Vestigiile antice din Sarmizegetusa Regia sunt în pericol. „Starea lor este medie şi rea, în curs de deteriorare accelerată”

Distribuie!

„Monumentele din Sarmizegetusa Regia au ajuns într-o stare de degradare accelerată, recunosc autorităţile din judeţul Hunedoara, care propun intervenţii de urgenţă pentru conservarea vestigiilor.

Consiliul Judeţean Hunedoara a propus un proiect de restaurare şi conservare a Sarmizegetusei Regia, care va include intervenţii de urgenţă pentru salvarea unor vestigii antice, afectate de procesul accelerat de degradare. Nota conceptuală a proiectului va fi dezbătută în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean.


„Structurile construite existente în amplasament sunt monumentele arhitectural-arheologice, structuri din zidărie realizată din blocuri mari de piatră fără liant, zidării din piatră cu liant – mortar pe bază de var-nisip, dalaje şi pavaje din piatră, elemente de susţinere şi de delimitare din piatră, elemente din lemn atestate arheologic. Starea de conservare a celor mai multe dintre elementele construite este medie şi rea, în curs de deteriorare accelerată, ceea ce face necesară o intervenţie rapidă, cu componente de intervenţie de urgenţă pentru restaurarea ansamblului”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Protecţie pentru unele monumente


Anumite tipuri de vestigii din Sarmizegetusa Regia nu pot fi expuse direct la mediu, în condiţiile climatice severe ale amplasamentului, ceea ce face necesară propunerea unor structuri de protecţie, au informat reprezentanţii instituţiei, în adeministrarea căreia se află o suprafaţă de 183.000 de metri pătraţi din aşezarea dacică.

„Situl arheologic are destinaţie mixtă, muzeală şi de cercetare. Valoarea culturală excepţională a sitului, care a condus la clasarea în Lista Monumentelor Istorice şi înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, impune necesitatea intervenţiilor de conservare şi punere în valoare. Ele vor respecta următoarele principii: minimă intervenţie, reversibilitate, compatibilitate, diferenţiere. La acestea se adaugă criteriile: autenticitate şi integritate. Toate intervenţiile se evaluează prin raportare la Valoarea universală excepţională a sitului, aşa cum a fost aceasta definită în documentul de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Semnal de alarmă

Furtunile, îngheţul, canicula, umezeala şi diferenţele mari de temperatură înregistrate de-a lungul anulu, în Munţii Orăştiei, se numără printre factorii care au afactat starea cetăţilor dacice Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie. Aşezările antice sunt vizitate de mii de turişti, iar cei care urcă adesea la ele pot observa cum de la an la an monumentele lor au devenit tot mai degradate. În Sarmizegetusa Regia, furtunile violente din ultimii ani au dus la prăbuşirea a numeroşi fagi seculari, iar unii dintre ei au devastat zidurile şi vestigiile oraşului antic. În aprilie 2016, două trunchiuri de copaci rupte de vijelie au cauzat sfărmarea mai multor blocuri de calcar originale ale zidului de pe terasa a treia aşezării antice. Au fost distruse iremediabil vestigii pe o porţiune de aproape 20 de metri. Două luni mai târziu, ploile abundente au afectat din nou monumentul istoric.

Din cauza lor, mai multe blocuri din zidul aşezării antice au fost dislocate şi s-au prăbuşit. Şi în prezent, cei care ajung în Sarmizegetusa Regia şi trec prin pădurea de fagi bătrâni de la intrarea în incinta sacră au şanse mari să audă, în timpul furtunilor, trosnetele crengilor şi a trunchiurilor rupte care se prăvălesc.

