Zeci de agenţii guvernamentale din SUA utilizează în secret radare pentru supravegherea populaţiei

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Peste 50 de agenţii americane responsabile pentru păstrarea ordinii publice îşi echipează în secret ofiţerii cu radare special concepute pentru a putea detecta prezenţa cetăţenilor în interiorul imobilelor, scrie USA Today. Această practică abuzivă, ce a stârnit reacţii vii de îngrijorare din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor constituţionale, a atras însă prea puțin atenția curților federale sau statale.

Agenţii guvernamentale cum ar fi FBI sau U.S. Marshals Service (cea mai veche agenţie pentru păstrarea ordinii din SUA) au început să utilizeze astfel de radare încă de acum doi ani, fără a informa cetățenii despre condițiile și modul în care vor fi folosite aceste dispozitive.


Exceptând anumite situaţii speciale, ofiţerilor nu le este permis să recurgă la senzori tehnologici pentru a putea afla ce se petrece în interiorul imobilelor, dacă nu există un mandat judecătoresc. Așadar, utilizarea acestei tehnologii implică unele probleme legale şi constituţionale.

Radar_MAIN

Radarele de acest tip, numite Range-R, funcţionează ca detectori foarte sofisticaţi ai oricărei mişcări, inclusiv a celor extrem de fine cum este respiraţia, de la o distanţă de peste 15 metri. Aparatele pot detecta dacă în imobil se află fiinţe umane, unde anume şi mişcarea acestora.


Numeroşi oficiali federali afirmă că informaţiile dobândite cu ajutorul acestor dispozitive sunt de maximă importanţă şi securitate pentru agenţii care efectuează unele operaţiuni de salvare a ostaticilor sau operațiuni de tip STORM (supravegherea amănunţită şi complexă de către poliţie a unor acţiuni criminale cum ar fi, de exemplu, atacurile teroriste).

Dincolo de aceasta, militanţii pentru dreptul constituţional la viață privată și intimitate şi unii judecători şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la circumstanţele în care agenţiile pot folosi radarele, cu atât mai mult cu cât utilizarea acestei tehnologii a fost ţinută secretă faţă de populaţie.

„Ideea că Guvernul poate emite semnale prin pereţii caselor noastre pentru a afla astfel ce este înăuntru, ridică probleme serioase” – a afirmat Christopher Soghoian, inginerul tehnologic principal al Uniunii Libertăţilor Civile Americane. „Tehnologiile care permit Poliţiei să cerceteze ce se petrece înăuntrul unei case sunt unele dintre mijloacele abuzive pe care Poliţia le are la îndemână.”

Nu s-a știut aproape nimic de folosirea acestor radare de către agenţi până în luna decembrie 2014, când Curtea Federală de Apel din Denver a afirmat că ofiţerii au recurs la un astfel de dispozitiv înainte de a intra într-un imobil pentru a aresta un bărbat care încălcase termenii eliberării condiţionate.

Șeriful U.S. Marshal Josh Moff a declarat în cadrul unei mărturii că s-a folosit de tehnologia Range-R pentru a verifica dacă este cineva în casă înainte de a forţa uşa de la intrarea imobilului unde se ascundea bărbatul respectiv. Însă raportul pe care îl scrisese acelaşi Moff nu menţiona absolut deloc radarul, spunând doar că ofiţerii „aveau destule informaţii pentru a suspecta că Denson era prezent în acel imobil.”

Agenţii aveau mandat pentru arestarea lui Denson dar nu aveau mandat de percheziţie. Judecătorii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că se utilizase o astfel de tehnologie fără mandat judecătoresc, avertizând asupra faptului că „folosirea fără mandat de percheziţie de către Guvern a unei tehnologii atât de puternice pentru a supraveghea interiorul caselor implică serioase ameninţări asupra celui de-al patrulea amendament al Constituţiei americane”.

Deși acest tip de radare începuse să fie folosit cu doi ani în urmă, decizia Curţii federale de apel din Denver este primul exemplu al unei curţi judecătoreşti care face referire la această tehnologie şi implicaţiile ei.

