Un grup de hackeri susține că NSA a spionat comunicarea bancară internațională infiltrându-se în SWIFT; compania neagă

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Un grup de hackeri care își spune „Shadow Brokers” a dat publicității vineri documente și fișiere din care, potrivit experților în securitate electronică, rezultă că National Security Agency (NSA), una dintre principalele agenții de securitate ale Statelor Unite ale Americii, ar fi accesat sistemul bancar global SWIFT, prin intermediul căruia a monitorizat tranzacții bancare din întreaga lume, dar în special din Orientul Mijlociu și America Latină, informează EFE, Reuters și AFP.

Societatea de Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), companie cu sediul în Belgia, oferă un sistem sigur de mesagerie internațională între instituțiile financiare, scrie EFE.


„Shadow Brokers”, pe care analiștii îi asociază cu guvernul rus, susțin însă că SUA, prin intermediul NSA, ar fi obținut informații de la SWIFT în afara acordului pe care îl au cu Uniunea Europeană în acest domeniu. Dezvăluiri anterioare făcute de fostul contractor al NSA, Edward Snowden, sugerau deja că agenția accesa date din SWIFT în afara acordului cu UE, potrivit Washington Post.

Acordul oficial între SUA și SWIFT a fost încheiat după ce New York Times a dezvăluit că ambele părți aveau o înțelegere secretă pentru a obține informații financiare internaționale, a căror furnizare este interzisă de legea belgiană privind confidențialitatea datelor bancare. Acordul încheiat stabilește că SUA pot accede informații SWIFT în anumite condiții, lucru cu care nu erau de acord mulți oameni politici europeni, care considerau că era vorba de o simplă formalitate, și nu de o protecție eficientă a datelor.


Washington Post scrie că aceste dezvăluiri ar putea să-i deranjeze foarte mult pe partenerii europeni ai SUA care și-au pus în joc capitalul politic pentru a obține acest acord dintre SUA și UE. Totodată, dacă se va dovedi că informațiile sunt reale, aceasta ar fi cea mai mare expunere a practicilor NSA după dezvăluirile făcute în 2013 de Edward Snowden.

Potrivit experților în securitate informatică, documentele publicate de „Shadow Brokers” demonstrează că NSA a găsit și exploatat numeroase slăbiciuni din gama de produse Microsoft, folosite pe larg pe calculatoarele din întreaga lume, relatează AFP. Se presupune că aceste documente provin de la o unitate de piraterie informatică ultrasecretă numită Equation Group din cadrul NSA. Reuters menționează că nu a putut confirma autenticitatea acestor documente și că NSA nu a putut fi contactată pentru a comenta informațiile.

Într-o declarație pentru Reuters, Microsoft, fabricantul Windows, a anunțat că nu a fost avertizat de nicio instituție a guvernului american că astfel de documente existau sau au fost furate. „În afara ziariștilor, nicio persoană și nicio organizație nu ne-a contactat în legătură cu materialele difuzate de Shadow Brokers”, a transmis compania. Absența avertizărilor este semnificativă, deoarece NSA știa de luni bune despre piratarea făcută de Shadow Brokers, scrie Reuters, care citează declarații făcute anterior de oficiali.

Documentele par să indice că NSA a infiltrat două birouri ale rețelei SWIFT, și implicit EastNets, care îi furnizează servicii tehnologice în Orientul Mijlociu. Prin intermediul acestui punct de intrare, NSA pare să fi supravegheat tranzacții între mai multe bănci și instituții financiare din Kuweit, Dubai, Bahrein, Iordania, Yemen și Qatar.

EastNets a negat aceste informații, într-un comunicat postat pe site-ul său. „Informațiile privind presupusa piratare a birourilor serviciilor WastNets sunt total false și fără fundament. Putem confirma că niciuna dintre datele clienților EastNets nu a fost compromisă în niciun fel”, a asigurat grupul.

La rândul său, SWIFT a transmis sâmbătă EFE, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că „nu există dovezi care să sugereze că a existat o accesare neautorizată” la rețeaua sa online sau la serviciul de mesagerie. Compania a recunoscut că este „la curent cu informațiile conform cărora au fost accesate fără autorizație două birouri ale serviciului” — furnizori terți—, dar insistă că serviciul său de mesagerie nu a fost afectat.

„Nu există un impact asupra infrastructurii sau datelor SWIFT, dar înțelegem că comunicarea între aceste birouri de serviciu și clienții lor ar fi putut suferi un acces anterior neautorizat efectuat de către terți”, a declarat compania, care a adăugat că serviciile sale „funcționează cu respectarea celor mai înalte standarde de securitate”. „Luăm foarte în serios confidențialitatea și protecția datelor clienților noștri. Supraveghem constant amenințările și, dacă în vreun moment credem că există un risc de securitate la adresa serviciilor noastre, îl investigăm în profunzime și luăm măsurile necesare pentru a înlătura riscul”, a insistat SWIFT.”[1]

SURSE

  1. https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/15/un-grup-de-hackeri-sustine-ca-nsa-a-spionat-comunicarea-bancara-internationala-infiltrandu-se-in-swift-compania-neaga-20-58-07
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Istoria secretă a manipulării: experimentele şi planurile criminale elaborate de Institutul Tavistock
Jahbulon – demonul venerat de către Francmasonerie
Climategate (2009): Oamenii de știință au falsificat date, ca să pară că încălzirea globală este cauzată de activitatea umană
Fost agent CIA: "Am mituit partide şi politicieni ca să cultive ura între naţiuni. Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!"
Covid-19: Au folosit testele RT-PCR, care dau rezultate eronate, ei știu că dau rezultate eronate și au nevoie de acele rezultate eronate pentru a manipula oamenii. Au interzis autopsiile pentru ca oamenii să nu cunoască adevărul despre cauza deceselor. Au cumpărat mass-media cu suma de 40 milioane de euro
Ordinul Rozicrucian și rozicrucienii
Fost redactor șef al Der Spiegel și Die Welt, analiză despre pactul pentru migrație: "Ca o lampă fermecată a lui Aladin, pactul va transforma migranții ilegali în imigranți legali cu drept deplin la beneficii sociale"
Armata SUA acuzata ca a furat tone de aur in timpul Razboiului din Irak
Parlamentul European denunţă "apatia" statelor membre în anchetarea presupuselor închisori secrete ale CIA
Raportul Rockefeller 2010: Un scenariu despre o viitoare pandemie, carantină, blocaj economic şi măsuri represive și o lume cu un control guvernamental mai strict
Bilderberg 2018 - Întâlnirea va avea loc în Torino, Italia, între 7-10 iunie! Naționalismul și mass-media independentă vor fi principalele teme de discuție! Grupul Bilderberg lucrează la o strategie de luptă împotriva naționalismului și a mass-mediei independente! Iluminații se tem că naționalismul poate opri Noua Ordine Mondială!
Rusia, mesaj pentru Serbia: Vă susținem
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...