Uniunea Europeană a reaprobat utilizarea erbicidului pe bază de glifosat produs de Monsanto. Evaluatorii au înlăturat avertismentele privind pericolele pe care le implică

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Un scandal răsunător a izbucnit zilele trecute la Bruxelles pe tema controversatului erbicid glifosat, după ce presa a dezvăluit că UE a reînnoit aprobarea pentru utilizarea acestei substanţe în baza unui raport plagiat după documentele companiei producătoare, Monsanto.

Actualizat: 21.01.2019 – 15:03


Un grup de deputaţi europeni din mai multe partide a solicitat o investigaţie cu privire la aceste dezvăluiri publicate de prestigiosul cotidian „The Guardian“, conform cărora Institutul Federal de Evaluare a Riscurilor din Germania (BFR) a dat „copy-paste“ masiv din rapoartele Monsanto privind glifosatul. Aceste date au fost utilizate ulterior de către autorităţile de reglementare ale UE în procesul de re-autorizare a celui mai controversat erbicid pentru încă cinci ani, în Europa.

După investigaţie, s-a întocmit un raport pentru Parlamentul European (PE). Documentul „explică de ce evaluatorii UE au înlăturat avertismentele privind pericolele pe care le implică pesticidele”, înainte de a re-aproba utilizarea glifosatului, la finele lui 2017, susţin mai mulţi parlamentari europeni.

Pe urmele plagiatului

Rezultatele studiului au fost publicate cu câteva ore înainte de votul parlamentar privind înăsprirea controlului independent al procesului de aprobare a pesticidelor, care a avut loc pe 17 ianuarie a.c.

Autorii raportului susţin că au găsit „dovezi clare ale faptului că Institutul Federal de Evaluare a Riscurilor din Germania (BFR) a prezentat o evaluare care se pretindea independentă, în timp ce, în realitate, documentul era doar un ecou al solicitanţilor din industrie”.

Molly Scott Cato, deputat european din Partidul Verzilor, a declarat că amploarea presupusului plagiat semnat de institutul din Germania şi dezvăluit de presă este „extrem de alarmantă”.

„Acest lucru explică de ce evaluarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind glifosatul ca un potenţial carcinogen uman a fost contestat de evaluatorii din UE, care au acordat acestui pesticid toxic undă verde în ceea ce priveşte riscurile pentru sănătate, eliminând avertizările privind pericolele utilizării lui”, a spus parlamentarul.

Jumătate din raportul UE, copiat din studiile Monsanto

Studiul a constatat plagiatul în 50,1% din capitolele privind riscurile utilizării glifosatului pentru sănătate – inclusiv paragrafe şi pagini întregi de text din evaluarea făcută de firma producătoare, Monsanto.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-a întemeiat recomandarea conform căreia glifosatul este sigur pentru utilizare publică în baza evaluării Institutului Federal de Evaluare a Riscurilor din Germania. Un purtător de cuvânt al EFSA a declarat: „Raportul nu oferă nicio informaţie ştiinţifică nouă care să pună sub semnul întrebării evaluarea şi concluziile privind glifosatul. EFSA îşi susţine raportul de evaluare a riscurilor şi concluziile privind glifosatul”.

Şi institutul german a respins, într-o declaraţie, acuzaţia că ar fi vorba despre o înşelăciune deliberată, precizând că autorii au evaluat rapoartele relevante ale industriei înainte de a selecta pasaje de text pentru a le „integra” în recomandare. „Complexitatea procedurii convenţionale de re-aprobare a substanţelor active din pesticide nu este înţeleasă în mod corespunzător. Termenul «plagiat» nu este relevant în acest context”, a spus prof. dr. Andreas Hensel, de la BFR.
O analiză separată a metodelor de cercetare utilizate pentru evaluarea efectelor glifosatului, întocmită de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ridicat, de asemenea, întrebări privind independenţa în materie de reglementare. Analiza a constatat că reglementatorii EPA au consultat rapoarte nepublicate ale industriei în 63% din studiile pe care le-au evaluat, în timp ce IARC s-a bazat exclusiv pe date publice.

Aproape trei sferturi din documentele analizate de IARC au prezentat dovezi de genotoxicitate în glifosat, comparativ cu doar 1% din analizele făcute de industrie, potrivit studiului publicat în Environmental Sciences Europe.

