Vatican: „Extratereştrii există şi au fost creaţi de Dumnezeu”

Distribuie!

„Furtuna mediatica de primavara starnita de declaratiile parintelui iezuit Jose Gabriel Funes, directorul Observatorului Astronomic al Vaticanului de la Castel Gandolfo, a trezit viul interes al publicului de pe toate continentele fata de atitudinea Bisericii Catolice in controversata chestiune a existentei unor fiinte rationale in afara Pamantului. Scriitorul Ion Hobana ne ofera explicatii.

Intrucat presa a reprodus stirea transmisa de Associated Press, France Presse si Reuters, cred ca a venit momentul sa recurgem la sursa. Iata, asadar, cateva pasaje semnificative din interviul semnat de Francesco M. Valiante si aparut in L’Osservatore Romano pe 14 mai 2008, sub titlul Extraterestrul este fratele meu:


– In Geneza se vorbeste despre Pamant, despre animale, despre barbat si despre femeie. Asta exclude posibilitatea existentei altor lumi si fiinte in Univers?
– Dupa parerea mea, aceasta posibilitate exista. Astronomii stiu ca Universul e alcatuit din o suta de miliarde de galaxii, fiecare fiind compusa din o suta de milioane de stele. Multe dintre acestea – sau aproape toate – ar putea avea planete. Cum am putea exclude faptul ca viata s-a dezvoltat si in alte parti? O ramura a astronomiei, astrobiologia, studiaza tocmai acest aspect si a facut multe progrese in ultimii ani. Examinand spectrele luminii care vine de la stele si planete, curand vor putea fi individualizate elementele atmosferei acestora – asa-numitele biomakers – si atunci se va sti daca sunt conditii pentru nasterea si dezvoltarea vietii. De altfel, teoretic vorbind, forme de viata ar putea exista chiar si fara oxigen sau hidrogen.
– Va referiti inclusiv la fiinte asemanatoare noua sau mai evoluate?
– E posibil. Deocamdata nu avem nici o dovada. Dar cu siguranta, intr-un Univers atat de mare, aceasta ipoteza nu poate fi exclusa.
– Asta n-ar fi o problema pentru credinta noastra?
– Cred ca nu. Asa cum exista o multitudine de creaturi pe Pamant, tot asa ar putea fi si alte fiinte, chiar inteligente, create de Dumnezeu. Asta nu contravine credintei noastre, pentru ca nu putem limita libertatea creatoare a lui Dumnezeu. Referindu-ne la Sfantul Francesco, daca privim creaturile terestre drept «frate» si «sora», de ce n-am putea vorbi si despre un «frate extraterestru»? Ar face si el parte din Creatie.

Aceste raspunsuri au fost calificate de mass-media drept „surprinzatoare“, afirmandu-se chiar ca „Vaticanul a socat lumea“. Ori Funes nu facea decat sa repete ceea ce declarase la 12 iunie 2000, in Corriere della Sera, pe cand era unul dintre cei mai tineri participanti (36 de ani) la un congres international despre „discurile galactice“, organizat de Observatorul Specola Vaticana la Universitatea Pontificala Gregoriana: „Intr-o galaxie tipica, la o ingramadire de circa o suta de miliarde de stele, ar putea exista o multitudine de planete gemene cu Pamantul, cu fiinte ca noi. Daca, asa cum cred, ele exista, pot fi considerate fratii nostri intru Creatie.“ O idee impartasita de franciscanul Gino Concetti, dominicanul Raimondo Spiazzi sau monseniorul James Schianchi, profesor de morala la Institutul de stiinte Religioase din Parma, care a declarat la 23 aprilie 1999, intr-o conferinta tinuta la Centrul de Studii Galileo, ca „nu este nici o incompatibilitate intre doctrina crestina si eventuala existenta a unor inteligente extraterestre“. Iar colegul de Observator al lui Funes, Guy Consolmagno, a publicat in 2005 o brosura de 50 de pagini intitulata Viata inteligenta in Univers.”[1]


Vatican: „Extratereştrii există şi au fost creaţi de Dumnezeu”

Jose Gabriel Funes, astronomul sef al Vaticanului si consilierul stiintific al Papei Benedict al XVI-lea, a declarat ca pot exista extraterestrii si acestia sunt o parte a creatiei lui Dumnezeu.

Funes spune ca nu exista niciun conflict intre credinta in Dumnezeu si posibilitatea ca alte civilizatii extraterestre sa fie mai evaluate decat oamenii, informeaza Daily Galaxy.

„In opinia mea, aceasta posibilitate exista. Nu putem exclude ca viata s-ar fi putut dezvolta in alta parte. Numarul mare de galaxii, cu propriile lor planete, face posibil acest lucru”, a spus reverendul Funes, directorul Observatorului Vaticanului si consilierul stiintific al Papei Benedict al XVI-lea, intr-un interviu acordat ziarului Vaticanului, ‘L’Osservatore Romano’.

Intrebat daca a facut referire la fiinte similare oamenilor sau chiar mai evoluate, el a declarat: „Desigur, intr-un Univers atat de mare nu poti exclude aceasta ipoteza. Asa cum exista o multitudine de creaturi pe Pamant, pot exista alte fiinte, chiar inteligente, create de Dumnezeu.

Acest lucru nu este in contrast cu credinta noastra, deoarece nu putem pune limite pe libertatea de creatie a lui Dumnezeu. De ce nu putem vorbi despre un ‘frate extraterestru’? Ar fi o parte a creatiei”, a spus Funes.

Comentariul lui Funes este un pas urias, departe de recordul istoric, care a inclus Inchizitia, care l-a condamnat pe Galileo Galilei in secolul al XVII-lea, pentru ca sustinea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Biserica romano-catolica nu l-a reabilitat pe Galilei decat in anul 1992.

Giordano Bruno este un alt caz, citat si astazi. Pe 17 februarie 1600, el a fost ars pe rug, dupa opt ani de detentie si tortura. La data de 18 februarie 2000, cardinalul Angelo Sodano, subsecretar de stat al Vaticanului, si-a exprimat „regretul profund” al Bisericii Catolice, cu privire la pedeapsa cu moartea a lui Giordano Bruno.

vaticanul-intoarce-cartile-pe-fata-trebuie-sa-ne-pregatim-pentru-a-i-cunoaste-pe-fratii-nostri-extraterestri-in-urmatorii-20-de-ani1-692x360_00441700

„Dumnezeu este creatorul. Ca astronom, voi continua sa cred ca Dumnezeu este creatorul Universului si ca noi nu suntem produsul a ceva intamplator, ci copiii unui tata bun, care a avut in minte un proiect de iubire pentru noi toti”, a declarat Funes.”[2]

SURSE

  1. http://www.descopera.ro/stiinta/2756131-vaticanul-extraterestrii-si-ozn-urile
  2. http://jurnalul.ro/stiri/externe/vatican-extraterestrii-exista-si-au-fost-creati-de-dumnezeu-594856.html
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...