Vestigiile antice din Sarmizegetusa Regia sunt în pericol. „Starea lor este medie şi rea, în curs de deteriorare accelerată”

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Monumentele din Sarmizegetusa Regia au ajuns într-o stare de degradare accelerată, recunosc autorităţile din judeţul Hunedoara, care propun intervenţii de urgenţă pentru conservarea vestigiilor.

Consiliul Judeţean Hunedoara a propus un proiect de restaurare şi conservare a Sarmizegetusei Regia, care va include intervenţii de urgenţă pentru salvarea unor vestigii antice, afectate de procesul accelerat de degradare. Nota conceptuală a proiectului va fi dezbătută în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean.


„Structurile construite existente în amplasament sunt monumentele arhitectural-arheologice, structuri din zidărie realizată din blocuri mari de piatră fără liant, zidării din piatră cu liant – mortar pe bază de var-nisip, dalaje şi pavaje din piatră, elemente de susţinere şi de delimitare din piatră, elemente din lemn atestate arheologic. Starea de conservare a celor mai multe dintre elementele construite este medie şi rea, în curs de deteriorare accelerată, ceea ce face necesară o intervenţie rapidă, cu componente de intervenţie de urgenţă pentru restaurarea ansamblului”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Protecţie pentru unele monumente


Anumite tipuri de vestigii din Sarmizegetusa Regia nu pot fi expuse direct la mediu, în condiţiile climatice severe ale amplasamentului, ceea ce face necesară propunerea unor structuri de protecţie, au informat reprezentanţii instituţiei, în adeministrarea căreia se află o suprafaţă de 183.000 de metri pătraţi din aşezarea dacică.

„Situl arheologic are destinaţie mixtă, muzeală şi de cercetare. Valoarea culturală excepţională a sitului, care a condus la clasarea în Lista Monumentelor Istorice şi înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, impune necesitatea intervenţiilor de conservare şi punere în valoare. Ele vor respecta următoarele principii: minimă intervenţie, reversibilitate, compatibilitate, diferenţiere. La acestea se adaugă criteriile: autenticitate şi integritate. Toate intervenţiile se evaluează prin raportare la Valoarea universală excepţională a sitului, aşa cum a fost aceasta definită în documentul de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Semnal de alarmă

Furtunile, îngheţul, canicula, umezeala şi diferenţele mari de temperatură înregistrate de-a lungul anulu, în Munţii Orăştiei, se numără printre factorii care au afactat starea cetăţilor dacice Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie. Aşezările antice sunt vizitate de mii de turişti, iar cei care urcă adesea la ele pot observa cum de la an la an monumentele lor au devenit tot mai degradate. În Sarmizegetusa Regia, furtunile violente din ultimii ani au dus la prăbuşirea a numeroşi fagi seculari, iar unii dintre ei au devastat zidurile şi vestigiile oraşului antic. În aprilie 2016, două trunchiuri de copaci rupte de vijelie au cauzat sfărmarea mai multor blocuri de calcar originale ale zidului de pe terasa a treia aşezării antice. Au fost distruse iremediabil vestigii pe o porţiune de aproape 20 de metri. Două luni mai târziu, ploile abundente au afectat din nou monumentul istoric.

Din cauza lor, mai multe blocuri din zidul aşezării antice au fost dislocate şi s-au prăbuşit. Şi în prezent, cei care ajung în Sarmizegetusa Regia şi trec prin pădurea de fagi bătrâni de la intrarea în incinta sacră au şanse mari să audă, în timpul furtunilor, trosnetele crengilor şi a trunchiurilor rupte care se prăvălesc.

Recent, aproape 100 de fagi bătrâni şi bolnavi care riscă să se prăbuşească şi să distrugă vestigiile din Sarmizegetusa Regia au fost marcaţi de silvicultori pentru a fi extraşi. Extragerea arborilor seculari care pun în pericol integritatea monumentelor a fost, însă, amânată.”[1]

SURSE

  1. http://adevarul.ro/locale/hunedoara/vestigiile-antice-sarmizegetusa-regia-pericol-starea-medie-rea-curs-deteriorare-accelerata-1_59a55edb5ab6550cb86f2d44/index.html
  2. Foto: Daniel Guta

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Afișele electorale pro-referendum retrase din autobuzele din Galați
Vă mai îndoiți de faptul că există o ocultă compusă din magistrați, jurnaliști și organizații civice care, deși pretind că apără statul de drept ori sprijină anticorupția, au de fapt alte interese?
Sorosiștii #Rezist au încercat să oprească instalarea Târgului de Crăciun în Piața Victoriei
Cum a ajuns SRI să domine țara
Guvernul Cioloș a dat undă verde unei noi exploatări aurifere în Apuseni. Zăcământul aurifier de la Rovina ajunge pe mâna canadienilor de la Euro Sun Mining
Un jurnalist Charlie Hebdo, atac la credința poporului român: Ortodoxia apasă pe români ca o dală de plumb, strivind mințile oamenilor
Conspirația DNA împotriva României! Globaliștii SUA-UE-Soros au creat și susțin Statul Paralel din România! Globaliștii SUA-UE-Soros au încercat să transforme România într-un stat totalitar!
Legea recursului compensatoriu, care scoate infractorii din pușcării, a fost inițiată de Ministrul Justiției, Raluca Prună, din Guvernul Cioloș
O companie din Statele Unite va cultiva cannabis medicinal în România
Cosmin, devenit cunoscut după ce s-a fotografiat cu tricolorul de Ziua Maghiarilor, a fost lovit pe o stradă din Sfântu Gheorghe de unguri
Mafia pădurilor nu iartă și nu uită! Din denunțător la DNA, un pădurar a fost dat în judecată de Romsilva
CIA despre „caracterul românilor” în 1949: „Au un talent rar de a-și înfrunta opresorii atunci când independența și eliberarea de sub tiranie pot fi obținute!”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...