Franţa a interzis, marţi, cel mai vândut produs pe bază de glifosat

Erbicidul pe bază de glifosat Roundup Pro 360, produs de Monsanto, a fost interzis în Franţa, marţea trecută, după ce un tribunal din Lyon a anulat autorizaţia de vânzare a acestuia. Erbicidul este suspectat că ar putea cauza cancer. Informaţia a fost confirmată de Agenţia Franceză pentru Protecţia Alimentelor şi a Mediului (ANSES), într-un comunicat:

“Deoarece hotărârea a intrat în vigoare imediat, aprobarea de piaţă pentru Roundup Pro 360 a fost anulată. Vânzarea, distribuirea şi utilizarea Roundup Pro 360 sunt interzise de astăzi “, se arată în comunicatul ANSES, citat de AFP.

Tribunalul administrativ din Lyon, sud-estul Franţei, a decis că ANSES ar fi trebuit să acorde mai multă atenţie potenţialelor riscuri de siguranţă atunci când a autorizat Roundup Pro 360, în martie 2017.

ANSES a comunicat că „examinează îndeaproape decizia tribunalului”.

Activiştii de mediu au salutat hotărârea, amintind de un studiu realizat de o agenţie a OMS în 2015, care a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. „Este o hotărâre majoră şi ar trebui să acopere toate versiunile Roundup, deoarece instanţa a stabilit că toate produsele cu glifosat sunt probabil carcinogene”, a declarat Corinne Lepage, avocat al institutului de cercetare genetică CRIIGEN.

UE a reînnoit autorizarea pentru glifosat timp de cinci ani în noiembrie 2017, dar preşedintele Emmanuel Macron a promis încă de atunci că va interzice utilizarea acestei substanţe în Franţa până în 2021.

În luna august 2018, un tribunal din California a obligat compania Bayer (proprietarul Monsanto)să plătească 78 milioane de dolari unui grădinar bolnav de cancer în fază terminală, care a susţinut că nu a fost informat în mod corespunzător despre presupusele riscuri pentru sănătate atunci când a utilizat, ani la rând, erbicidul Roundup. Bayer a făcut apel la hotărâre, argumentând că studiile ştiinţifice au demonstrat siguranţa utilizării glifosatului.

Glifosatul este utilizat pentru combaterea buruienilor, substanţa fiind prezentă în produse fabricate de mai multe companii de pe glob. În prezent, este cel mai utilizat erbicid din lume.

Erbicidul se va utiliza în UE cel puţin până în 2023

Parlamentul European a aprobat miercuri, 16 ianuarie, o listă de recomandări care solicită o regândire a procedurii de autorizare a UE pentru pesticide. Recomandările fac parte din concluziile finale ale unei comisii parlamentare speciale înfiinţate anul trecut, ca urmare a deciziei controversate a UE de a re-autoriza glifosatul.

Lista de recomandări nu are caracter obligatoriu. Următoarea rundă de decizii privind interzicerea utilizării glifosatului în agricultura din UE va fi în 2022, după cum au anunţat reprezentanţii Verzilor Europeni.”[1][2]

Monsanto pierde un proces în faţa unui client pe care l-a îmbolnăvit de cancer. Despăgubiri uriaşe de 289 milioane de dolari

Monsanto a fost obligată să plătească despăgubiri de 289 milioane de dolari unui fost grădinar care susţine că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza unui ierbicid produs de companie, scriu Reuters şi The Guardian.

Cazul lui Dewayne Johnson, fost grădinar într-o şcoală, a fost primul în care s-a judecat în instanţă faptul că Roundup, insecticidul pe bază de glifosat, cauzează cancer. Monsanto, o unitate a companiei Bayer AG, se confruntă cu peste 5.000 de procese similare în Statele Unite.

 

Juriul de la Curtea Supremă din San Francisco, California, a deliberat timp de trei zile înainte de a constata că Monsanto nu a reuşit să-i avertizeze pe Johnson şi pe ceilalţi consumatori cu privire la riscurile privind cancerul provocate de insecticidul său.

Justiţia a decis că Monsanto trebuie să îi plătească lui Johnson compensaţii de 39 de milioane de dolari şi daune punitive de 250 de milioane de dolari.

