Vladimir Volkoff – Tratat de dezinformare

Distribuie!by “Unul dintre cei mai curajosi si mai talentati analisti ai fenomenului dezinformarii, consilier pe langa serviciile secrete franceze, Volkoff ne ghideaza intr-o lume unde nimic nu este ceea ce pare a fi. Operatiuni de intoxicare, abuz de cuvinte, deturnarea sensului, coruptie si lipsa de scrupule, numeroase exemple din istoria […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Unul dintre cei mai curajosi si mai talentati analisti ai fenomenului dezinformarii, consilier pe langa serviciile secrete franceze, Volkoff ne ghideaza intr-o lume unde nimic nu este ceea ce pare a fi. Operatiuni de intoxicare, abuz de cuvinte, deturnarea sensului, coruptie si lipsa de scrupule, numeroase exemple din istoria recenta, o carte despre lumea perversa si fascinanta a persuasiunii.”[1]

“Discreditati tot ceea ce merge bine in tara!
Subminati-le reputatia, supuneti-i dispretului!
Implicati conducatorii in actiuni ilegale!
Intaratati-i pe tineri contra batranilor!
Raspanditi discordia intre cetateni!
Ridiculizati traditiile!”[1]


Cartea o puteti achizitiona de la editura Antet -> http://antet.ro/show.php?id=28

“Dezinformare


Dezinformarea, în contextul spionajului, informațiilor militare și al propagandei, reprezintă difuzarea de informații voit false, cu scopul de a deruta inamicul cu privire la poziția proprie sau la intențiile de acțiune. Se referă și la distorsionarea unor informații reale, pentru a le face inutilizabile.

Obiectivele dezinformării

După Vladimir Volkoff, autorul celebrului Tratat de dezinformare, dezinformarea este tehnica ce permite furnizarea de informații generale eronate unor terți, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăți dorite de dezinformatori.

Tehnicile de dezinformare se regăsesc și în comerț și guvernare, fiind folosite de unele grupuri cu intenția de a submina poziția unui concurent.

În timp ce propaganda are ca principal țel obținerea de sprijin emoțional, dezinformarea are scopul de a manipula audiența la nivel rațional, fie prin discreditatarea unor informații ce se contrazic, fie prin sprijinirea unor concluzii false. O a treia metodă de ascundere a faptelor este cenzura, aplicată atunci când un grup poate exercita un astfel de control. Atunci când canalele de informare nu pot fi închise complet, ele sunt făcute inutilizabile prin saturarea cu dezinformări, scăzând astfel valoarea “raportului semnal/zgomot”.

Dezinformarea nu trebuie confundată cu eroarea de informare, care nu este deliberată. De exemplu, dacă o persoană sau o agenție de știri difuzează o informație despre care nu știe că este adevărată, dar despre care crede că este adevărată, aceasta nu este o dezinformare propriu-zisă. De aceea, adesea dezinformarea este dată drept eroare de informare, atunci când acela care difuzează mesajul nu știe că acela care stă la originea mesajului a construit în mod deliberat o informație falsă, pe care a pus-o la dispoziție spre difuzare. Dacă scopul unei astfel de acțiuni este inducerea în eroare a utilizatorului final al informației sau dacă dezinformarea are rolul de a distruge credibilitatea celor suficient de creduli pentru a o difuza (de obicei, o agenție de știri), fără a-și da seama ce pagube îi produc receptorului final, trebuie judecat caz cu caz.

Cum se practică dezinformarea

Există numeroase moduri de a trata o informație, în așa fel încât ea să devină aptă pentru o acțiune de dezinformare: [1]

 • Negarea faptelor (Nu este adevărat că X i-a furat banii lui Y).
 • Inversarea faptelor (Nu X i-a furat banii lui Y, ci dimpotrivă, Y i-a furat banii lui X).
 • Amestecul dintre adevăr și minciună (Este adevărat că X i-a luat banii lui Y, dar asta din cauza faptului că Y îi datora lui X acei bani, pe care refuză să-i mai dea înapoi).
 • Modificarea motivului (Motivul pentru care banii lui Y au fost găsiți la X nu este furtul, ci faptul că X i-a găsit pe o alee în fața casei lui Y).
 • Estomparea (Se face prea multă gălăgie pentru o sumă atât de mică; alții fură miliarde și nu pățesc nimic!).
 • Generalizarea (Toată lumea fură în România; cum de l-ați găsit tocmai pe X țap ispășitor?).
 • Utilizarea părților inegale (În cazul mediatizării furtului, se va acorda un spațiu restrâns faptului în sine, iar evidențierea calităților morale și ale faptelor bune ale lui Y va ocupa un spațiu mult mai mare).