Reacțiile anemice ale instituțiilor care ar trebui să apere cetățenii împotriva exceselor statului ridică serioase semne de întrebare despre direcția în care se îndreaptă societatea americană. Dotarea în secret a agențiilor guvernamentale cu radare capabile să identifice prezența oamenilor în imobile se alătură și completează măsurile abuzive de supraveghere electronică a populației, prin intermediul internetului și al comunicațiilor.

„Problema nu este faptul că Poliţia deţine acesată tehnologie, problema nu este tehnologia. Problema a fost şi rămâne cum anume este folosită o astfel de tehnologie şi care sunt măsurile de protecţie”, a afimat Hanni Fakhoury, un avocat al Fundaţiei Frontierelor Electronice.

Înregistrările contractelor federale arată că Marshals Service a început să cumpere tipul acesta de radare în anul 2012 şi că până în prezent au cheltuit peste 180 000 de dolari pentru achiziționarea lor.

Dispozitivul Range-R pe care Marshals Service şi alte agenţii îl utilizează are aspectul unui instrument sofisticat de urmărire. Ecranul afișează dacă de partea cealaltă a zidurilor a fost detectată mişcare și informaţii despre distanţa la care mişcarea a fost semnalată. Dispozitivul nu poate furniza imagini cu ceea ce se petrece înăuntru.

Producătorul lui Range-R, L-3 Communications estimează că a comercializat în jur de 200 de produse de acest tip către 50 de agenţii pentru păstrarea ordinii publice, la un preţ de 6 000 de dolari per bucata.

Conform prospectelor producătorilor, alte dispozitive radar au setări mult mai avansate, incluzând ecrane tridimensionale care arată unde anume se află oamenii într-un imobil. Unul dintre aceste tipuri de radare poate fi montat pe drone. Departamentul de Justiţie a furnizat fonduri pentru cercetarea dezvoltării sistemelor care pot cartografia interiorul clădirilor şi localiza fiinţele umane care se află în ele.

Iniţial, aceste radare au fost create pentru a fi folosite în Irak şi Afghanistan. Ele reprezintă ultimul exemplu de tehnologie de război care ajunge să fie folosită chiar în America, pe proprii cetățeni, prin intermediul poliţiei, dând naştere la întrebări legale complexe pe această temă.

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8302

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Fidel Castro - revoluționar comunist și francmason
Au eliminat-o: Kymberley Suchomel, martora care a identificat mai mulți trăgători la atentatul din Las Vegas, a fost găsită moartă în locuința sa
Laureatul premiului Nobel pentru Fizică din 1973, Dr. Ivar Giaever, demontează complet minciuna "încălzirii globale"
Închinarea la Marx și satanismul Uniunii Europene
Hackerul român, Guccifer, și fondatorul Wikileaks, Julian Assange, au contribuit enorm la alegerea lui Donald Trump ca Președinte al SUA
Vă mai amintiți de boala vacii nebune, SARS, gripa aviară și gripa porcină? Ce s-a ales de ele și cum a profitat din plin industria farmaceutică
Expresiile „teoria conspiraţiei” sau „conspiraţionist” sunt nişte sintagme peiorative aruncate în discuţii cu intenţia de a face pe cineva să pară nebun sau paranoic. Este o tactică frecventă a poliţiei moderne de cenzură a gândirii, într-o încercare disperată de a submina posibilităţile de informare ale oamenilor
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este acuzat de corupție
Experţi împotriva isteriei Covid-19
Je suis Big Brother: Liderii Mondiali se pregatesc sa intre in viata noastra privata ! Lupta impotriva dusmanului invizibil va dura pana cand oamenii nu vor mai avea niciun fel de libertate !
Până la al doilea război mondial, SUA făceau experimente pe soldați deținuți, bolnavi psihici și prizonieri de război
Udo Ulfkotte, jurnalistul german care a susținut că a fost plătit de CIA timp de 17 ani să dezinformeze, a murit de "atac de cord"
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...