 

Monsanto neagă acuzaţiile

Monsanto a transmis însă că va ataca verdictul. „Decizia de astăzi nu schimbă faptul că peste 800 de studii ştiinţifice şi recenzii susţin faptul că glifosatul nu provoacă cancer şi nu a provocat cancerul domnului Johnson”, a spus compania.

Monsanto neagă faptul că glifosatul, cel mai utilizat erbicid din lume, provoacă cancer şi spune că decenii de studii ştiinţifice au arătat că produsul chimic este sigur pentru uz uman.

Cazul lui Johnson, înregistrat în 2016, a ajuns în atenţia publicului datorită gravităţii cancerului său, acum în fază terminală, despre care el susţine că a fost cauzat de Roundup şi Ranger Pro, un alt erbicid glifosat al Monsanto. Medicii lui Johnson au spus că este puţin probabil ca el să trăiască până în 2020.

Johnson, în vârstă de 46 de ani, fost grădinar într-o şcoală din California, ajunsese să aplice insecticidul de până la 30 de ori pe an.

Pe parcursul procesului care a durat patru săptămâni, juraţii au auzit mărturii ale statisticienilor, medicilor, cercetătorilor în domeniul sănătăţii publice şi epidemiologilor care nu s-au pus de acord dacă glifosatul poate provoca cancer.

Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a încheiat în septembrie 2017 o evaluare în care a analizat timp de câteva zeci de ani riscurile glifosatului şi a găsit că substanţa chimică nu este probabil carcinogenă pentru oameni.

Însă ramura care studiază cancerul a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul, în 2015, drept „probabil carcinogen pentru om”.”[3]

Dovedit în instanţă: cel mai utilizat erbicid în România e cancerigen!

Monsanto, Bayer şi Syngenta, liderii mondiali de pe piaţa pesticidelor, primesc lovitură după lovitură. Cele mai utilizate erbicide produse de aceşti giganţi sunt puse pe “lista neagră” pentru că seamănă moartea nu numai în buruieni şi insecte, ci şi în oameni.

După ce, în luna mai, Comisia Europeană (CE) a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor, acum, în premieră mondială, un tribunal obligă corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup (celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume), i-a provocat boala. Avocaţii acestuia au obţinut o victorie uriaşă la tribunal după ce au demonstrat că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, notează cotidianul britanic The Guardian.  Instanța a mai constatat că Monsanto „a acţionat cu răutate sau opresiune” în acest caz.
Avocaţii lui Johnson au susţinut pe parcursul unui proces care a durat o lună, în San Francisco, că Monsanto a “luptat cu ştiinţa” ani de zile ignorând avertismentele cercetătorilor care au vorbit despre posibilele riscuri ale acestui erbicid asupra sănătăţii.

Dewayne Johnson a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, acuzând-o că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer. Instanţa a stabilit că Monsanto este responsabilă de “neglijenţă“ pentru că a ştiut sau ar fi trebuit să ştie că produsul era periculos, dar nu a avertizat consumatorii.

 

Fostul grădinar pulveriza ore întregi glifosat pe lângă şcoală

Dewayne Johnson şi-a început activitatea de grădinar la districtul școlar din Benicia, o suburbie la nord de San Francisco. în 2012. În această calitate, a fost obligat să utilizeze permanent erbicide pentru combaterea buruienilor, uneori pulverizând glifosat chiar şi ore întregi pe zi. El a susţinut că expunerea la aceste chimicale i-a cauzat limfom non-Hodgkin, un cancer de sânge care i-a produs dureri mari şi leziuni ale pielii pe tot corpul: „Am suferit multă durere. De fapt, boala ia totul din tine… Şi nu mă simt mai bine”.

Johnson a mai spus că Monsanto nu ar fi trebuit să-l lase să folosească erbicidul lângă elevi: „N-aş fi stropit substanţa asta pe terenurile de lângă şcoală sau pe lângă oameni dacă aş fi ştiut că le-ar face rău “.

Potrivit medicilor, Johnson ar mai avea doar câteva luni de trăit. Soţia lui a declarat că şi-a luat două slujbe, uneori lucrând 14 ore pe zi pentru a putea plăti facturile medicale ale soţului său. Despăgubirile decise de instanţă vor acoperi cheltuielile medicale din trecut şi din viitor, precum şi daunele punitive.