Recent, aproape 100 de fagi bătrâni şi bolnavi care riscă să se prăbuşească şi să distrugă vestigiile din Sarmizegetusa Regia au fost marcaţi de silvicultori pentru a fi extraşi. Extragerea arborilor seculari care pun în pericol integritatea monumentelor a fost, însă, amânată.”[1]

SURSE

  1. http://adevarul.ro/locale/hunedoara/vestigiile-antice-sarmizegetusa-regia-pericol-starea-medie-rea-curs-deteriorare-accelerata-1_59a55edb5ab6550cb86f2d44/index.html
  2. Foto: Daniel Guta

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Statul Paralel, creația globaliștilor SUA-UE-Soros, se scufundă
Povestea celor 30 de oameni anchetați nevinovați de DNA. Victimele lui Kovesi rup tăcerea
Starețul Mănăstirii Putna acuză ”maimuțăreala europeană” și amestecul ambasadelor: Mai este acest popor liber? Eu nu prea mai văd libertate
Ministerul de Externe de la București ripostează în noul episod tensionat iscat cu Ungaria: Declarațiile premierului Tudose nu au „valențe etnice, anti-maghiare”! "Ținutul Secuiesc" a fost și va rămâne Pământ Românesc!
Sătui de filme românești după care cazi în depresie, Guvernanții vor să dea o lege prin care cineaștii să promoveze identitatea și cultura națională. Regizorul Radu Jude și senatorul USR Vlad Alexandrescu spumegă de furie
USR a votat pensiile speciale, deși s-au opus cu vehemență acestor privilegii
Mulți români nu cred în minciunile globaliștilor SUA și UE cu privire la "armele chimice" ale lui Bashar al-Assad! Românii au mai fost mințiți, atunci când li se vorbeau de "armele chimice, biologice și de distrugere în masă" ale lui Saddam Hussein! Presa globalistă și politicienii din România susțin atacul asupra Siriei!
Cosmin, devenit cunoscut după ce s-a fotografiat cu tricolorul de Ziua Maghiarilor, a fost lovit pe o stradă din Sfântu Gheorghe de unguri
"Mister" elucidat: De ce întrebarea de la referendum nu conţine nicio referire la familie
Reacție a românilor împotriva ambasadorului SUA, Hans Klemm, un susținător al așa-zisei "lupte anticorupție". Marile companii străine nu sunt cercetate de DNA!
Cârtița Digi de la vârful statului român
Kelemen Hunor a rămas fără „Steaua României”

Citiți și...

Rectorul UBB: „Sunt zone în Secuime unde cultura şi limba română sunt Cenuşărese. Toţi cetăţenii români trebuie să cunoască româna“
Studiu: "Putin este mai popular printre români decât Trump"
Protest în București pentru apărarea memoriei lui Mircea Vulcănescu
Traian Băsescu susține Noua Ordine Mondială! "Vă declar, de la bun început, că eu sunt un susţinător al integrării complete a statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv integrare politică, având ca obiectiv final crearea Statelor Unite ale Europei, ca opţiune fundamentală pentru garantarea păcii şi prosperităţii pe continentul nostru"
România cumpără vechituri pentru a satisface SUA, dar oamenii mor de foame
Șeful Masoneriei române a binecuvântat o organizație dubioasă
Cum a eșuat pe Valea Oltului un convoi NATO
Comoara din Munții Rodnei - o apă alcalină care conține coloizi de aur și argint
Reacția Doctorului Răzvan Constantinescu, după ce a fost linșat de Rareș Bogdan la Realitatea TV: Domnul Bogdan a mințit fără să clipească, a citit minciuni, a inventat
Operaţiunea „Spălarea torţionarului Augustin Lazăr”
Proiect al PSD pentru repatrierea rezervei de aur a României din Marea Britanie. Repatrierea rezervei de aur a României înseamnă suveranitate și independență. Ungaria, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveția, Turcia, Venezuela, țări care își repatriază aurul
Trădarea României: Klaus Iohannis și Guvernul României susțin Pactul ONU pentru Migrație și vor aduce imigranți în România. Mai multe țări au înțeles pericolul și refuză să semneze acest Pact

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...