opinii privind cauzele. Tocmai de aceea, toate aceste fenomene aeriene – pentru care nu existau explicatii – au fost numite pe atunci „anomalii electronice”. Monteiro nu putea afirma nici acum ca acestea ar fi fost de natura extraterestra, deoarece nu avea nicio dovada in acest sens. El a mentionat: „Decenii de-a randul militarii au raportat activitati OZN pe teritoriul Braziliei. Totusi, in lipsa unei explicatii rezonabile, aceste rapoarte au fost lasate deoparte, asteptand vremurile in care natura obiectelor si identitatea echipajului lor vor putea fi intelese”.

„Aveam obiceiul sa nu comentam lucruri pe care nu le puteam dovedi. Prin urmare, am evitat discutiile asupra acestor cazuri, intrucat nu dispuneam de date concrete pentru a identifica natura acestor obiecte. Trebuia luata in considerare si problematica fenomenelor meteorologice. Dar si unele baloane pot atinge altitudini incredibile”. El a amintit in acest sens si fenomenul meteorologic numit „Focul Sfantului Elmo”, sau fulgerele globulare. „Dar sunt si obiecte luminoase mult mai voluminoase. Orice pilot comercial care a zburat mai sus de 10000 de metri s-a confruntat cu asa ceva”.

Monteiro aprecia ca este firesc ca documentele militare privind fenomenul OZN sa fie desecretizate din cel putin doua motive: „O data pentru a clarifica ce este acest fenomen, a doua oara pentru a evita ca oamenii sa spuna ca noi ascundem adevarul. Prevad ca ei ar putea spune «guvernul ascunde oamenilor fenomene misterioase», ceea ce nu e adevarat. Deci fisierele trebuie deschise pentru a evita aceasta situatie”. „Eu nu am desecretizat aceste fisiere pe cand eram ministru deoarece nu mi s-a cerut niciodata s-o fac. Daca mi s-ar fi cerut, le-as fi deschis”. Chiar si cele in care „au fost ridicate de la sol avioane de vanatoare, care nici macar nu s-au putut apropia de acele obiecte”. Brigadierul a mai precizat ca – cel putin cat a fost ministru – nu avea cunostinta sa fi existat cereri sau presiuni din partea altor state pentru a impartasi informatiile detinute privind fenomenul OZN.

DAN D. FARCAS”[1]

SURSE

  1. http://www.revistamagazin.ro/content/view/8250/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...