Vindecarea prin sunet se bazează pe ideea că sunetul pur poate să reechilibreze energia trupului

Distribuie!

„de Katherine Martinko

Vindecarea prin sunet se bazează pe ideea că sunetul pur poate să reechilibreze energia trupului.


Muzica este cunoscută ca limbaj universal, însă face mai mult decât să comunice între diferite medii culturale. Ea vorbește inimilor și sufletelor noastre, ajutându-ne să ne simțim alinați, în siguranță, relaxați, motivați și entuziaști. Muzica poate trezi amintiri vechi, iar atunci când este redată într-o formă mai simplă, poate fi folosită pentru vindecare.

Conceptul de vindecare prin sunet nu este atât de cunoscut în societatea noastră, însă conform Colegiului Britanic de Vindecare prin Sunet, datează de la civilizațiile antice din China, Egipt, Grecia și India. Sonoterapeuții „descompun” muzica în sunete pure și folosesc aceste sunete pentru „reacordarea” frecvențelor energetice din trupul uman care în mod obişnuit intră în dezechilibru odată cu trecerea timpului.


Există unele dovezi că terapia prin sunet este eficientă. O teză publicată de Shelley Snow la Universitatea Concordia a explorat „metoda vindecării prin terapie vocală” și a aflat următoarele:
„Printre experiențele descrise de participanți sunt eliberarea de emoții și traume, o trecere de la tiparele de gândire nefaste, perturbatoare către tipare de gândire benefice, eliminarea durerilor fizice, relaxare, efecte calmante și receptarea unor percepții mai profunde asupra situațiilor de viață.”

The Guardian citează un studiu condus de Academia Britanică de Sonoterapie care a măsurat efectele sunetului asupra sistemului nervos autonom:
„Fiecare pacient a dovedit o scădere a activității sistemului nervos autonom comparativ cu grupul de control care se relaxau la orizontală. Acest studiu sugerează că sonoterapia are un efect profund calmant asupra pacienților stresați.”

Sonoterapia este folosită în prezent de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități, demență și anxietate.

Fără a avea cunoștințe anterioare sau vreo opinie apriorică despre eficacitatea sonoterapiei, am descoperit-o pentru prima dată la summit-ul Lush din Londra. În haosul miilor de oameni care alergau de colo-colo, am întâlnit un spațiu liniștit cu rogojine pentru yoga, perne, pături și în mijloc o mulţime de boluri muzicale strălucitoare himalayene din bronz. Organizatoarea Anetta Panczel m-a invitat la o sesiune de 20 de minute. Am acceptat curioasă invitația.

Panczel mi-a sus să mă întind pe spate. M-a acoperit cu pături și a pus un bol muzical de mărime medie pe abdomenul meu. Am închis ochii și am respirat încet, ca și cum aș fi intrat într-o meditație. După ce a marcat începutul cu un gong, ea, împreună cu un asistent, au mers de jur-împrejurul cercului, atingând bolurile așezate pe stomacul participanților. Era greu și am putut să-l simt cum rezonează în tot trupul meu, ținând cam jumătate din timpul care i-a luat lui Panczel să se întoarcă și să-l atingă din nou. Era o senzație împământenitoare, ca și cum eram împinsă către pământ de acest obiect greu care vibra.

Apoi a urmat o varietate de alte instrumente muzicale. Cel mai relaxant a fost o tobă mare care părea să fie umplută cu fasole uscată; pe aceasta a făcut-o să vibreze deasupra trupului meu un timp îndelungat… a fost minunat. Erau acolo bețe de ploaie (instrument muzical care reproduce sunetul ploii), diapazoane și alte boluri muzicale, urmate de o perioadă de tăcere. Când Panczel a îndepărtat în cele din urmă bolul de pe abdomenul meu, întregul meu trup se simțea ca și cum urma să leviteze. M-a pătruns o senzație de plutire și am resimţit vibrații plăcute în tot trupul.

Ulterior ea a explicat că vibrațiile vor continua să acționeze în trupul nostru pentru câteva zile. Nu știu dacă este adevărat, întrucât călătoream și eram în afara programului meu obișnuit a fost dificil pentru mine să simt diferențe fizice efective, dar știu că m-am simțit nemaipomenit de relaxată, dar și energizată pentru tot restul zilei.

Sonoterapia, întocmai ca meditația, este posibil să nu aibă efecte măsurabile imediate, la care am ajuns să ne așteptăm într-o lume obsedată de recompensa imediată, dar asta nu înseamnă că nu este valoroasă. Cu cât ne vom rezerva nouă înșine mai mult timp departe de zgomot și preocupări, cu atât mai bine ne vom simți cu toții.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=22009
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...