Exemplu clasic

Un exemplu clasic de dezinformare s-a petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ducând la debarcarea din Ziua-Z, când serviciile de informații britanice au reușit să dezinformeze germanii în așa măsură, încât aceștia au crezut că grosul forțelor de debarcare s-ar găsi la Kent, Anglia, de unde urmau să traverseze Canalul Mânecii. În realitate, debarcarea a avut loc în Normandia, regiune în care s-a putut stabili un cap de pod, datorită ezitării Comandamentului german de a-și deplasa forțe în zonă.

Contracararea dezinformării

Se pot da câteva sfaturi „candidaților la dezinformare”, știind că vulnerabilitatea unei ținte depinde de personalitatea individului amenințat, de situația sa socio-profesională (în special când aparține mediilor de influență sau este o autoritate în materie decizională):

 • să nu te lași sufocat de informație:
– formularea de principii și opinii doar asupra subiectelor pentru care se poate avea acces la mai multe surse de informare;
– practicarea spiritului de contradicție;
– refuzarea autocenzurilor.
 • examinarea:
– sursei;
– conținutului informației;
– momentului și contextului în care a fost lansată;
– confruntarea cu realitatea.
 • comunicarea trebuie să fie suportivă:
– atacă problema și nu persoana;
– fii descriptiv și nu evaluativ;
– fii specific, concret și nu general, global;
– validează interlocutorul;
– asigură continuitatea procesului de comunicare;
– asumă-ți răspunderea.”[2]

SURSE

 1. http://antet.ro/show.php?id=28
 2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Dezinformare
 3. Foto: antet.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

După ce a oprit vaccinarea obligatorie, Guvernul naționalist al Italiei demite întreaga conducere a Consiliului de Sănătate. Globaliștii vor vaccinarea obligatorie
Românii care vor să fie „Suveran Fiinţă Vie Născut Viu“. Cer acte de identitate fără Cod Numeric Personal
Schimbările climatice, creșterea nivelului oceanelor și topirea calotelor de gheață: În ultimii 12.000 de ani, s-a înregistrat o oscilare între perioadele calde și cele reci, în consecință existând perioade cu niveluri ale mărilor și oceanelor în creștere sau în scădere. În vremurile Romei antice, ghețarii erau mult mai mici decât cei pe care îi cunoaștem în zilele noastre
Premierul Ungariei, Viktor Orban", declarație împotriva globaliștilor: "Nu există un singur popor european, ci doar popoare europene"
Conspirațiile și crimele care au pus temeliile băncilor americane
Zece conspiratii care s-au dovedit adevarate si sunt incontestabile ! Acestea sunt doar o farama din Conspiratia Iluminatilor !
Pokémon Go, CIA, „totalitarismul” și viitorul supravegherii
Profesorul Adrian Hill de la Universitatea Oxford se plânge că dispare prea repede coronavirusul: „E o cursă contra cronometru. Inițial, estimam o probabilitate de 80% pentru elaborarea unui vaccin eficient până în septembrie. Acum, șansele de a nu obține niciun rezultat sunt de 50%. Chiar dacă am obține un rezultat în august, n-am putea începe vaccinarea generală a doua zi”
Noua Ordine Mondială - un comunism global
Globaliștii UE vor să sancționeze Ungaria, după ce premierul naționalist, Viktor Orban, a câștigat alegerile
Războiul psihotronic. Controlul minții prin armele de impuls electromagnetic
"Războiul împotriva terorismului" - minciuna perfectă pentru a convinge popoarele să renunțe la libertate în numele "siguranței"
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro