Un memorandum militar britanic

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„În anul 2000 Serviciul de Informatii al Apararii Regatului Unit a elaborat un memorandum de cateva sute de pagini, intitulat „Fenomene aeriene neidentificate în zona de aparare aeriana a Regatului Unit”. În luna mai 2006 s-a obtinut desecretizarea acestui document, pe baza Legii libertatii de informare. Valoarea lui este cu atat mai mare cu cat este un studiu tehnic efectuat de structuri ale armatei, doar pentru uzul Ministerului Apararii, un document care nu afost destinat marelui public.

Citam mai jos cateva dintre constatarile studiului. „Fenomene aeriene, de tipul celor raportate ca FAN exista în mod cert”; „sunt mii de rapoarte numai în spatiul aerian britanic, din 1950 încoace”. „Existenta Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (FAN – acesta este termenul oficial, preferat celui de OZN) este indiscutabila… ele prezinta caracteristici aerodinamice mult dincolo de cele ale oricarei aeronave sau rachete cunoscute – cu sau fara pilot”.


„Pana la ora actuala fenomenul a sfidat orice explicatie credibila a cauzelor sale”. (subl. noastre). Aparitiile au fost descrise ca avand diverse forme: sfera sau minge, disc, tigara de foi, stea, oval, triunghi, piramida, con, dreptunghi, cilindru, diamant, romb, bumerang, arc etc. Martorii afirmau ca adesea obiectele posedau „lumini de navigatie”, „hublouri”, sau „faruri”, cu una sau mai multe culori.

Multe rapoarte vorbesc de flash-uri colorate sau de „fascicule de lumina” care creeaza impresia ca „inspecteaza obiecte la nivelul solului”. În cazul unor „întalniri apropiate” cu FAN, aparatura electrica si electronica poate fi scoasa temporar din uz, iar motoarele automobilelor se pot opri, ca sa porneasca atunci cand fenomenul se departeaza. FAN au avut uneori efecte neplacute asupra oamenilor. Aceste fenomene puteau fi implicate si în accidentele aviatice cu cauza necunoscuta.


„S-a raportat ca obiectele pot schimba directia de zbor instantaneu, se pot opri, pot accelera sau decelera” într-un mod imposibil pentru aeronavele pamantesti. Mentionand avioanele militare experimentale, cum ar fi SR-71, F117, B2 „Stealth”, ori alte tipuri mai noi (numele acestora erau sterse în documentul desecretizat, fiind secrete), studiul subliniaza: „nici unul din aceste avioane nu pot sta nemiscate deasupra unui punct si apoi sa accelereze, deci ele nu pot fi cauza rapoartelor în care apar respectivele fenomene”.

Documentul examineaza în detaliu ipotezele ca OZN-urile ar fi: avioane fara pilot, planoare, parapante, elicoptere, baloane cu aer cald, radiosonde meteorologice, sateliti, stoluri de pasari, roiuri de fluturi, unele procese din atmosfera înalta, între care meteoritii, halouri sau coroane solare, norii luminosi etc. Acestea pot genera unele rapoarte OZN, dar nu pot explica toate cazurile. Alte ipoteze, cum ar fi fulgerele globulare, sau formatiunile plasmatice, desi autorilor studiului li se par promitatoare, sunt deocamdata prea putin cunoscute pentru a oferi explicatii convingatoare.

Studiul militar britanic nu exclude nici ipoteza extraterestra. El afirma astfel, negru pe alb: „Pentru a asigura o abordare stiintifica impartiala, nu poate fi eliminata posibilitatea unui soi de vehicul exotic, de origine terestra sau spatiala, pana nu s-au examinat toate dovezile disponibile”, mentionand ca „nivelul final este posibilitatea, extrema, a obiectelor extraterestre aflate sub un tip de control”. Studiul adauga ca, pentru „întalnirile apropiate” de gradul 3 sau 4 (deci presupusele întalniri cu nepamanteni, eventual cu rapiri) „e clar ca anumite rapoarte, provenind din diferite zone ale lumii, par sa prezinte similitudini dincolo de simpla coincidenta”.

„Anumiti ufologi au tras concluzia, pe baza unor rapoarte de la persoane credibile, ca acele entitati pot evita suprasarcinile enorme din manevrele descrise; poate nu au masa; poate au chiar capacitatea de a se materializa si dematerializa”. „Întrucat aceste entitati pot, de asemenea, conform rapoartelor, sa apara si sa dispara dupa dorinta, avand si inteligenta, se poate presupune ca ele pot si decide cand si daca sa fie vizibile sau nu fata de oameni” (reamintim ca aceste citate provin dintr-un document militar presupus ca va ramane secret!).

Din pacate studiul se plange ca lipsesc dovezile solide. În zona Regatului Unit, nu exista rapoarte de încredere despre „obiecte” transportand fiinte, nici artefacte tangibile disponibile pentru a fi expuse public sau aduse la cunostinta autoritatilor (subl.n.)… Fara a fi în stare sa dea un raspuns transant la enigma OZN, studiul se margineste sa sugereze necesitatea de a efectua cercetari, în domenii cum ar fi: utilizarea „învelisului” plasmatic pentru reducerea frecarii aerodinamice, pentru reducerea vizibilitatii radar, ca si cu luarea în considerare a unor tipuri „exotice” de propulsie.

DAN D. FARCAS”[1]

SURSE

  1. http://www.revistamagazin.ro/content/view/6045/4/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...