Un alt studiu cu privire la legătura dintre cancer şi erbicidul Roundup este programat să înceapă în toamnă în St. Louis, Missouri. Potrivit avocaţilor lui Johnson, Monsanto se confruntă cu peste 4.000 de cazuri similare în SUA.

 

Glifosatul, indicat de OMS drept agent cancerigen din 2015

„În cele din urmă, am demonstrat juriului secretul, respectiv faptul că documentele interne ale Monsanto dovedesc că firma ştia de decenii că Roundup ar putea provoca cancer“, a declarat Brent Wisner, avocatul lui Johnson. El a adăugat că a notificat Monsanto cu privire la faptul că “anii de înşelăciune” în ceea ce priveşte Roundup s-au terminat, iar compania va trebui să pună siguranţa consumatorilor înaintea profiturilor.

La rândul său, Dewayne Johnson a spus că verdictul juriului este mult mai important decât procesul său. El speră că acest caz va influenţa alte mii de procese împotriva Monsanto, aflate pe rol, şi că problema va fi adusă în atenţia întregii naţiuni.

Monsanto respinge acuzaţiile

După acest verdict extraordinar, Monsanto a anunţat că intenţionează să facă apel. În timpul procesului, Monsanto a prezentat studii pentru a demonstra că utilizarea Roundup este sigură şi că nu poate fi legată de cancer. Erbicidul este înregistrat în 130 de ţări (inclusiv România) şi aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi. Însă, în 2015, Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni“, declanşând astfel un val de schimbări juridice şi provocări legislative.

După proces, Scott Partridge, vicepreşedinte al Monsanto, a respins orice legătură între glifosat şi cancer, insistând că „verdictul nu schimbă cele peste patru decenii de utilizare în condiţii de siguranţă a acestui produs, precum şi ştiinţa din spatele acestuia“.

Partridge a afirmat că Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC), ale cărei probe au fost “cheia” care a convins juriul asupra legăturii dintre glifosat şi cancer, este o organizaţie dovedită drept coruptă. El a mai spus că IARC “nu face teste sau analize, nu deţine laboratoare, ci pur şi simplu dă un aviz“.

România, printre ţările pro-glifosat

Glifosatul, indiferent de denumirea comercială sub care este vândut de producători, este cel mai utilizat erbicid şi în România. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, asigurând recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat (după ce UE a pus problema interzicerii acestuia), motivând că nu există înlocuitor. La finele anului trecut, CE a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

Bayer, somată să renunţe la recurs

În paralel, creşte presiunea şi asupra giganţilor Bayer şi Syngenta. O petiţie care cere companiei Bayer să retragă recursul împotriva unei decizii de top a CE cu privire la interzicerea neonicotinoidelor a strâns mai mult de 150.000 de semnături în doar două zile. Petiţia a fost lansată de SumOfUs,  o organizaţie globală de avocatură şi o comunitate online care monitorizează marile corporaţii.  La 17 mai, Tribunalul UE a decis să menţină interdicţia de utilizare a trei insecticide considerate responsabile de moartea în masă a albinelor şi a altor polenizatori, respectiv clothianidin, thiamethoxam şi imidacloprid. La 27 iulie, Bayer a declarat că va face recurs la hotărârea instanţei.”[4]

SURSE

  1. https://ortodoxinfo.ro/2019/01/22/ue-a-reaprobat-utilizarea-ucigasului-erbicit-pe-baza-de-glifosat-produs-de-monsanto-evaluatorii-au-inlaturat-avertismentele-privind-pericolele-pe-care-le-implica
  2. https://romanialibera.ro/economie/plagiat-pentru-glifosat-769581
  3. https://adevarul.ro/economie/business-international/un-gigant-farmaceutic-pierde-proces-fata-unui-client-l-a-imbolnavit-cancer-despagubiri-uriase-289-milioane-dolari-1_5b6f01aedf52022f754660d7/index.html
  4. https://romanialibera.ro/economie/dovedit-in-instanta-cel-mai-utilizat-erbicid-in-romania-e-cancerigen-746669
  5. Foto: romanialibera.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...